Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Στροφή στα έντομα λόγω κλιματικής αλλαγής - Μείωση της κατανάλωσης κρέατος - Πρώτη η Αγγλία

Guardian: Στροφή στα έντομα λόγω κλιματικής αλλαγής - Μείωση της κατανάλωσης κρέατος - Πρώτη η Αγγλία
Η Greenpeace, για παράδειγμα, λέει ότι πρέπει να μειωθεί η πρόσληψη κρέατος κατά 70%

Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει βιώσιμη χρήση της γης στην Αγγλία και να αποφευχθεί η οικολογική κατάρρευση είναι να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, σύμφωνα με τον υπεύθυνο τροφίμων της βρετανικής κυβέρνησης, Henry Dimbleby.
Ο ίδιος δήλωσε στον Guardian ότι το να ζητηθεί από το κοινό να τρώει λιγότερο κρέας – με την ύπαρξη κινήτρων και κυρώσεων – θα είναι πολιτικά τοξικό. Όμως, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.
«Γίνεται μια απίστευτα αναποτελεσματική χρήση της γης. Ασχολούμαστε με καλλιέργειες για να ταΐσουμε μηρυκαστικά, γουρούνια ή κοτόπουλα, τα οποία κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους τα μετατρέπουν σε μια πολύ μικρή ποσότητα πρωτεΐνης για να φάμε εμείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επί του παρόντος, το 85% της γεωργικής γης στην Αγγλία χρησιμοποιείται για βοσκότοπους για τη βοσκή των ζώων, όπως οι αγελάδες, ή για την καλλιέργεια τροφής που στη συνέχεια τρέφονται στα ζώα.
Ο Dimbleby, συνιδρυτής της αλυσίδας εστιατορίων Leon και αξιοσέβαστη φωνή στους κύκλους των Συντηρητικών, πιστεύει ότι απαιτείται μείωση του κρέατος κατά 30% σε διάστημα 10 ετών για να χρησιμοποιηθεί η γη στην Αγγλία με βιώσιμο τρόπο.
Άλλοι το πάνε πολύ πιο μακριά. Η Greenpeace, για παράδειγμα, λέει ότι πρέπει να μειωθεί η πρόσληψη κρέατος κατά 70%.
«Αν αποτύχουμε σε αυτό, θα αποτύχουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας για τη βιοποικιλότητα ή το κλίμα σε αυτή τη χώρα. Έχουμε επίσης μια τεράστια ευκαιρία να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο παγκοσμίως και να δείξουμε σε όλους ότι αυτό μπορεί να γίνει, ότι μπορούμε να καλλιεργούμε με βιώσιμο τρόπο και να ταΐζουμε τους ανθρώπους», τόνισε ο Dimbleby.
Ο ίδιος έχει συντάξει δύο εκθέσεις που του ανέθεσε η κυβέρνηση για το επισιτιστικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η Λευκή Βίβλος που ακολούθησε, η οποία δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον τον Ιούνιο, επικρίθηκε ευρέως για την αποδυνάμωση των βασικών συστάσεών του.
Επίσης, περιείχε λίγα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της εκτίναξης του κόστους των τροφίμων, της παιδικής πείνας, της παχυσαρκίας ή της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Προτάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος

«Δεν εξεπλάγην καθόλου. Είναι ένας τόσο πολιτικοποιημένος τομέας, είναι ένας τομέας που όλοι παγκοσμίως αποφεύγουν. Έχεις τεράστια λόμπι που κάνουν εκστρατείες υπέρ της κατανάλωσης και στο κοινό δεν αρέσει η ιδέα της μείωσης του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων», απάντησε σε ερώτηση για την παράλειψη των πολιτικών μείωσης του κρέατος στη Λευκή Βίβλο.

«Η κυβέρνηση θα έπεφτε μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο αν εφάρμοζε φόρο στο κρέας. Χρειάζεται μια τεράστια πολιτισμική αλλαγή για να πάψουν οι άνθρωποι στην Αγγλία να αισθάνονται ότι πρέπει να τρώνε κρέας τόσο τακτικά», πρόσθεσε.

Εγκρίνονται τα έντομα ως τρόφιμα στην ΕΕ

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αλευροσκώληκες έγιναν το πρώτο έντομο που θα μπορούν να καταναλώνουν ως τρόφιμο οι Ευρωπαίοι. Ο Rafael Pérez, επικεφαλής της ομάδας για τα νέα τρόφιμα στη ΓΔ SANTE, σχολιάζει την απόφαση αυτή που διευρύνει τις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών στην ΕΕ, τον ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο των εντόμων για μια πιο υγιή και βιώσιμη διατροφή, καθώς και τα οφέλη που συνεπάγεται η κατανάλωσή τους για το περιβάλλον τα προσεχή έτη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης