Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump κατά FBI - Ζητά να παγώσει η έρευνα στην έπαυλή του στην Φλόριντα – Κατασχέθηκαν πάνω από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα

tags :
Trump κατά FBI - Ζητά να παγώσει η έρευνα στην έπαυλή του στην Φλόριντα – Κατασχέθηκαν πάνω από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα
Να του χορηγηθεί αναλυτική λίστα με τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν ζήτησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Αίτηση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ προκειμένου να «παγώσει» η έρευνα του FBI στην έπαυλή του στο Mar a Lago στην Φλόριντα κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν πως το FBI έχει κατασχέσει ήδη πάνω από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα.
Με την αίτηση του αυτή ο Trump επιδιώκει να σταματήσει προσωρινά η έρευνα έως ότου διοριστεί ένας ειδικός δικαστικός υπάλληλος που να επιβλέπει τη σχετική διαδικασία – έρευνα.
Σύμφωνα με τον Jim Trusty, δικηγόρο του Trump, το αίτημα του πελάτη προς το δικαστήριο είναι να διορίσει έναν ειδικό υπάλληλο – συνήθως έναν συνταξιούχο δικηγόρο ή δικαστή – επειδή το FBI κατέσχεσε ειδικό υλικό κατά τη διάρκεια της έρευνας του και το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να αποφασίζει από μόνο του τι μπορεί να χρησιμοποιεί κατά την έρευνα του.
Μάλιστα με το αίτημα αυτό ο Trump ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης να του χορηγήσει μια λεπτομερή λίστα σχετικά με τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από την έπαυλή του στη διάρκεια της έρευνας που έγινε στις 8 Αυγούστου, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιστρέψουν τα πράγματα που δεν συμπεριλαμβάνονταν στο εύρος του εντάλματος έρευνας.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία εις βάρος του, επισημαίνοντας πως τα εν λόγω έγγραφα έχουν αποχαρακτηριστεί.

Εκτεταμένη έρευνα

Σημειώνεται πως η έρευνα αφορούσε διαβαθμισμένα επίσημα έγγραφα και υλικό από την προεδρία του Trump, τα οποία σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο και το υπουργείο Δικαιοσύνης αφαιρέθηκαν παράνομα από τον Trump, όταν αυτός αποχώρησε από το προεδρικό αξίωμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η έρευνα του FBI πραγματοποιήθηκε βάσει του νόμου περί κατασκοπείας ενώ αναφέρεται πως κάποιο από το υλικό που αναζητείται αφορά πυρηνικά όπλα.
Η έρευνα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη και κινείται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Trump έως την προσπάθεια του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές του 2016.
Μάλιστα στο αίτημα του προς το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα αναφέρεται πως «δεν μπορεί να επιτραπεί στην πολιτική να επηρεάζει την απόδοση της δικαιοσύνης».
«Ο πρόεδρος Donald Trump έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στον προκριματικό εκλογικό κύκλο των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στην περίπτωση, που ο ίδιος αποφασίσει να είναι υποψήφιος.
Η επιβολή του νόμου, είναι μία ασπίδα που προστατεύει τους Αμερικανούς.
Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα όπλο για πολιτικές σκοπιμότητες» αναφέρεται στην αίτηση.

Κατασχέσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, μέχρι στιγμής εκτιμάται πως έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα από την έπαυλη στη Φλόριντα, συμπεριλαμβανομένων και εγγράφων από τη CIA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και το FBI.
Βάσει του δημοσιεύματος, περισσότερα από 150 έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητα ανακτήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Τεκμηρίωσης των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Βοηθοί του Trump παρέδωσαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μία δεύτερη σειρά εγγράφων τον Ιούνιο, ενώ μία τρίτη ομάδα εγγράφων κατασχέθηκε από το FBI νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Από την πλευρά του το FBI έκανε γνωστό πως κατέσχεσε 11 σειρές διαβαθμισμένων εγγράφων από την έπαυλη του Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης