Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή σκηνικού στον ουκρανικό πόλεμο επιδιώκει η Ρωσία με νέες δυνάμεις στην Kherson - Κατέστρεψε HIMARS

Αλλαγή σκηνικού στον ουκρανικό πόλεμο επιδιώκει η Ρωσία με νέες δυνάμεις στην Kherson - Κατέστρεψε HIMARS
Επίθεση με drone είχε στόχο στις 20/8 το κτίριο του γενικού επιτελείου του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο βρίσκεται στη Σεβαστούπολη
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Σε μια αλλαγή σκηνικού του πολέμου δείχνει να στοχεύει η Ρωσία με τις χερσαίες επιχειρήσεις βόρεια της πόλης Kharkiv, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά του Izyum, ανατολικά του Siversk και νότια και ανατολικά του Bakhmut πραγματοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις τις προηγούμενες ώρες ενώ αίσθηση προκαλεί η καταγγελία της Μόσχας, πως το καθεστώς Zelensky χρησιμοποιεί χημικά όπλα και δηλητηριώδεις ουσίες εναντίον Ρώσων στρατιωτικών και πολιτών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών μέσων, η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την εκτέλεση της κόρης του συμμάχου του Ρώσου προέδρου Aleksandr Dugin με βόμβα που τοποθέτησε στο αυτοκίνητό του.
Νωρίς την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πύραυλοι Kalibr που εκτοξεύτηκαν από τη θάλασσα κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών που περιείχε πυραύλους για τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS και άλλα δυτικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα στην περιοχή της Οδησσού, στην Ουκρανία.
Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι κατέστρεψε δύο οβιδοβόλα M777 Howitzers σε θέσεις μάχης στην περιοχή της Kherson και μια αποθήκη καυσίμων στην περιοχή της Zaporizhzha που, όπως ανακοίνωσε, περιείχε περισσότερους από 100 τόνους καυσίμου ντίζελ.

Οι Ουκρανοί συνεχίζοντας τα επικίνδυνα και εκβιαστικά παιχνίδια έπληξαν εκ νέου το πυρηνικό εργοστάσιο στο Zaporozhye χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς,
ενώ λίγο αργότερα, πιο συγκεκριμένα το βράδυ του Σαββάτου ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky στο διάγγελμά του και σε μια προσπάθεια να ανεβάσει το ηθικό των συμπατριωτών του έστειλε μήνυμα ετοιμότητας και προσοχής, όσο πλησιάζει η εθνική επέτειος της Ανεξαρτησίας από την ΕΣΣΔ στις 24 Αυγούστου που τυχαίνει να συμπίπτει με τη συμπλήρωση 6 μηνών από την έναρξη της εισβολής.
Την ίδια ώρα,  η Μόσχα συνεχίζει να δημιουργεί περιφερειακές εθελοντικές μονάδες και πιθανότατα θα αναπτύξει πολλές από αυτές στη Kherson και στο νότο της Ουκρανίας ως μέρος του 3ου Σώματος Στρατού.
Τα ρωσικά στρατεύματα προσπάθησαν να διαπεράσουν τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές στην περιοχή Karnaukhivka, Dibrovne, Virnopillya και Nova Dmytrivka—όλα σε απόσταση 25 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Izyum.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επίσης χερσαία επίθεση κοντά στο Dolyna, 25 χλμ. νοτιοανατολικά του Izyum και κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου E40 Izyum-Slovyansk.
Τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν επίσης το Kramatorsk Technology and Design College.

Υπό έλεγχο η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye 

Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye ενώ δεν καταγράφηκαν πλήγματα από το πυροβολικό της Ουκρανίας την Κυριακή (21/8/2022), δήλωσε μέλος του κύριου συμβουλίου της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής.
«Όσον αφορά την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye, είναι υπό έλεγχο. Όλα είναι φυσιολογικά.
Σήμερα δεν υπήρξαν χτυπήματα», δήλωσε ο Vladimir Rogov στον ραδιοφωνικό σταθμό Komsomolskaya Pravda, σύμφωνα με το Tass.
Πρόσθεσε ότι το επίπεδο ακτινοβολίας στον σταθμό ήταν φυσικό.
«Δηλαδή, όχι μόνο δεν ξεπερνά (το κανονικό) αλλά είναι πολύ χαμηλότερο», εξήγησε ο αξιωματούχος.
Ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye που βρίσκεται στο Energodar ελέγχεται από ρωσικά στρατεύματα.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αρκετές επιδρομές στις εγκαταστάσεις του NPP Zaporozhye, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, drones, βαρύ πυροβολικό και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης.
Η πλειονότητα των επιθέσεων έχει αναχαιτιστεί από τα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας, ωστόσο, ορισμένες οβίδες έπληξαν διάφορες εγκαταστάσεις υποδομής και κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.


Νέες ρωσικές δυνάμεις

Τα νεοσύστατα ρωσικά τάγματα εθελοντών αναπτύσσονται ή ετοιμάζονται να αναπτυχθούν στην Ουκρανία.
Το τοπικό μέσο ενημέρωσης Amur Press ανέφερε ότι το τάγμα «Baron Korf» της Khabarovsk Krai θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ρωσικών θέσεων πεδίου στην περιφέρεια Kherson και θα παράσχει διοίκηση και έλεγχο στο νέο ρωσικό 3ο Σώμα Στρατού.
Σύμφωνα με το Institute for the Study of War αυτές οι εθελοντικές μονάδες δεν θεωρείται πιθανό να παράξουν σημαντική μαχητική ισχύ.

Βομβαρδισμός στο Mykolaiv

Εννέα Ουκρανοί, εκ των οποίων τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν το Σάββατο (20/8/2022) σε ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Voznesensk, που βρίσκεται όχι μακριά από έναν πυρηνικό σταθμό στην περιοχή Mykolaiv, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Vitaly Kim.
Ηλικίας από 3 έως 17 ετών, «τα παιδιά είναι όλα τους σε σοβαρή κατάσταση», έγραψε ο Κιμ στην πλατφόρμα Telegram, σύμφωνα με τον οποίο ένα κορίτσι έχασε το μάτι του στην επίθεση αυτή.
Το Voznesensk βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 20 χλμ σε ευθεία γραμμή από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό και σχεδόν 70 χιλιόμετρα από το Mykolaiv.
Το πλήγμα χτύπησε ένα κτίριο κατοικιών και πολλά σπίτια στο Voznesensk που έχει περίπου 30.000 κατοίκους, διευκρίνισε στον λογαριασμό της στο Facebook η κρατική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων, αναρτώντας εικόνες ενός κτιρίου που έχει καταστραφεί.
Η περιοχή του Mykolaiv η οποία πλήττεται τακτικά από σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, γειτονεύει με αυτήν της Kherson, η οποία σχεδόν εξ ολοκλήρου κατέχεται από τα ρωσικά στρατεύματα από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την επίθεσή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε επίσης το πρωί στο Telegram ότι κατέρριψε τέσσερις ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr κοντά στην πόλη Dnipro (κεντροανατολικά) που εκτοξεύτηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, με τη βοήθεια ενός αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

Επίθεση με drone στην Κριμαία


Επίθεση με drone είχε στόχο σήμερα 20/8 το κτίριο του γενικού επιτελείου του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο βρίσκεται στη Σεβαστούπολη, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, ανακοίνωσε ο Mikhail Razvozayev δήμαρχος της πόλης αυτής που βρίσκεται στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας.
«Το drone καταρρίφθηκε ακριβώς πάνω από το γενικό επιτελείο του στόλου.
Έπεσε στη στέγη και πήρε φωτιά», εξήγησε ο Razvozayev σε ανάρτησή του στο Telegram.
Από το περιστατικό «δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές» ούτε τραυματίες, διευκρίνισε, αποδίδοντας την ευθύνη για την επίθεση στις ουκρανικές δυνάμεις.
Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση με drone εναντίον του γενικού επιτελείου του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.
Στις 31 Ιουλίου drone έπεσε στον προαύλιο χώρο του κτιρίου του γενικού επιτελείου προκαλώντας τον τραυματισμό πέντε εργαζομένων και την ακύρωση των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνταν με αφορμή την Ημέρα του Ρωσικού Στόλου που γιορταζόταν εκείνη την ημέρα.
Η Ουκρανία, την οποία η Ρωσία κατηγόρησε για την επίθεση αυτή, αρνήθηκε ότι εμπλέκεται και χαρακτήρισε τις κατηγορίες «πρόκληση».
Η επίθεση εξαπολύθηκε την ώρα που αυξάνονται οι εκρήξεις και οι επιθέσεις εναντίον των ρωσικών στρατιωτικών υποδομών στην Κριμαία.
Την Πέμπτη το βράδυ οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν drone κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σεβαστούπολη.
Την Τρίτη εκρήξεις σημειώθηκαν σε στρατιωτική βάση και αποθήκη πυρομαχικών στην Κριμαία, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για «δολιοφθορές».
Στις αρχές Αυγούστου η έκρηξη πυρομαχικών που προορίζονταν για την Πολεμική Αεροπορία κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Σάκι στην Κριμαία προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό πολλών άλλων.
Εξάλλου το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκε σήμερα στην Εφπατόρια, στο δυτικό τμήμα της Κριμαίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της χερσονήσου, τον Σεργκέι Αξιόνοφ.
Από το περιστατικό «δεν υπήρξαν ζημιές, ούτε τραυματίες», διαβεβαίωσε.

Ρωσία: Χημική τρομοκρατία Zelensky

Mε φόντο τις στρατιωτικές ήττες στο Donbass και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, το καθεστώς Zelensky ενέκρινε τρομοκρατικές ενέργειες που περιλαμβάνουν τη χρήση χημικών δηλητηριωδών ουσιών εναντίον Ρώσων στρατιωτικών και πολιτών, όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στις 31 Ιουλίου, Ρώσοι στρατιωτικοί που εκτελούσαν καθήκοντα κοντά στο Vasilevka, στην περιοχή Zaporizhzhya, μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο με σημάδια σοβαρής δηλητηρίασης.
Ως αποτέλεσμα της εξέτασης, βρέθηκε τοξική ουσία, η αλλαντοτοξίνη τύπου Β, στους οργανισμούς των στρατιωτικών.
Για να διαπιστωθεί η αιτία της δηλητηρίασης, ειδικοί από το Κύριο Ινστιτούτο Έρευνας και Δοκιμών Στρατιωτικής Ιατρικής του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας (Αγία Πετρούπολη) διεξήγαγαν πρόσθετη ανάλυση, η οποία επιβεβαίωσε κατηγορηματικά την παρουσία οργανικού δηλητηρίου τεχνητής προέλευσης - βοτουλινική τοξίνη τύπου Β.
Η Ρωσική Ομοσπονδία προετοιμάζει έγγραφα με τα αποτελέσματα όλων των αναλύσεων που έγιναν για τη χημική τρομοκρατία που έχει εγκρίνει το καθεστώς Zelensky.
Tα στοιχεία της χημικής τρομοκρατίας του καθεστώτος του Κιέβου θα σταλούν σύντομα επίσημα στον ΟΑΧΟ μέσω της Ρωσικής Μόνιμης Αποστολής.
Δεδομένων των στοιχείων για κρατική τρομοκρατία από το καθεστώς του Κιέβου, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόσθετη έρευνα σχετικά με τη δηλητηρίαση με χημικές ουσίες του επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης της Περιφέρειας Kherson, Vladimir Saldo.

Η απάντηση των Ουκρανών στις ρωσικές κατηγορίες 

Ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας απάντησε στην κατηγορία λέγοντας ότι η δηλητηρίαση ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έφαγαν ληγμένες κονσέρβες κρέατος.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο ορισμένοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο με συμπτώματα σοβαρής δηλητηρίασης στις 31 Ιουλίου.
Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν βρέθηκε στον οργανισμό τους μια τοξική ουσία, η βοτουλινική τοξίνη τύπου Β.
«Για τη χημική τρομοκρατία που εγκρίθηκε από το καθεστώς του Zelensky (σ.σ. του προέδρου της Ουκρανίας), η Ρωσία ετοιμάζει τα αποδεικτικά στοιχεία με τα αποτελέσματα όλων των αναλύσεων», πρόσθεσε το υπουργείο.
Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι στρατιώτες ασθένησαν ούτε ποια είναι η κατάστασή τους σήμερα.
Το υπουργείο δεν ανέφερε ποια είναι αυτά τα «αποδεικτικά στοιχεία» τα οποία επικαλείται.
Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Β είναι μια νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση εάν κάποιος φάει μολυσμένα τρόφιμα.
Έχει όμως και φαρμακευτική χρήση.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησε σε ένα αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Anton Gerashchenko όμως σχολίασε τις ρωσικές κατηγορίες με μια ανάρτηση στο Telegram.
«Το υπουργείο (Άμυνας της Ρωσίας) δεν διευκρινίζει αν η δηλητηρίαση θα μπορούσε να προκληθεί από ληγμένα κονσερβοποιημένα κρέατα, στα οποία εντοπίζεται συχνά η τοξίνη της αλλαντίασης.
Οι δυνάμεις κατοχής διαμαρτύρονται μαζικά για τις ληγμένες μερίδες, από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία», έγραψε.

Βασικά σημεία

Ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικές στρατιωτικές και μεταφορικές υποδομές στην Κριμαία και την Περιφέρεια Kherson είναι πιθανό να μειώσουν τη ρωσική εμπιστοσύνη στα μετόπισθεν

Η κατάσταση στον Πυρηνικό Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Zaporozhye παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις βόρεια της πόλης Kharkiv, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά του Izyum, ανατολικά του Siversk και νότια και ανατολικά του Bakhmut.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πολλαπλές ανεπιτυχείς χερσαίες επιθέσεις σε οικισμούς στον Νότιο Άξονα

Η Ρωσία συνεχίζει να δημιουργεί περιφερειακές εθελοντικές μονάδες και πιθανότατα θα αναπτύξει πολλές από αυτές στην Kherson και στο νότο της Ουκρανίας ως μέρος του 3ου Σώματος Στρατού.

Οι ρωσικές αρχές ενισχύουν τον έλεγχο της εκπαιδευτικής υποδομής στις κατεχόμενες περιοχές στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το σχολικό έτος που πλησιάζει και ενδέχεται να στείλουν παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία ως μέρος μιας ευρύτερης εκπαιδευτικής διαδικασίας.
1_439.JPG
Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά του Izyum κοντά στα σύνορα της Περιφέρειας Kharkiv-Donetsk στις 19 Αυγούστου.
Τα ρωσικά στρατεύματα προσπάθησαν να διαπεράσουν τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές στην περιοχή Karnaukhivka, Dibrovne, Virnopillya και Nova Dmytrivka—όλα σε απόσταση 25 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Izyum.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επίσης χερσαία επίθεση κοντά στο Dolyna, 25 χλμ. νοτιοανατολικά του Izyum και κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου E40 Izyum-Slovyansk.
Τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν επίσης το Kramatorsk Technology and Design College.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις ανατολικά του στις 19 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπάθησαν να προχωρήσουν στο Siversk από το Ivano-Darivka (10 χλμ. νοτιοανατολικά του Siversk) και τη Vyimka (7 χλμ. νοτιοανατολικά του Siversk).
Τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν το Siversk και τους γύρω οικισμούς.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στα ανατολικά και νότια του Bakhmut στις 19 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπάθησαν να προχωρήσουν στο Soledar (10 χλμ. βορειοανατολικά του Bakhmut) γύρω από τη Stryapivka και τη Volodymyrivka.
Τα ρωσικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LNR), συνέχισαν να πολεμούν στα ανατολικά προάστια του Soledar, πιθανότατα προκειμένου να εδραιώσουν τον έλεγχο του κοντινού τμήματος του αυτοκινητόδρομου T1302 Bakhmut-Lysychansk.
Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν επίσης χερσαίες επιθέσεις νότια του Bakhmut γύρω από το Kodema, το Zaitseve και το Klynove, όλα σε απόσταση 15 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Bakhmut.
Η εδαφική άμυνα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματα της DNR στην περιοχή Horlivka ανέλαβαν τον έλεγχο του βόρειου τμήματος του Zaitseve (διαφορετικό από το προαναφερθέν Zaitseve και περίπου 20 km νοτιοδυτικά του Bakhmut) και της Dacha (15 km νότια του Bakhmut).
2_216.jpg
Επίθεση στο Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν μια περιορισμένη χερσαία επίθεση βόρεια της πόλης του Kharkiv κοντά στο Pytomnyk και βομβάρδισαν την πόλη και τους γύρω οικισμούς στις 19 Αυγούστου.
Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι, παρά την περιορισμένη παρουσία ρωσικών δυνάμεων στον άξονα της πόλης του Kharkiv, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη με συνέπεια από την έναρξη του πολέμου και διεξήγαγαν μικρής κλίμακας χερσαίες επιθέσεις για να αποτρέψουν τις ουκρανικές δυνάμεις από την ανακατανομή προσωπικού από αυτόν τον άξονα σε άλλους άξονες.
Η έκθεση του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνει τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ISW για την περιορισμένη εστίαση των Ρώσων στην πόλη του Kharkiv.
3_243.JPG

Νότια Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν πολλές ανεπιτυχείς χερσαίες επιθέσεις στις περιφέρειες Kherson και Mykolaiv στις 19 Αυγούστου.
Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν στις αρχικές τους θέσεις αφού εξαπέλυσαν μια ανεπιτυχή χερσαία επίθεση στην κατεύθυνση Oleksandrivka-Stanislav.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διαπεράσουν την ουκρανική άμυνα κοντά σε ένα απροσδιόριστο χωριό με το όνομα Kirove (πιθανόν αναφέρεται στο Zarichne στην περιφέρεια Mykolaiv δυτικά του Arkhanhelske επειδή το Zarichne ονομαζόταν Kirove), περίπου 5 χιλιόμετρα νότια του Mykolaiv – Dnipropetrovsk.
Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να διεξάγουν επιθετικές ενέργειες για την κατάληψη νέων οικισμών κατά μήκος του Νότιου Άξονα.
Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνάντησαν δύο ρωσικές αερομεταφερόμενες μονάδες κατά τη διάρκεια επιθετικών ουκρανικών επιχειρήσεων σε μια απροσδιόριστη περιοχή στην περιφέρεια Kherson στις 18 Αυγούστου.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να επικεντρώνονται στη διατήρηση των κατεχόμενων γραμμών και στην αποτροπή της ουκρανικής προέλασης κατά μήκος του Νότιου Άξονα στις 19 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ενεργή αναγνώριση ουκρανικών αντιαεροπορικών θέσεων στην κατεύθυνση της Zaporizhia και συνέχισαν την αναγνώριση UAV κατά μήκος του Νότιου Άξονα.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο έκανε γνωστό επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές κοντά στο Lozove και το Bila Krynytsia, αμφότερα κοντά στο ουκρανικό προγεφύρωμα κατά μήκος του ποταμού Inhulets.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Novosilka, κοντά στα σύνορα Donetsk-Zaporizhia Oblast, Shcherbaky (περίπου 40 χλμ νότια της Zaporizhia) και Dorozhnyanka (περίπου 112 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης Zaporizhia).
4_193.JPG
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής χρησιμοποιώντας πυροβολικό και άρματα μάχης.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να στοχεύουν οικισμούς στις Περιφέρειες Dnipropetrovsk και Mykolaiv στις 19 Αυγούστου.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυροβολικό για να χτυπήσουν την πολιτική υποδομή στη Nikopol και στο Marhanets, που βρίσκονται και οι δύο πέρα από τον ποταμό Dnipro από ρωσικά κατεχόμενες θέσεις στην Zaporizhia Oblast.
Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους S-300 σε εκπαιδευτική και πολιτική υποδομή στην πόλη Mykolaiv τη νύχτα στις 18-19 Αυγούστου.

www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης