Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρωζώνη σε περιδίνηση: Πληθωρισμός και ύφεση ανοίγουν το δρόμο για το μεγάλο σορτάρισμα του ευρώ

Η Ευρωζώνη σε περιδίνηση: Πληθωρισμός και ύφεση ανοίγουν το δρόμο για το μεγάλο σορτάρισμα του ευρώ

Οι δηλώσεις των μελών της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική και τα short στοιχήματα των επενδυτών κατά του ευρωπαϊκού κεντρικού νομίσματος

Σχετικά Άρθρα
Με δεδομένη σχεδόν τη στροφή σε ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο, καθώς αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για μεγάλο διάστημα, ασκούνται πτωτικές πιέσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα με τα στοιχήματα εναντίον του (short θέσεις) να αυξάνονται καθώς ανήλθαν στο επίπεδο του Δεκεμβρίου 2022.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου κατέγραφε πτώση σε ποσοστό 0,510% και διαμορφώνεται στα 1,0037 δολάρια την Κυριακή 20 Αυγούστου 2022

Ταχεία νομισματική σύσφιξη  λόγω πληθωρισμού 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των μελών της ΕΚΤ που δίνουν «σήμα» ότι προτεραιότητα της κεντρικής τράπεζας είναι η χαλιναγώγηση των έντονων πληθωριστικων πιέσεων στην οικονομία του μπλοκ ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζουν το έδαφος για ύφεση στις χώρες του ευρώ.
«Δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 10%, πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel, σε συνέντευξή του στην Rheinische Post το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022.
«Οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει ότι πρέπει να αποφασίζουμε για τη νομισματική πολιτική από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», δήλωσε αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνακόλουθη ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, προειδοποιώντας παράλληλα, ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει ύφεση εάν κλιμακωθεί η ενεργειακή κατάσταση
Ήδη ο πληθωρισμός φτάνει σε διψήφια επίπεδα για πρώτη φορά από το 1951, δηλαδή βρίσκεται σε υψηλό 70 ετών .
Η ΕΚΤ αύξησε τον περασμένο μήνα τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και ανέφερε ότι σχεδιάζει να αυξήσει εκ νέου το κόστος δανεισμού.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Isabel Schnabel σε δηλώσιες της την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.
«Οι ανησυχίες που είχαμε τον Ιούλιο δεν έχουν μετριαστεί... δεν νομίζω ότι το outlook (του πληθωρισμού) έχει αλλάξει θεμελιωδώς» συμπλήρωσε.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο πληθωρισμός να αυξηθεί περαιτέρω», προειδοποίησε η Schnabel και συνέχισε «αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να παραμείνουν μαζί μας για κάποιο χρονικό διάστημα: δεν θα εξαφανιστούν γρήγορα», ενώ προειδοποίησε ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%».
Παράλληλα, η Schnabel παραδέχθηκε τον κίνδυνο της ύφεσης για την ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και των πιέσεων από το ράλι των τιμών ενέργειας.
«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ανάπτυξη θα επιβραδύνει και δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να μπούμε σε τεχνική ύφεση, ιδίως αν οι ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία διαταραχθούν περαιτέρω», ανέφερε.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-08-20_172110.png

Τα στοιχήματα κατά του ευρωπαϊκού νομίσματος

Πάνω από τα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2020 και του χάους των πρώτων μηνών της πανδημίας, βρίσκονται τα στοιχήματα κατά του ευρώ, εξαιτίας των ανησυχιών για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ευρώπης και των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων που θα πλήξουν σημαντική την οικονομία του ευρώ λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Σε αντίθεση με το 2020, όταν όσοι είχαν short θέσεις στο ευρώ τελικά «κάηκαν» καθώς το νόμισμα ενισχύθηκε με την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, οι επενδυτές στην τρέχουσα συγκυρία «φαίνεται ότι ενισχύουν σωστά τις short θέσεις τους στο ευρώ», σύμφωνα με την Bank of New York Mellon.

Οι δομικές αιτίες

Αν και η τάση των short στο ευρώ δεν είναι καινούργια, εντούτοις αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές ποντάρουν κατά του ευρώ έναντι όλων των νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του δολαρίου, της βρετανικής λίρας και του ελβετικού φράγκου, όπως σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο μελέτη της BNY.
Το ευρώ έχει υποχωρήσει κατακόρυφα φέτος εν μέσω των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία συνέβαλε στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς και στην πυροδότηση ευρύτερων γεωπολιτικών ανησυχιών.
Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη, οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια τόσο γρήγορα όσο οι άλλες κεντρικές τράπεζες, μειώνει τη διάθεση των επενδυτών για επενδύσεις στην περιοχή.
EUR/USD Bets Against the Euro Have Soared to Levels Seen Back in 2020 -  Bloomberg
Σε πτωτική πορεία

Το ευρώ υποχώρησε έως και στα 99,52 σεντς του δολαρίου τον περασμένο μήνα, πέφτοντας κάτω από το 1 προς 1, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.
Και ενώ το νόμισμα ανέκαμψε κάπως, υποχώρησε περισσότερο από 2% την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζει να παραμένει λίγο πάνω από το όριο του 1 δολαρίου, με πολλούς επενδυτές να «βλέπουν» χαμηλότερα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης