Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα σε περιδίνηση: «Κεϋνσιανό» πακέτο μέτρων - μαμούθ ύψους 230 δισ. δολ. αντίδοτο στην οικονομική επιβράδυνση

Η Κίνα σε περιδίνηση: «Κεϋνσιανό»  πακέτο μέτρων - μαμούθ ύψους 230 δισ. δολ.  αντίδοτο  στην οικονομική επιβράδυνση
Στόχος είναι η τόνωση της ζήτησης μέσω της χρηματοδότησης έργων υποδομών απο τις αγορές
Σχετικά Άρθρα

Στα κινεζικά μακροοικονομικά στοιχεία του Ιουλίου καταγράφηκε μια προβληματική εικόνα της πτώσης της εγχώριας ζήτησης, η οποία συνδυάστηκε με μια απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων προσφατα.
Τώρα υιοθετουνται απο το Πεκίνο σχέδια για τόνωση της εικονομίας με τη μορφή δημοσιονομικών μετρων που θυμίζουν... Κέυνς, μια κίνηση του Πεκίνου για να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία του, ανέφερε σε δημοσίευμά του το Bloomberg την Πέμπτη 18 Αυγούστου.

Έκδοση χρέους ειδικού σκοπού

Η China Securities Journal ανέφερε την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2021 ότι οι τοπικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εκδώσουν επιπλέον 1,55 τρισεκατομμύρια γιουάν (229 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ειδικό χρέος και ομόλογα για να προωθήσουν τις επενδύσεις σε υποδομές.
Το τρίτο τρίμηνο «θα υπάρξει σημαντική ευκαιρία για πωλήσεις πρόσθετων ειδικών ομολόγων της τοπικής αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο Zhang Yiqun, μέλος της Εταιρείας Δημοσίων Οικονομικών της Κίνας, σύμφωνα με την Shanghai Securities News.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε επίσης τον Luo Zhiheng, επικεφαλής οικονομολόγο της Yuekai Securities, ο οποίος σημείωσε ότι η πώληση των ειδικών ομολόγων μπορεί επίσης να προωθηθεί και να χρησιμοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το χρονοδιάγραμμα

Παρόλο που το Πεκίνο δεν έχει ανακοινώσει επίσημα αυτή την είδηση, τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας από τον Ιούλιο δείχνουν επιδείνωση της βιομηχανικής παραγωγής και πτώση των λιανικών πωλήσεων γεγονός που οδήγησε σε αιφνίδια μείωση επιτοκίων.
Ίσως το Πεκίνο λαμβάνει το μήνυμα για την ανάγκη να στηρίξει την οικονομία του μετά την καταστροφική πολιτική του για μηδενικά κρούσματα covid και το σκάσιμο της «φούσκας» της κτηματαγοράς εν όψει της αβελτηρίας που επέδειξε .

Goldman Sachs: Πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στο 3% για το 2022

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναθεωρούν πτωτικά τις προβλέψεις τους για την Κίνα.
Η Maggie Wei «προσγείωσε» την εκτίμηση της για την αύξηση του ΑΕΠ στο 3% από 3,3%.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα δεδομένα Ιουλίου καθώς και τους βραχυπρόθεσμους ενεργειακούς περιορισμούς, μειώσαμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου από 17,5% (σε ετήσια βάση) σε 14,0%, αλλά αυξήσαμε τις προβλέψεις μας για το τέταρτο τρίμηνο από 4,0% (qoq σε ετήσια βάση ) σε 5,0% με την προϋπόθεση μείωσης των ενεργειακών περιορισμών στο τέταρτο τρίμηνο.
Αυτές οι προσαρμογές συνεπάγονται αύξηση 3,5% σε ετήσια βάση το γ' τρίμηνο και 3,3% σε ετήσια βάση το δ' τρίμηνο (προηγουμένως 4,3% και 3,8%, αντίστοιχα).
Η πρόβλεψή μας για ολόκληρο το έτος 2022 πέφτει ακόμη πιο κάτω απο το μέσο όρο, στο 3,0% (από 3,3% προηγουμένως).

Επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα, Ting Lu, προειδοποίησε για τις συνέπειες της πολιτικής "Zero Covid " και «την κατάρρευση του τομέα ακινήτων, την επιδείνωση της δημοσιονομικής σταθερότητας των τοπικών κυβερνήσεων και μια πιθανή επιβράδυνση της αυξησης των εξαγωγών».
Η απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων και τα νέα για το προτεινόμενο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης έρχονται καθώς ο πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε την Πέμπτη 18 Αυγούστου ότι η Κίνα ανοίγει την οικονομία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης