Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ο Lindner φέρνει φοροελαφρύνσεις 10 δισ. κατά του πληθωρισμού, με όφελος για τα υψηλότερα εισοδήματα

Γερμανία: Ο Lindner φέρνει φοροελαφρύνσεις 10 δισ. κατά του πληθωρισμού, με όφελος για τα υψηλότερα εισοδήματα
Τα μέτρα Lindner υπέρ των μεσαίων εισοδημάτων προκαλούν τις ισχυρές αντιδράσεις των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, των εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό
Σχετικά Άρθρα
Νέο πακέτο μέτρο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού φέρνει ο Υπουργός Οικονομικών Cristian Lindner, με επίκεντρο τη φορολογία εισοδήματος, αναφέρει η Deutsche Welle. 
Ο Lindner θέλει να αντισταθμίσει την επιβάρυνση που προκαλείται όταν, λόγω πληθωρισμού, αυξάνεται μεν το ονομαστικό εισόδημα, αλλά όχι και το πραγματικό εισόδημα, με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος να ανεβαίνει κλίμακα και να πληρώνει περισσότερα στην εφορία, οπότε του απομένουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα, παρά την αρχική αύξηση στο εισόδημά του.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ο Lindner ανεβάζει σταδιακά το αφορολόγητο όριο στα 10.933 ευρώ ετησίως.
Έμμεση συνέπεια θα είναι η ελάφρυνση των μεσαίων και υψηλότερων εισοδημάτων, καθώς από το 2023 ο ανώτερος συντελεστής ισχύει μόνο για φορολογητέο εισόδημα άνω των 61.972 ευρώ ετησίως (έναντι 58.597 ευρώ σήμερα).
Κατά τον Lindner, ο οποίος ηγείται του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), οι συγκεκριμένες φορολαφρύνσεις δεν αποτελούν «ελάφρυνση» με τη συνήθη έννοια του όρου, αλλά «αντιστάθμιση της επιπλέον επιβάρυνσης λόγω πληθωρισμού», από την οποία πάντως αναμένεται να επωφεληθούν 48 εκατομμύρια πολίτες τα επόμενα χρόνια.
Ουσιαστικά πρόκειται για παλαιότερη προεκλογική υπόσχεση του FDP.
Τα μέτρα Lindner προβλέπουν επίσης μία αύξηση του επιδόματος τέκνων, το οποίο από το 2023 θα ανέρχεται σε 227 μηνιαίως.
Κατά τα άλλα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απορρίπτει οριζόντιες παροχές. Μάλιστα δηλώνει αντίθετος στην παράταση του «εισιτηρίου των 9 ευρώ» για τις δημόσιες συγκοινωνίες, που ισχύει μέχρι τα τέλη Αυγούστου.


Αντιρρήσεις από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στα μέτρα Lindner

Οι πρώτες αντιδράσεις από τα άλλα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ahim Post θεωρεί ότι «τα μέτρα που προτείνει ο υπουργός Οικονομικών ελαφρύνουν ιδιαίτερα τα υψηλά εισοδήματα και δεν είναι ισορροπημένα με κοινωνικά κριτήρια, άρα χρειάζονται βελτιώσεις».
Ακόμη πιο έντονη είναι η κριτική των συγκυβερνώντων Πρασίνων: «Οι φοροελαφρύνσεις δισεκατομμυρίων είναι εκτός πραγματικότητας», προειδοποιεί ο Andreas Aundrescht, αντιπρόεδρος της «πράσινης» κοινοβουλευτικής ομάδας στην Μπούντεσταγκ.
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Chiristian Lindner παραδέχθηκε ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία «είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την εσωτερική ζήτηση στην οικονομία μας», αλλά και αυτή τη διαπίστωση την αξιοποίησε ως επιχείρημα για «να μην αυξηθούν άλλο οι φόροι» και όχι για να δικαιολογήσει οριζόντιες παροχές.
Η αλήθεια είναι ότι μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2022 τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 29 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Αυτό προφανώς σημαίνει ότι, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, η εσωτερική ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου τα επιπλέον έσοδα θα αγγίξουν τα 60 δις και προτείνει «να επιστραφούν στους πολίτες».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Christian Lindner επιβεβαιώνει τα επιπλέον έσοδα των 29 δις, αλλά υπενθυμίζει ότι ήδη έχουν εγκριθεί παροχές άνω των 30 δις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια για νέες ελαφρύνσεις.
Επανέλαβε μάλιστα τη δέσμευσή του ότι το «φρένο του χρέους» θα τηρηθεί στον προϋπολογισμό του 2023.

Επιμένει ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Σε υψηλά επίπεδα, αλλά με τάση απομείωσης επιμένει ο πληθωρισμός στη Γερμανία.
Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία για τον μήνα Ιούλιο ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε ποσοστό 7,5% σε ετήσια βάση (έναντι 7,6% τον Ιούνιο και 7,9% τον Μάιο).
Ιδιαίτερα αισθητή είναι η αύξηση στις τιμές της ενέργειας που φτάνει το 35%.
Μάλιστα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020.
Στα τρόφιμα οι αυξήσεις φτάνουν το 14,8%.
Εκτιμάται ότι καθοριστική συμβολή για τη συγκράτηση του πληθωρισμού είχαν οι κρατικές παρεμβάσεις που ισχύουν για όλο το καλοκαίρι, όπως το «εισιτήριο των 9 ευρώ» και η μείωση της φορολογίας των καυσίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης