Τελευταία Νέα
Διεθνή

Poroshenko (Πρώην πρόεδρος Ουκρανίας): Αυταπάτη η νίκη κατά της Ρωσίας - Έχει στραγγαλιστεί η οικονομία μας

Poroshenko (Πρώην πρόεδρος Ουκρανίας): Αυταπάτη η νίκη κατά της Ρωσίας - Έχει στραγγαλιστεί η οικονομία μας
Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει εκτάσεις του νότου και της ανατολής, προκαλώντας προσφυγική κρίση, καταστρέφοντας τις υποδομές της Ουκρανίας και στραγγαλίζοντας την εθνική οικονομία
Σχετικά Άρθρα

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko κάλεσε τη Δύση να αντιμετωπίσει τον Putin αποκλείοντας τελίως τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές της Μόσχας ενώ όπως παραδέχτηκε η χώρα του έχει ήδη δεχθεί σοβαρό πλήγμα και στρατιωτικά και φυσικά οικονομικά.
Σε μια συνέντευξη από το Κίεβο για το αμερικανικό πρακτορείο Newsweek, ο Poroshenko - δεύτερος μετά τον Zelensky - ζήτησε έναν «συνασπισμό κατά του Putin» που μπορεί να απομονώσει τη Ρωσία.
«Όλα τα έθνη του κόσμου πρέπει να καταλάβουν ότι είναι μέλη του συνασπισμού κατά του Πούτιν», είπε ο Poroshenko τηλεφωνικά στο Newsweek .
«Ο Putin θα πρέπει να είναι εντελώς απομονωμένος από όλα τα μεγάλα έθνη και μεγάλες δημοκρατίες όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Συρία και η Λευκορωσία».
Κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί παραμένουν πεισματικά σίγουροι για τη νίκη επί της Ρωσίας.
Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει εκτάσεις του νότου και της ανατολής, προκαλώντας προσφυγική κρίση, καταστρέφοντας τις υποδομές της Ουκρανίας και στραγγαλίζοντας την εθνική οικονομία.

Αποκλεισμός της Ρωσίας

Ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα τιμωρητικός.
Αυτή την εβδομάδα, τα σιτηρά άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη-λιμάνι της Οδησσού για πρώτη φορά εδώ και μήνες στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας που συντονίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη-Τουρκία .
Ωστόσο, οι εξαγωγές είναι αργές και η ασφάλειά τους απέχει πολύ από το να είναι εγγυημένη, όπως αποδεικνύεται από τη ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας τον περασμένο μήνα.
«Τα Ηνωμένα Έθνη είπαν ότι 50 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με πλήρη πείνα εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού», είπε ο Proshenko, καλώντας τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας να ξεκινήσουν τον δικό τους αποκλεισμό των ρωσικών λιμανιών.
«Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί».
«Εάν η Ρωσία αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια, ο παγκόσμιος συνασπισμός κατά του Putin μπορεί να έχει μια νομική λύση για τον αποκλεισμό των ρωσικών εξαγωγών», είπε.
«Αυτή θα ήταν μια πολύ γρήγορη αντίδραση».
Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε ωστόσο δεκάδες διπλωματικά, νομικά και υλικοτεχνικά προβλήματα.
Όμως, ο πρώην πρόεδρος είπε:
«Είναι δυνατό, ένας συνδυασμός κυρώσεων και embargo είναι σίγουρα ο συντομότερος δρόμος προς την ειρήνη, εάν συνοδευόταν από προμήθεια όπλων και διεθνή αλληλεγγύη».
Το ΑΕΠ της Ουκρανίας μειώθηκε περισσότερο από 30 τοις εκατό, ο πληθωρισμός κινείται πάνω από το 30 τοις εκατό, το εθνικό νόμισμα εθνικού νομίσματος μειώθηκε κατά 25 τοις εκατό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου 35 τοις εκατό .
Ο Poroshenko -γνωστός ως ο «Βασιλιάς της Σοκολάτας» λόγω της ιδιοκτησίας της εταιρείας που εμπορεύεται προϊοντα ζαχαροπλαστικής Roshen- είπε ότι το Κίεβο θα πρέπει να ενισχύσει την εθνική οικονομία δημιουργώντας έναν «επενδυτικό παράδεισο» με λιγότερους περιορισμούς και κυρώσεις σε ουκρανικές επιχειρήσεις και επενδυτές.
«Εάν δεν προστατεύσουμε την οικονομία μας, αν δεν προστατεύσουμε το επενδυτικό μας κλίμα, αν δεν προστατεύσουμε την απασχόληση μας, η αρνητική διαδικασία θα βαθύνει», είπε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης