Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια ύφεση; Η ελβετική βιομηχανία ρολογιών είχε εκπληκτική ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022

Ποια ύφεση; Η ελβετική βιομηχανία ρολογιών είχε εκπληκτική ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022
Η συνολική αξία στις εξαγωγές για όλα τα ελβετικά ρολόγια για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου ήταν εντυπωσιακή, με 11,9 δισ. ελβετικά φράγκα.
Σχετικά Άρθρα
Η Ομοσπονδία της Ελβετικής Βιομηχανίας Ρολογιών (FH) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 12% στην αξία των εξαγωγών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021.
Η συνολική αξία στις εξαγωγές για όλα τα ελβετικά ρολόγια για την περίοδο αυτή ήταν εντυπωσιακή, με 11,9 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.
(Τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τη δραστηριότητα χονδρικής μεταξύ των ελβετικών ωρολογοποιών και του δικτύου διεθνών συνεργατών λιανικής τους.)
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν και άλλες θετικές αναφορές από τον Όμιλο Swatch, τη Richemont και την LVMH – το τρίο των μεγαθηρίων που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Ελβετίας.
Η μεγαλύτερη εταιρεία ρολογιών στον κόσμο, ο Όμιλος Swatch, σημείωσε ανάπτυξη 7,4% στο πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με πέρυσι.
Το τμήμα Specialist Watchmakers της Richemont (το οποίο δεν περιλαμβάνει τις Cartier, Van Cleef & Arpels ή Montblanc) αυξήθηκε 10 % από έτος σε έτος, περνώντας το όριο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2022.
Ο όμιλος Watches and Jewelry της LVMH ανέφερε σημαντική συνολική αύξηση 22% στα έσοδα, αποτέλεσμα που επηρεάστηκε σαφώς από την εξαγορά της αμερικανικής κοσμηματοποιίας Tiffany & Co. από την LVMH στα τέλη του 2021.
Ολόκληρο το τμήμα ανέφερε έσοδα έξι μηνών λίγο κάτω από τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Άλλες ελβετικές ωρολογοποιίες εταιρείας όπως η Rolex, η Patek Philippe και η Audemars Piguet παραμένουν σε ιδιωτικά χέρια και δεν έχουν καμία υποχρέωση να αναφέρουν οικονομικά αποτελέσματα.

watch_1.JPG
Η αμερικανική αγορά δεν είναι ακόμα σχεδόν κορεσμένη

Οι Αμερικανοί αν και βιώνουν δύσκολες στιγμές από τις τιμές του φυσικού αερίου και τα υπόλοιπα προϊόντα που ξαφνικά στοιχίζουν πολύ ακριβά, εξακολουθούν να αγοράζουν ακριβά ρολόγια, παρά τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν 31,4 % τους πρώτους έξι μήνες του 2022 και οι ΗΠΑ κατέχουν επί του παρόντος σχεδόν το 16 % της αξίας όλων των ελβετικών εξαγωγών ρολογιών μέχρι στιγμής φέτος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε παρόμοια ποσοστιαία αύξηση στις εξαγωγές (+31,8%), όπως και ορισμένα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (+25,4%), της Γαλλίας (+36,5%) και της Ισπανίας (+41,8%).
Ωστόσο, παρά τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στην Ευρώπη, η Ασία παραμένει η κυρίαρχη συλλογική περιοχή για τα ελβετικά ρολόγια, κατέχοντας ακριβώς το 49% της αξίας όλων των ελβετικών εξαγωγών φέτος, μέχρι σήμερα.
Από τις 15 κορυφαίες τρέχουσες αγορές εξαγωγών της Ελβετίας, μόνο δύο (Χονγκ Κονγκ και Κίνα) κατέγραψαν αρνητική ανάπτυξη.
11 από αυτά τα 15 πέτυχαν διψήφια εκατοστιαία αύξηση.

Η Κίνα με τα lockdown και η Ρωσία με τον πόλεμο

Οι εξαγωγές ρολογιών της Ελβετίας προς την Κίνα (-26,3%) και το Χονγκ Κονγκ (-11,5%) επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα μεγάλης κλίμακας lockdown και τους περιορισμούς λόγω COVID-19 που συνέχισαν να συμβαίνουν στην ηπειρωτική Κίνα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, κλείνοντας αμέτρητα καταστήματα λιανικής και κέντρα διανομής και επιβράδυνση του διεθνούς τουρισμού από Κινέζους υπηκόους.
Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών στη Ρωσία (-64,3%) συνέχισαν την ελεύθερη πτώση ως αποτέλεσμα του πολέμου με την Ουκρανία.
Οι Swatch Group, Richemont, LVMH, Rolex και Patek Philippe είναι μερικές από τις πολλές ελβετικές ωρολογοποιίες που ανέστειλαν την πώληση και την εξαγωγή ρολογιών στη Ρωσία τους τελευταίους μήνες.
Το FH σημειώνει στην έκθεση ότι από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία, οι συνολικές εξαγωγές ελβετικών ρολογιών στη Ρωσία μειώθηκαν κατά περισσότερο από 98%.
Η συνολική αξία των εξαγωγών ελβετικών ρολογιών στη Ρωσία για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος 2021 ήταν 260,1 εκατομμύρια CHF, καθιστώντας την τη 17η μεγαλύτερη αγορά για την ελβετική βιομηχανία ρολογιών πέρυσι.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης