Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτό είναι το νέο Ναυτικό Δόγμα της Ρωσίας: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ οι μεγαλύτερες απειλές, που θα ενισχυθεί η ρωσική παρουσία

Αυτό είναι το νέο Ναυτικό Δόγμα της Ρωσίας: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ οι μεγαλύτερες απειλές, που θα ενισχυθεί η ρωσική παρουσία
Το νέο δόγμα προσδιορίζει την επέκταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα και τον αυξανόμενο αριθμό των ασκήσεων της στρατιωτικής συμμαχίες στις θάλασσες που γειτνιάζουν με το ρωσικό έδαφος ως μεγάλες απειλές για την ασφάλεια
Σχετικά Άρθρα

Η στρατηγική των ΗΠΑ με στόχο την κυριαρχία στους Παγκόσμιους Ωκεανούς  και η αυξανόμενη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ αποτελούν σημαντικές απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας, όπως προκύπτει από το νέο Ναυτικό Δόγμα που εγκρίθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin την Κυριακή (31/7/2022).
Το νέο έγγραφο δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή πύλη της ρωσικής κυβέρνησης.
«Οι κύριες προκλήσεις και απειλές για την εθνική ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας που σχετίζονται με τους Παγκόσμιους Ωκεανού είναι: η στρατηγική πορεία των ΗΠΑ προς την κυριαρχία και η παγκόσμια επιρροή τους στις διεθνείς διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη χρήση λωρίδων μεταφοράς και ενεργειακών πόρων», αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με το Tass.
Το νέο δόγμα προσδιορίζει την επέκταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα και τον αυξανόμενο αριθμό των ασκήσεων της στρατιωτικής συμμαχίες στις θάλασσες που γειτνιάζουν με το ρωσικό έδαφος ως μεγάλες απειλές για την ασφάλεια.
Το νέο δόγμα επισημαίνει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στους θαλάσσιους πόρους και της ζωτικής σημασίας θαλάσσιες λωρίδες μεταφοράς αλλά και την επιθυμία των ΗΠΑ να επιβάλλουν την υπεροχή του Ναυτικού τους.

Η Αρκτική

Το νέο Ναυτικό Δόγμα της Ρωσίας προβλέπει την ενίσχυση των δραστηριοτήτων στην Αρκτική.
«Το νέο δόγμα προβλέπει «διαφοροποίηση και ενίσχυση της θαλάσσιας δραστηριότητας στα αρχιπελάγη Spitsbergen, Franz Josef Land και Novaya Zemlya και στο νησί Wrangel», αναφέρει το έγγραφο.
Η Ρωσία θα εντείνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού για να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια και να προστατεύσει τα συμφέροντά της, όπως προκύπτει από το νέο Ναυτικό Δόγμα.
«Οι στρατηγικοί στόχοι της εθνικής θαλάσσιας πολιτικής είναι οι εξής: αύξηση των επιχειρησιακών (μαχητικών) δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την προστασία των εθνικών συμφερόντων της», αναφέρει το έγγραφο.

Κατασκευή αεροπλανοφόρων

Ένας άλλος στρατηγικός στόχος είναι να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της υπεράσπισης και προστασίας των κρατικών θαλάσσιων συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφέρει το έγγραφο. Το νέο Ναυτικό Δόγμα της Ρωσίας ορίζει την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Άπω Ανατολή, ιδίως για την κατασκευή αεροπλανοφόρων.
«Ανάπτυξη μιας σύγχρονης ναυπηγικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας στην Άπω Ανατολή, σχεδιασμένη για ναυπήγηση πλοίων μεγάλης χωρητικότητας (ιδίως για την ανάπτυξη της Αρκτικής) και προηγμένων αεροπλανοφόρων για το Πολεμικό Ναυτικό», αναφέρει το έγγραφο.
Η επέκταση του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα είναι απαράδεκτη στις σχέσεις της Μόσχας με το στρατιωτικό σύμφωνό σου, όπως προκύπτει από το νέο Ναυτικό Δόγμα.
«Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για μεταφορά της στρατιωτικής του υποδομής κοντά στα ρωσικά σύνορα και οι προσπάθειες της συμμαχίας να αναλάβει παγκόσμιο ρόλο» συνεχίζουν να είναι απαράδεκτα για τη Ρωσική Ομοσπονδία και παραμένουν καθοριστικός παράγοντας στις σχέσεις της με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο», αναφέρεται στο έγγραφο.
Όπως ορίζει το δόγμα, η εθνική θαλάσσια πολιτική της Ρωσίας στην περιοχή του Ατλαντικού διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη του ΝΑΤΟ του οποίου η δραστηριότητα «στοχεύει στην άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους συμμάχους της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης