Τελευταία Νέα
Διεθνή

Summers (πρ. ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): «Eυσεβείς προσδοκίες» τρέφουν Powel και Yellen - Δεν θα πέσει ο πληθωρισμός χωρίς ύφεση

Summers (πρ. ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): «Eυσεβείς προσδοκίες» τρέφουν Powel  και Yellen - Δεν θα πέσει ο πληθωρισμός χωρίς ύφεση
Η αμερικανική οικονομία δεν θα βγει από την κατάσταση υψηλόυ πληθωρισμού χωρίς ύφεση και αύξηση της ανεργίας, είπε ο Summers
Σχετικά Άρθρα

Έντονη κριτική προς τη Fed και τον επικεφαλής της J. Powell εξέπεμψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και επί σειρά ετών πρόεδρος του Χάρβαρντ, Larry Summers, δηλώνοντας ότι φοβάται πως η κεντρική τράπεζα συνεχίζει στην πολιτική των «ευσεβών πόθων» στις δράσεις της απέναντι στον πληθωρισμό.
«Ο J. Powell είπε πράγματα που, για να το πούμε ωμά, ήταν αστήρικτα», ανέφερε ο Larry Summers μιλώντας στην εκπομπή Wall Street Week του Bloomberg.
«Ενα επιτόκιο 2,5% σε μια οικονομία με υψηλό πληθωρισμό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι σχεδόν ουδέτερο».
Το σχόλιο του Summers αναφερόταν στην εκτίμηση που διατύπωσε ο πρόεδρος της Fed J. Powell την Τετάρτη 27/7, ότι μετά την τελευταία αύξηση του βασικού της επιτοκίου, η Fed έχει ήδη φτάσει σε ένα «ουδέτερο» πεδίο, όπου ούτε τροφοδοτεί ούτε περιορίζει τον πληθωρισμό.
Ο Powell είχε προσθέσει επίσης ότι η Fed «σε γενικές γραμμές πιστεύει ότι η πολιτική πρέπει να φτάσει σε ένα τουλάχιστον μέτρια περιοριστικό επίπεδο».
Το βασικό επιτόκιο της Fed είναι πλέον στο 2,25% με 2,5%.
Κατά τον Summers, όμως το ουδέτερο επιτόκιο βρίσκεται πολύ υψηλότερα, επειδή πρέπει να ληφθεί υπόψη το μέγεθος του πληθωρισμού.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ σημείωσε ότι ο Powell είχε πει στα τέλη του 2018 πως το επιτόκιο της Fed είχε φτάσει σε ουδέτερο επίπεδο, όταν ο πληθωρισμός έτρεχε λίγο κάτω από το 2%.
«Το πώς μπορεί να λέει το ίδιο πράγμα σήμερα, όταν ο πληθωρισμός είναι εκεί που είναι, είναι ανεξήγητο για μένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν θα υποχωρήσει ο υψηλός πληθωρισμός χωρίς ύφεση και αύξηση της ανεργίας

Στη συνέχεια ο Summers υποστήριξε πως «δεν είναι πιθανό να βγούμε από αυτήν την κατάσταση υπερβολικού πληθωρισμού χωρίς να έχουμε ύφεση».
Εξετάζοντας την τελευταία σειρά στοιχείων για το κόστος και τις τιμές, πρατήρησε ότι «ο πληθωρισμός πάνω από το 4% φαίνεται να είναι εδραιωμένος», πρόσθεσε.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ αμφισβήτησε επίσης την αισιοδοξία που εξέφρασε χτες 28/7 η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen ότι οι ΗΠΑ μπορούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας.
«Πρέπει να πω ότι αυτή η δήλωση με εξέπληξε ιδιαίτερα», είπε ο Summers, επισημαίνοντας τον σεβασμό του για τη Yellen ως οικονομολόγο.
Επανέλαβε επίσης τη διαφωνία του με την πρόβλεψη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed τον Ιούνιο ότι η ανεργία θα αυξηθεί μόνο στο 4,1% τα επόμενα δύο χρόνια.
«Δεν βλέπω καμία βάση στο ότι οποιαδήποτε από αυτές τις δηλώσεις είναι μια λογική πρόβλεψη δεδομένων των όσων γνωρίζουμε», είπε ο Summers.
«Για να φτάσουμε σε μια ουδέτερη στάση όσον αφορά τον πληθωρισμό, θα αυξήσουμε την ανεργία στο 5%. Και για να μειωθεί ο πληθωρισμός, η ανεργία θα πρέπει να ξεπεράσει αυτό το επίπεδο», είπε.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης