Διεθνή

Προειδοποίηση De Guindos (ΕΚΤ): Oι υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, πρέπει να μειώσουν το χρέος τους

Προειδοποίηση De Guindos (ΕΚΤ): Oι υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, πρέπει να μειώσουν το χρέος τους
Η υποτίμηση του ευρώ υπήρξε ένας από τους παράγοντες πίσω από τον υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο των τιμών της ενέργειας σε ευρώ, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos

Σαφή προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μεγάλα αποθέματα δημοσιονομικού χρέους, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, απηύθυνε με συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos.
Όπως είπε, «Ξεκινήσαμε την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να τερματίσει το πανδημικό πρόγραμμα (PEPP) τον Μάρτιο και το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) τον Ιούνιο.
Αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν σύμφωνα με τα δεδομένα που επικρατούσαν τότε.
Οι προοπτικές ήταν εξαιρετικά αβέβαιες.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενέτεινε την αβεβαιότητα.
Επιπλέον, ο τερματισμός των αγορών ομολόγων ήταν ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για μπορέσουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια» ανέφερε ο Luis de Guindos.
Σύμφωνα με τον de Guindos, η απόφασή την περασμένη εβδομάδα να αυξηθούν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αντί για 25 μ.β. ήταν αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων, με κυριότερη τη συνεχιζόμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Ιούνιο…

Για τον πληθωρισμό…

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. de Guindos επεσήμανε ότι για την αύξησή του ευθύνονται:
α) Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων
β) Συστημικά σοκ από την πλευρά της προσφοράς
γ) Η απότομη αύξηση της ζήτησης καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία άνοιξε ξανά μετά την πανδημία
Επομένως, ο πληθωρισμός δεν οφείλεται σε έναν μόνο παράγοντα, αλλά σε συνδυασμό παραγόντων.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως οι πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ξεκάθαρα επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες.
Ως εκ τούτου, πρόκειται να αντιμετωπίσουμε έναν συνδυασμό επιβράδυνσης και υψηλού πληθωρισμού.
Είναι σημαντικό στο νου μας ότι η εντολή της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών στο 2% μεσοπρόθεσμα.
«Επομένως, ο κύριος παράγοντας που θα καθοδηγήσει τις αποφάσεις μας θα είναι η εξέλιξη του πληθωρισμού» επεσήμανε ο de Guindos.

Για το TPI…

«Αρκετές κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ, για παράδειγμα η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και ιδιαίτερα η Ιταλία, έχουν πολύ υψηλό επίπεδο χρέους.
Κατανοώ ότι σκοπός του νέου εργαλείου της ΕΚΤ, του Μέσου Προστασίας Μεταφοράς (TPI), είναι να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του κατακερματισμού των ομολόγων (spread).
Το TPI λοιπόν σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική μεταδίδεται ομαλά σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε, αλλά, αν το κάνουμε, δεν θα διστάσουμε.
Είναι σαφές ότι οι δημοσιονομικές θέσεις είναι ετερογενείς μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ.
Αλλά η κατάσταση δεν συγκρίνεται με αυτήν πριν από 10 με 12 χρόνια, την εποχή της κρίσης του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη.
Για παράδειγμα, αν δούμε την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της Νότιας Ευρώπης, θα δούμε ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά.
Οι αποκλίσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο ήταν τότε» είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, συμπληρώνοντας:
«Η δημοσιονομική πολιτική έχει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο.
Οι υπερχρεωμένες χώρες πρέπει να μειώσουν σταδιακά το δημοσιονομικό τους χρέος, ανάλογα με την ιδιαίτερη κατάστασή τους.
Από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, πρέπει να παρακολουθούμε πολύ τον πληθωρισμό προσεκτικά, γιατί, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως η Εσθονία, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, υπάρχουν άλλες χώρες όπου ο πληθωρισμός είναι σημαντικά χαμηλότερος – γύρω στο 6%.
«Δεν μπορώ να σχολιάσω την πολιτική κατάσταση συγκεκριμένων χωρών.
Ωστόσο, όσον αφορά τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είμαστε ενωμένοι και δεσμευμένοι στην εκπλήρωση της εντολής μας.
Ελπίζουμε ότι οι χώρες και οι κυβερνήσεις θα εφαρμόσουν τις σωστές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές σύμφωνα με το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ»…

Ευρώ – δολάριο…

«Εμείς στην ΕΚΤ δεν στοχεύουμε στη συναλλαγματική ισοτιμία.
Είναι όμως ένας πολύ σημαντικός μακροοικονομικός δείκτης που λαμβάνουμε υπόψη όταν κάνουμε τις προβλέψεις μας.
Αναμφίβολα, η υποτίμηση του ευρώ υπήρξε ένας από τους παράγοντες πίσω από τον υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο των τιμών της ενέργειας σε ευρώ.
Η συναλλαγματική ισοτιμία εξετάστηκε στη συζήτησή μας την περασμένη εβδομάδα, καθώς γνωρίζουμε τον αντίκτυπό της στην εξέλιξη του πληθωρισμού» κατέληξε ο αντιπρόεδρος de Guindos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης