Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, έκπληξη το ΑΕΠ - O DAX +1%, το Μιλάνο +1,7%

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, έκπληξη το ΑΕΠ - O DAX +1%, το Μιλάνο +1,7%
Θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σχετικά Άρθρα
Θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να λαμβάνουν ώθηση από τη θετική έκπληξη στα στοιχεία για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη για το β' τρίμηνο 2022.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 1% στις 13.409 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,5% στις 7.383 μονάδες.
Στις 6.436 μονάδες με κέρδη 1,5% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 1,5% στις 22.266 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει άνοδο 1% στις 8.169 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωvε άνοδο 0,7%, καταγράφοντας κέρδη για τρίτη συνεχή συνεδρίαση.
Ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 2,3% από την αρχή της εβδομάδας καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε πιθανή επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων μετά την ανακοίνωση των στοιχείων χθες που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχές τρίμηνο.
Tα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν άνοδο 0,2%.
Η αμερικανική οικονομία εισήλθε σε τεχνική ύφεση, το β΄τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενισχύεται και παραμένει πάνω από τα 200 ευρώ, με το ολλανδικό TTF στα 201 ευρώ με κέρδη 1%.
Άνοδο καταγράφουν και οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό στο +2% στα 98,39 δολ. το βαρέλι και το brent στα 103,74 δολ. το βαρέλι με άνοδο 1,9%.

Άντεξε η οικονομία της Ευρωζώνης - Ανάπτυξη 0,7% το β' τρίμηνο 2022

Με ρυθμό 0,7% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το β' τρίμηνο του 2022, με τα στοιχεία να είναι καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης άντεξε παρά το πληθωριστικό σοκ.
Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε από το 0,5% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο (αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από +0,6%), παρά το οικονομικό σοκ από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Παρόλο που η Γερμανία παρέμεινε στάσιμη, οι ισχυρότερες επιδόσεις από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία βοήθησαν στην τόνωση της ανάπτυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Ο τουρισμός και η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων μετά τα lockdown της πανδημίας τον περασμένο χειμώνα επίσης βοήθησαν.
Για τo σύνολο της Ε.Ε. καταγράφηκε ανάπτυξη 0,6% από το προηγούμενο τρίμηνο.
Το α' τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,5% στην Ευρωζώνη και κατά 0,6% στην Ε.Ε.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,0% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. το β' τρίμηνο του 2022, μετά από άνοδο 5,4% στη ζώνη του ευρώ και 5,5% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο.
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το β' τρίμηνο, η Σουηδία (+1,4%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και ακολούθησε η Ισπανία (+1,1%) και η Ιταλία (+1,0%). Μειώσεις καταγράφηκαν σε Λετονία (-1,4%), Λιθουανία (-0,4%) και Πορτογαλία (-0,2%).
Οι ετήσιες μεταβολές ήταν θετικές για όλες τις χώρες. 

Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ανήλθε σε νέο ρεκόρ τον Ιούλιο και η κορύφωσή του μπορεί να είναι ακόμη μήνες μακριά, κλιμακώνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιλέξει άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.'
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,5%.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ επιταχύνθηκε στο 8,9% τον Ιούλιο από 8,6% έναν μήνα νωρίτερα, πολύ πάνω από τις προσδοκίες για 8,6% και ξεκάθαρα από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Ο πληθωρισμός αρχικά προκλήθηκε από τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό μετά την πανδημία, αλλά πιο πρόσφατα η πτώση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ο κύριος ένοχος, καθώς ώθησε τις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των τροφίμων.


Εταιρικά αποτελέσματα

Στο εταιρικό μέτωπο, τα κέρδη προ φόρων του πρώτου εξαμήνου της Standard Chartered αυξήθηκαν κατά 19%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς η τράπεα που εστιάζει στις αναδυόμενες αγορές επωφελήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων και ανακοίνωσε αισιόδοξες προοπτικές.
Η Renault κατέγραψε καθαρή ζημία 1,36 δισ. ευρώ  το πρώτο εξάμηνο του έτους από το κόστος του κλεισίματος της ρωσικής δραστηριότητάς της, αλλά η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία αναβάθμισε τις προοπτικές για το σύνολο του έτους.
Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas παρουσίασε κέρδη υψηλότερα από τα αναμενόμενα το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια μειώθηκαν παρά την οικονομική επιβράδυνση, ενώ η Air France KLM υποβάθμισε την πρόβλεψή της για το τρίτο τρίμηνο, επικαλούμενη λειτουργικές δυσκολίες στο αεροδρόμια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης