Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία ζητά LNG από τις ΗΠΑ με δυο χρόνια πίστωση - Χρεοκόπησε η Naftogaz

Η Ουκρανία ζητά LNG από τις ΗΠΑ με δυο χρόνια πίστωση  - Χρεοκόπησε η Naftogaz
Δεν είναι ακόμη σαφές αν η κυβέρνηση Biden έχει αποδεχτεί το αίτημα του Κιέβου
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε από την Ουάσιγκτον να της παράσχει ένα επονομαζόμενο πρόγραμμα gas-lend-lease, δηλαδή ουσιαστικά να της εξάγει αμερικανικό LNG για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης του επερχόμενου χειμώνα με πίστωση και να πληρωθεί για αυτό δύο χρόνια μετά, όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denis Smyhal στο Telegram.
Η ιδέα είναι ότι οι ΗΠΑ μπορούν να δώσουν φυσικό αέριο, υπό τη μορφή του LNG στην Ουκρανία, και να πληρωθούν αργότερα, όπως γινόταν κατά την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
«Η προετοιμασία για τον πιο δύσκολο χειμώνα στην ιστορία μας συνεχίζεται και σε αυτή την προετοιμασία αναζητούμε όλα τα πιθανά εργαλεία για να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο», έγραψε ο Shmyhal στο Telegram.

Το αμερικανικό LNG να περάσει στην Ουκρανία μέσω αγωγών

Σύμφωνα με το Foreign Policy, η πρόταση που έχει υποβληθεί από τους Ουκρανούς αξιωματούχους στην αμερικανική κυβέρνηση είναι οι ΗΠΑ να παράσχουν στην Ουκρανία 6 δισεκατομμύρια κυβικά LNG με πίστωση και η παράδοση να γίνει σε τερματικούς σταθμούς στην Ευρώπη, για να αποσταλεί στην Ουκρανία μέσω αγωγών, προκειμένου να μην περάσει μέσα από τη Μαύρη Θάλασσα - είτε επειδή την ελέγχουν οι Ρώσοι, είτε επειδή είναι ναρκοθετημένη από τους Ουκρανούς.
Ο Yuri Vitrenko, Διευθύνων Σύμβουλος της ουκρανικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz, ανέφερε ότι έχει συζητήσει την πρόταση αυτή με την αμερικανική κυβέρνηση.
 «Έμειναν έκπληκτοι όταν άκουσαν την ιδέα, αλλά την υποδέχτηκαν θετικά», είπε ο Vitrenko.
Δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν συναινέσει και θα δώσουν στην Ουκρανία το LNG που ζήτησε.
Υπολογίζεται ότι τα 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG που θέλει η Ουκρανία έχουν κόστος 8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Naftogaz, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου έχει στο ταμείο της περίπου 2 δισ. δολάρια αλλά χτες 26 Ιουλίου πέρασε σε χρεοκοπία, καθώς μετά από εντολή της κυβέρνησης του Κιέβου αρνήθηκε να πληρώσει τους ομολογιούχους της.

Εξαντλείται οικονομικά η Ουκρανία

Υπενθυμίζεται πως τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση της Ουκρανίας, παρά τη δυτική οικονομική βοήθεια, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα προβλήματα, εξ και αποφάσισε να ζητήσει το πάγωμα των πληρωμών στο εξωτερικό ομολογιακό χρέος της ύψους 20 δισ. δολαρίων για δύο χρόνια.
Ενώ όμως το αίτημα του Κιέβου εγκρίθηκε από τη Λέσχη του Παρισιού, η οποία κάλεσε τους ιδιώτες επενδυτές να παγώσουν τις πληρωμές για δύο χρόνια στο δημόσιο χρέος της Ουκρανίας, δεν έγινε αποδεκτό το πάγωμα των πληρωμών για δύο χρόνια στα ομόλογα των κρατικών κρατικών εταιρειών της Ουκρανίας.
Έτσι η Naftogaz πέρασε σε χρεοκοπία και αναμένεται να την ακολούθησουν και οι υπόλοιπες κρατικές ουκρανικές εταιρείες.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει οικονομική βοήθεια ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, εκ της οποίας τα μισά προορίζονται για τον πόλεμο.
Ωστόσο, η τρέχουσα χρηματοδότηση εξαντλείται στις 30 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης