Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ οι ζημιές της Attica Bank «παγώνουν» το Ellington στην Ελλάδα, το fund επενδύει σε στεγαστικά assets στις ΗΠΑ

Ενώ οι ζημιές της Attica Bank «παγώνουν» το Ellington στην Ελλάδα, το fund επενδύει σε στεγαστικά assets στις ΗΠΑ
Με «παλιά», πετυχημένη συνταγή θα επενδύσει η Ellington...
Σχετικά Άρθρα

Ως γνωστόν οι ζημιές από τις τρεις τιτλοποιήσεις της Attica Bank ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ, υποχρεώνοντας σε ριζική ανατροπή των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης.
Ο σχεδιασμός έχει πλήρως ανατραπεί, καθώς τα κεφάλαια τα οποία θα χρειαστούν είναι πολύ μεγαλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων, εξέλιξη που αιφνιδίασε την Ellington Management Group, η οποία φαίνεται να ανακρούει πρύμναν.
Και ενώ το αμερικανικό fund χάνει το ενδιαφέρον του για την Attica Bank, φαίνεται να μετατοπίζει το ενδιαφέρον σε assets που σχετίζονται με τον κλάδο στέγασης στις ΗΠΑ…
Ειδικότερα, όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η αναταραχή που προκάλεσαν οι επιτοκιακές αυξήσεις της Federal Reserve στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αναδιαμόρφωσαν την αγορά και βοήθησαν τον ισχυρό άνδρα της Ellington Michael Vranos να δημιουργήσει την περιουσία του.
Τώρα βάζει το ίδιο στοίχημα και ελπίζει να βγει, για άλλη μία φορά, κερδισμένος.
Ο τρέχων κύκλος σύσφιξης της Fed θυμίζει τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης, στο 6%.
Αυτή η κατάσταση δημιούργησε ευκαιρίες που επέτρεψαν στον Vranos να δημιουργήσει ένα hedge fund, γνωστό πλέον ως Ellington Management Group, που πήρε το όνομά του από την πατρίδα του στο Κονέκτικατ.
Υπενθυμίζεται πως το στοίχημα του Vranos αφορούσε την αγορά ομολόγων της αγοράς στέγασης (mortgage bonds).
«Εκείνη την εποχή, η αύξηση των επιτοκίων της Fed δημιούργησε ευκαιρίες που μας επέτρεψαν να ξεκινήσουμε την Ellington.
Επενδύσαμε σε υποτιμημένους τίτλους στεγαστικών δανείων», είπε ο Vranos σε πρόσφατη συνέντευξη.
«Σήμερα, βλέπουμε παρόμοιες ευκαιρίες και θέλουμε να βάλουμε κεφάλαια σε λειτουργία».
Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης φέτος -στην πιο επιθετική άνοδο από το 1994-, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο 9,1% τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλά 40 ετών.
Ο Vranos, πρώην ανερχόμενο αστέρι της Kidder, Peabody & Co Inc. στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αποχώρησε το 1994 από την επενδυτική εταιρεία για να δημιουργήσει την Ellington, η οποία κεφαλαιοποίησε τη μαζική πώληση στεγαστικών τίτλων μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.
Η πιστωτική κρίση αργότερα «έριξε έξω» την Kidder, η οποία εκείνη την εποχή ήταν ο μεγαλύτερος πωλητής στεγαστικών ομολόγων της Wall Street.
Το 1996, όταν η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 2,3%, η Ellington είχε ετήσιες αποδόσεις 40% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους χάρη σε αυτά τα στοιχήματα, γεγονός το οποίο ανέδειξε τον Michael Vranos ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στην αγορά στεγαστικών ομολόγων.

Ευκαιρίες…

Η αγορά των στεγαστικών τίτλων (mortgage-backed securities) που υποστηρίζονται με στεγαστικά δάνεια έχει διογκωθεί στα 9 τρισεκ. δολ. από 1,6 τρισεκ. δολ. από τη δεκαετία του 1990, παράλληλα με άλλα τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία.
Τα δομημένα προϊόντα έχουν επίσης μειωθεί δραματικά σε γενικές γραμμές φέτος, καθώς η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα στροβιλίζονται μετά τις τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων της Fed.
«Στη σημερινή αγορά, αναγνωρίζουμε το διπλό όφελος των υψηλότερων αποδόσεων και των μεγαλύτερων περιθωρίων, που προσφέρουν στους επενδυτές ευκαιρίες διψήφιου εύρους, κάτι που δεν έχουμε δει την τελευταία δεκαετία», είπε ο Vranos.
Ως αποτέλεσμα, ο ισχυρός άνδρας της Ellington ψάχνει για άλλη μια φορά υποτιμημένα χρεόγραφα, συμπεριλαμβανομένων των ενυπόθηκων δανείων…
Αλλά αυτή τη φορά, έχει ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών για να διαλέξει.
«Πλέον μιλάμε για μια αγορά πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων» είπε. 

Κραδασμοί…

Η αγορά των στεγαστικών assets (MBS) υφίσταται κραδασμούς, καθώς η Fed, παραδοσιακά ο μεγαλύτερος αγοραστής των ομολόγων, αποσύρεται από τον κλάδο.
Η κεντρική τράπεζα έχει περικόψει τις επανεπενδύσεις, περιορίζοντας τη μηνιαία απορροή της στα 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Σεπτέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότεροι τίτλοι στην αγορά προς… αρπαγή.
«Με σταθερά την ποσοτική σύσφιξη, φαίνεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να μείνει εκτός δραστηριότητας» είπε ο Vranos, προσθέτοντας: Υπάρχει αξία που μπορεί να βρεθεί και εκτός των τίτλων που υποστηρίζονται, ειδικά σε ομόλογα μη εγκεκριμένων στεγαστικών δανείων, assets μεταφοράς πιστωτικού κινδύνου και δανειακές υποχρεώσεις με εξασφάλιση.
Και αυτές οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων αυξάνονται γρήγορα.
Η αγορά CLO και CDO -εγγυημένες χρεωστικές υποχρεώσεις- στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα 262,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 48,1 εκατομμύρια δολάρια το 1994, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Βιομηχανίας Κινητών Αξιών και Χρηματοοικονομικών Αγορών.
Οι τίτλοι έχουν επίσης διευρυνθεί σημαντικά, με τα CLOs των ΗΠΑ να έχουν υποχωρήσει κατά 83 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την BofA Securities Inc.
«Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία πολύ χαμηλού κινδύνου και υψηλού spread», είπε ο Vranos.
Tέλος, σε ό,τι αφορά τα εταιρικά ομόλογα, το Ellington αρέσκεται στο διαφοροποιημένο βιομηχανικό χρέος: «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εκεί έξω αυτή τη στιγμή για μακροπρόθεσμους επενδυτές» επισημαίνει ο ισχυρός άντρας του ομίλου.
Με τη Fed να συσφίγγει ολοένα περισσότερο την πολιτική της, τα spread σε αυτούς τους τίτλους θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διευρύνονται.
«Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί για όσο διάστημα η Fed βρίσκεται σε λειτουργία απορροής, που μπορεί να είναι μέχρι να υπάρξει κάποιο είδος κρίσης», είπε ο Vranos.
«Και δεν νομίζω ότι η ύφεση αυτή καθαυτή εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης