Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος και αναταραχή στον Παναμά – Ο πληθωρισμός προκαλεί ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων

Χάος και αναταραχή στον Παναμά – Ο πληθωρισμός προκαλεί ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων
Με τους διαδηλωτές να απαιτούν μειώσεις τιμών σε όλη την οικονομία και αυξημένες δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, όχι μόνο με τη μορφή πορειών και απεργιών, αλλά και οδοφράγματα σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους

Άρχισε ως μία απεργία δασκάλων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου αλλά τώρα μετατράπηκε στη μεγαλύτερη εμφύλια αναταραχή στον Παναμά από το τέλος της κυριαρχίας του δικτάτορα Manuel Noriega το 1989.
Με πύρινα οδοφράγματα να διαταράσσουν το εμπόριο και να προκαλούν ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και άλλες προμήθειες, η κυβέρνηση του Παναμά έχει εισέλθει σε έναν νέο γύρο συνομιλιών με σκοπό να κατευνάσει τις μάζες και να αποφύγει περαιτέρω οικονομική ζημιά, την οποία ορισμένοι εκτιμούν στα 500 εκατομμύρια δολάρια.
Ο πρόεδρος Laurentino Cortizo είχε ήδη κάνει δύο σημαντικές κινήσεις για να καταστείλει την αναταραχή.

Κινήσεις απελπισίας

Στις 11 Ιουνίου, διεύρυνε τις επιδοτήσεις για να επεκτείνει το πάγωμα των τιμών του φυσικού αερίου σε όλους τους καταναλωτές, περιορίζοντας την τιμή στα 3,95 δολάρια το γαλόνι, που ήταν 24% χαμηλότερη από την τιμή του τέλους Ιουνίου.
Υποσχέθηκε επίσης να επιδιώξει ανώτατα όρια τιμών σε 10 βασικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των ζυμαρικών, του μοσχαρίσιου φιλέτου, του φυτικού ελαίου και της κονσέρβας σαρδέλας.
Με τους διαδηλωτές να απαιτούν μειώσεις τιμών σε όλη την οικονομία και αυξημένες δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, όχι μόνο με τη μορφή πορειών και απεργιών, αλλά και οδοφράγματα σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένης της διεθνώς κρίσιμης Παναμερικανικής Οδού.
Η Διώρυγα του Παναμά έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει από αναταραχή.

Διαφθορά

Πάντως η ακρίβεια δεν είναι ο μόνος λόγος για τις διαμαρτυρίες με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν κυβερνητική διαφθορά και κλοπή δημοσίου χρήματος.
Σύμφωνα με διάφορους οργανισμούς, οικογένειες βουλευτών επωφελούνται από διογκωμένες δημόσιες συμβάσεις και λαμβάνουν υπερβολικούς μισθούς.
Για να κατευνάσει τα πνεύματα ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε μειώσεις κατά 10% στους μισθούς των δημόσιων οργανισμών αλλά και περικοπές στα ταξιδιωτικά έξοδα αξιωματούχων.
Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποτρέψει τη μετατροπή της αναταραχής σε μια ολοκληρωτική επανάσταση ενάντια σε μια κυβέρνηση που θεωρείται ότι ζει καλά στις πλάτες των απλών ανθρώπων.
Νωρίτερα, μέλη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Επαναστατικού Κόμματος έριξαν λάδι στη φωτιά όταν οι φωτογραφίες τους απαθανάτισαν να πίνουν μπουκάλια ουίσκι 340 δολαρίων ενώ γιόρταζαν την έναρξη μιας νέας νομοθετικής συνόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης