Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» 2,6% στο Μιλάνο, παραιτήθηκε ο Draghi - Το 10ετές στο 3,65% - Ο DAX -1%

«Βουτιά» 2,6% στο Μιλάνο, παραιτήθηκε ο Draghi - Το 10ετές στο 3,65% - Ο DAX -1%
Τριγμούς προκαλεί στο χρηματιστήριο του Μιλάνου η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία
Σχετικά Άρθρα
Τριγμούς προκαλεί στο χρηματιστήριο του Μιλάνου η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, με τον FTSE MIB να υποχωρεί 2%, καθώς ο πρωθυπουργός Mario Draghi υπέβαλλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Mattarella, ο οποίος την έκανε δεκτή και η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές.
O FTSE MIΒ στο Μιλάνο υποχωρεί 2,6% στις 20.787 μονάδες, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 3,63%, από 3,468% χθες.
Για πρώτη φορά, το ιταλικό ομόλογο έχει ξεπεράσει το ελληνικό, το οποίο διαμορφώνεται στο 3,48%.
Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 4,8%.
Την ίδια ώρα, οι αγορές αναμένουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% ή 0,50% για πρώτη φορά από το 2011.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1% στις 13.152 μονάδες.
 Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,6% στις 7.221 μονάδες.
Στις 6.152 μονάδες με απώλειες 0,5% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,7% στις 7.973 μονάδες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν πτώση 0,3%.
Ανακούφιση στην αγορά προσέφερε το γεγονός ότι ξεκίνησε και πάλι η ροή ρωσικού αερίου μέσω του μεγαλύτερου αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας ύστερα από παύση 10 ημερών.
Η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί, με το ολλανδικό TTF στα 149,99 ευρώ με πτώση 3,2%.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό να υποχωρεί 2,5% στα 97,35 δολ. το βαρέλι και το brent στα 104,53 δολ. το βαρέλι με απώλειες 2,3%.

MIB_3.JPG
bond1_3.JPG

Πολιτική κρίση στην Ιταλία - Παραιτήθηκε ο Draghi

(upd6) Την παραίτησή του υπέβαλε στον πρόεδρο Mattarella ο πρωθυπουργός Mario Draghi, με την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να οδεύει σε πρόωρες εκλογές στις 2 Οκτωβρίου 2022.
O Ιταλός Πρόεδρος ζήτησε από τον Draghi να παραμείνει στο αξίωμα με υπηρεσιακή ιδιότητα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του.
Η ανακοίνωση δεν ανέφερε εάν ο κ. Mattarella θα διαλύσει το κοινοβούλιο ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές
Παρότι η Γερουσία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, με 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά, ο Ιταλός πρωθυπουργός, εμμένοντας στις θέσεις του, θα υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Matarella, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ευρεία συναίνεση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάρια είναι προκηρυχθούν έκτακτες εκλογές στις 2 Οκτωβρίου 2022.
Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία θα προσφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο.
Η απόφασή Draghi να παραιτηθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα, οφείλεται στο γεγονός ότι τα Πέντε Αστέρια,  η Lega και το Forza Italia, δεν έλαβαν μέρος στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γερουσία της Ρώμης.

Αυξάνει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων 0,25% ή ακόμη και 0,50% μετά από 11 χρόνια σταθερά μειούμενων επιτοκίων από τον Ιούνιο του 2011 και ταυτόχρονα θα παρουσιάσει το νέο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στα ομόλογα αφού η αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός… τρομοκράτησαν τις αγορές εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά ετών.
Το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού ή Μηχανισμό Προστασίας Μεταδόσεων (TPM), συνέβαλλε στην πτώση των αποδόσεων των ομολόγων καθώς π.χ. το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 4,72% μειώθηκε στο 3,45%.
Ωστόσο το νέο νομισματικό εργαλείο αποτελεί ένα ακόμη λάθος στην ήδη λανθασμένη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ εδώ και 11 χρόνια με την νομισματική χαλάρωση…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης