Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πόλεμος» Γερμανίας κατά Ρωσίας για Nord Stream - Πρόφαση η τουρμπίνα - H Gazprom ενεργοποίησε τη ρήτρα «Ανωτέρα βία»

«Πόλεμος» Γερμανίας κατά Ρωσίας για Nord Stream - Πρόφαση η τουρμπίνα - H Gazprom ενεργοποίησε τη ρήτρα «Ανωτέρα βία»
Η Γερμανία «καταγγέλλει» ότι η τουρμπίνα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί τον… Σεπτέμβριο
Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Συνεχίζεται το θρίλερ όσον αφορά την επαναλειτουργία του Nord Stream 1 και την αποκατάσταση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και κυρίως προς τη Γερμανία. Με τον πρόεδρο, Vladimir Putin, να αποδεικνύεται απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών ότι οι κυρώσεις έχουν «γονατίσει» τη Ρωσία, στη Γερμανία υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενόψει και του χειμώνα.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι της Ρωσίας, δεδομένης την ενεργειακής εξάρτησης της από τη χώρα, δεν διστάζει να αφήνει αιχμές σχετικά με τις προθέσεις του Putin. «Η τουρμπίνα που αποστέλλεται στη Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, κάτι που σημαίνει ότι η απουσία του δεν θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός λόγος για μείωση των ροών φυσικού αερίου. Πάντως, εάν οι ισχυρισμοί της Γερμανίας έχουν βάση, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την επαναλειτουργία του αγωγού μετά την προσεχή Πέμπτη.
Η εφημερίδα Kommersant μετέδωσε νωρίτερα σήμερα (18/7/2022) ότι ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα στη Γερμανία με αεροπλάνο στις 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής.
Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας είπε ότι το υπουργείο δεν μπορούσε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το που βρίσκεται η τουρμπίνα.

Η επιστολή της Gazprom - Επικαλέστηκε τη ρήτρα «force majeure»

Το περιεχόμενο της επιστολής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom σε έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές φυσικού αερίου, σχετικά με τις διαταραχές στον εφοδιασμό, αποκαλύπτει το Reuters.
Ειδικότερα, στην επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου, η Gazprom επικαλέστηκε «force majeure» (σσ. ανωτέρα βία) σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις εφοδιαστικές της υποχρεώσεις λόγω «έκτακτων περιστάσεων που είναι εκτός του ελέγχου της».
Όπως αναφέρει η επιστολή, το force majeure, μια ρήτρα την οποία επικαλείται μια επιχείρηση όταν πλήττεται από κάτι πέρα από τον έλεγχό της, ισχύει για παραδόσεις που ξεκινούν από τις 14 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
«Η επίκληση ανωτέρας βίας, που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση υποστεί μια ζημιά από κάτι πέρα από τον έλεγχό της, πιθανότατα θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης» μεταδίδει το Reuters.

Η απάντηση της Uniper

Εν τω μεταξύ, η γερμανική Uniper ανακοίνωσε ότι έλαβε επιστολή από την Gazprom που επικαλείται «force majeure» για τις παλιότερες αλλά και τις τρέχουσες παραδόσεις.
«Το θωρούμε αδικαιολόγητο και έχουμε επισήμως απορρίψει την ενεργοποίηση της ρήτρας» ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία.

H... άγνοια του Κρεμλίνου

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο δηλώνει... άγνοια για το που βρίσκεται η τουρμπίνα.
Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες της Kommersant, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο μαθαίνει για την κατάσταση από τα μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα, η τουρμπίνα αναμένεται να φτάσει στη Ρωσία έως τις 24 Ιουλίου.
«Κάνετε ερωτήσεις με βάση δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, δεν υπήρξε ούτε μία επίσημη δήλωση - ούτε από την εταιρεία, ούτε από τους αγοραστές, ούτε τους πωλητές φυσικού αερίου. Προτείνω να κάνετε όλες αυτές τις ερωτήσεις στη Gazprom, που θα απαντήσει σε αυτό με κατάλληλο τρόπο», είπε ο Peskov στους δημοσιογράφους.
Σημειώνεται ότι στην έλλειψη της τουρμπίνας έχει αποδώσει η Μόσχα τη μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream. Και με την ίδια τουρμπίνα έχει συνδέσει και την έγκαιρη επαναλειτουργία του αγωγού την Πέμπτη (21/7/2022).

Οι εργασίες στον Nord Stream

Σύμφωνα με το ετήσιο χρονοδιάγραμμα συντήρησης, o Nord Stream θα επαναλειτουγήσει την ερχόμενη Πέμπτη (21/7/2022), πράγμα που σημαίνει ότι η ροή φυσικού αερίου θα πρέπει να ξαναρχίσει την επόμενη μέρα.
Πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην είναι εύκολο να προσδιοριστεί εάν η Ρωσία θα αποκαταστίσει πλήρως τις ροές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με ένα σενάριο, η Μόσχα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ξανά τον αγωγό, αλλά με μικρότερο όγκο, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα που συνδέονται με τις κυρώσεις.
Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και λειτουργεί επίσης ως διαμετακομιστικός κόμβος για το φυσικό αέριο που κατευθύνεται προς την Αυστρία, την Τσεχία και την Ουκρανία. Η γερμανική βιομηχανία κατασκευάζει επίσης πρώτες ύλες και εξαρτήματα, από γυαλί μέχρι πλαστικά και άλλες χημικές ουσίες, που είναι ζωτικής σημασίας για άλλους κατασκευαστές σε όλη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.
Για πολλούς λόγους, η Ρωσία έχει ήδη σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Γαλλία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ολλανδία. Πρόσφατα μείωσε τις προμήθειες στη Γερμανία και την Ιταλία, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις για τις περικοπές.
Σε περίπτωση που ο Nord Stream παραμείνει κλειστός μετά και την Πέμπτη (21/7/2022), το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιώντας νέα νομοθεσία για να πάρει τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας. Και εάν η περικοπή οδηγήσει σε έλλειψη φυσικού αερίου, θα μπορούσε να συσσωρεύσει τα καύσιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης