Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έκτακτη σύσκεψη σε Μαξίμου για ενέργεια: Η Ελλάδα σε πιο ευνοϊκή θέση από άλλες χώρες της ΕΕ - Ανησυχία για Nord Stream

Έκτακτη σύσκεψη σε Μαξίμου για ενέργεια: Η Ελλάδα σε πιο ευνοϊκή θέση από άλλες χώρες της ΕΕ - Ανησυχία για Nord Stream
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα εναλλακτικά σενάρια…

Σύσκεψη με την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, και τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης, ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.
Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας. 

Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μειώσει στο 4% την εξάρτηση της από το ρωσικό αέριο αλλά και ότι οι προμήθειες γίνονται από τον αγωγό Turk Stream, το κλείσιμο του Nord Stream 1 και η διακοπή τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ και μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στην περίπτωση που ο Nord Stream 1 παραμείνει κλειστός και ο Turk Stream λειτουργεί κανονικά, η αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές θα μεταφερθεί και στην ελληνική. Κι αυτό όχι μόνο σε επίπεδο τιμών, αλλά και σε επίπεδο επάρκειας, καθώς η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αυξήσει τις εξαγωγές ενέργειας προς τις χώρες με τις οποίες είναι συνδεδεμένη.
Βάσει του ευρωπαϊκού σχεδίου επάρκειας αερίου, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καλύπτει με εξαγωγές και τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Ωστόσο, προέχει να διασφαλίζει πρωτίστως την επάρκεια στην εγχώρια αγορά ενέργειας.
Στη μάχη κι ο λιγνίτης
Από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι για τη θωράκιση της χώρας, το βάρος πέφτει στο LNG και τον λιγνίτη.
Ειδικότερα, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρχουν υψηλά αποθέματα LNG στη Ρεβυθούσα. Εκεί βρίσκεται ήδη η νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου που αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του σταθμού, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα). Μεγαλύτερες εισαγωγές εκτιμάται ότι θα γίνουν και μέσω του αγωγού ΤΑΡ.
Σε αυτή την περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει η αναγκαία προσφορά, καθώς η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος είναι λιγότερη σε σχέση με τη ζήτηση.
Όσον αφορά τον λιγνίτη, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα βρίσκονται σε λειτουργία, καθημερινά 4 έως 7 λιγνιτικές μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινούν τον Αύγουστο οι δοκιμές και της νέας μονάδας Πτολεμαΐδας 5, με στόχο να ενταχθεί στο σύστημα το φθινόπωρο.
Στα πρόσθετα μέτρα, περιλαμβάνονται και η λειτουργία με εναλλακτικό καύσιμο-ντίζελ των 5 μονάδων φυσικού αερίου από ΔΕΗ, Elpedison, Ήρων, ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η μείωση των εξαγωγών προς Βουλγαρία.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Στην σημερινή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμμετείχαν οι κκ. Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Σκρέκας, Πετραλιάς, Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κύριοι Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και Κάπρος (καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).
Οι αρμόδιοι φορείς αναμένεται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των stress tests, τόσο του παραγωγικού συστήματος, όσο και των αποθηκευτικών δυνατοτήτων και των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης