Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη-σοκ αποκαλύπτει: Κάτω από 50% η προστασία ακόμη και της 2ης δόσης στις υποπαραλλαγές Omicron

Μελέτη-σοκ αποκαλύπτει: Κάτω από 50% η προστασία ακόμη και της 2ης δόσης στις υποπαραλλαγές Omicron
H αποτελεσματικότητα ήταν χαμηλότερη έναντι των BA.2 και BA.2.12.1 από ό,τι έναντι της BA.1, η οποία αντικαταστάθηκε από την BA.2
Σχετικά Άρθρα
Η αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου COVID-19 μειώθηκε πολύ κάτω από 50% μετά από τέσσερις μήνες έναντι των υποπαραλλαγών του ιού που προκαλεί το COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Τα εμβόλια Moderna και Pfizer παρείχαν μόλις 51% προστασία σύμφωνα με μελέτη περιπτώσεων ασθενών που επισκέφθηκαν το τμήμα επειγόντων περιστατικών, μονάδες επείγουσας φροντίδας και νοσηλείας που σχετίζονται με τον COVID-19, κατά τη διάρκεια της περιόδου που κυριαρχούσαν τα BA.2 και BA.2.12.1, υποπαραλλαγές της παραλλαγής του ιού Omicron Ηνωμένες Πολιτείες, βρήκαν ερευνητές του CDC.

Και τα δύο εμβόλια χορηγούνται σε πρωτογενείς σειρές δύο δόσεων.

Μετά από 150 και πλέον ημέρες, η αποτελεσματικότητα μειώθηκε σε μόλις 12%.
Ένας πρώτος ενισχυτής αύξησε την προστασία στο 56%, αλλά η αποτελεσματικότητα μειώθηκε στο 2% μετά από τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία άντλησε αριθμούς από ένα δίκτυο νοσοκομείων που χρηματοδοτείται από το CDC σε 10 πολιτείες που ονομάζεται VISION Network.
Η υπομεταβλητή ήταν κυρίαρχη από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου.
Η Pfizer και η Moderna δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η αποτελεσματικότητα ήταν χαμηλότερη έναντι των BA.2 και BA.2.12.1 από ό,τι έναντι του BA.1, το οποίο αντικαταστάθηκε από το BA.2.

Κατά τhw BA.1, τα εμβόλια παρείχαν 44% προστασία έναντι των επισκέψεων υγειονομικής περίθαλψης που συνδέονται με τον COVID-19 αρχικά και 39 τοις εκατό μετά από 150 ημέρες. Ένα πρώτο ενισχυτικό αύξησε την προστασία στο 84% και η προστασία μόλις μειώθηκε για ασθενείς 50 ετών και άνω μετά από τέσσερις μήνες.
Αλλά για άτομα ηλικίας 18 έως 49 ετών, η προστασία έπεσε κατακόρυφα στο 29% μετά από 120 ημέρες.

Υπογραμμίζοντας τη μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι των σοβαρών ασθενειών, η πλειονότητα των ασθενών που εισήχθησαν στα νοσοκομεία μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Ιουνίου 2022 είχαν λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις από τα εμβόλια.
Επιπλέον, το ποσοστό των μη εμβολιασμένων ασθενών μειώθηκε κατά την τελευταία περίοδο, από 41,6% σε 28,6% (νοσοκομειακοί ασθενείς) και από 41,4% σε 31% (τμήματα επειγόντων περιστατικών και ασθενείς επείγουσας περίθαλψης), ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές, ορισμένοι από τους οποίους εργάζονται για το CDC, θεώρησαν ότι η προστασία - γνωστή ως φυσική ανοσία - που απολαμβάνουν πολλοί μη εμβολιασμένοι άνθρωποι από το γεγονός ότι είχαν COVID-19 θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας στην πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, παρόλο που οι ενήλικες με τεκμηριωμένη προ λοίμωξη αποκλείστηκαν από τη μελέτη.
«Εάν τα μη εμβολιασμένα άτομα ήταν πιο πιθανό να έχουν βιώσει πρόσφατη μόλυνση και η ανοσία που προκαλείται από λοίμωξη παρέχει κάποια προστασία έναντι της επαναμόλυνσης, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη VE που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο BA.2/BA.2.12.1», έγραψαν.
Το VE σημαίνει αποτελεσματικότητα εμβολίου.

«Αν και οι ενήλικες με τεκμηριωμένη προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2 αποκλείστηκαν, οι λοιμώξεις είναι πιθανό να μην έχουν εξακριβωθεί σημαντικά λόγω έλλειψης δοκιμών ή αυξημένου ελέγχου στο σπίτι.
Επιπλέον, αν και ο χρόνος από τη λήψη της δεύτερης ή τρίτης δόσης του εμβολίου ήταν διαστρωματοποιημένος με χρονικά διαστήματα, κατά μέσο όρο ο χρόνος από τον εμβολιασμό ήταν μεγαλύτερος κατά την περίοδο BA.2/BA.2.12.1», πρόσθεσαν.
Το CDC δημοσίευσε την έρευνα στο οιονεί περιοδικό του, το Morbidity and Mortality Weekly Report.

Τα περισσότερα άρθρα που δημοσιεύει δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους και τα άρθρα έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν την πολιτική του CDC.
Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκρίνουν δεύτερες αναμνηστικές δόσεις ή τέταρτες δόσεις για όλους τους Αμερικανούς.
Προς το παρόν είναι διαθέσιμα μόνο σε Αμερικανούς ηλικίας 50 ετών και άνω.
Ένα δεύτερο ενισχυτικό αύξησε την προστασία για αυτήν την ηλικιακή ομάδα από 32 τοις εκατό σε 66 τοις εκατό, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.
Αλλά όσοι έλαβαν τέταρτη δόση παρακολουθήθηκαν μόνο για διάμεσο διάστημα 27 ημερών. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η προστασία από μια τέταρτη δόση εξασθενεί γρήγορα επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης