Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Στην τελική ευθεία το νέο εργαλείο - Ήπιοι όροι για τον Νότο - Το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,25% τον Μάρτιο 2023

ΕΚΤ: Στην τελική ευθεία το νέο εργαλείο - Ήπιοι όροι για τον Νότο - Το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,25% τον Μάρτιο 2023
Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα «αποκαλυπτήρια» για το νέο εργαλείο αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Σχετικά Άρθρα
Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα «αποκαλυπτήρια» για το νέο εργαλείο αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να στηριχθούν οι υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρουσιάσει στις 21 Ιουλίου 2022 ένα απεριόριστο εργαλείο αγοράς ομολόγων την επόμενη εβδομάδα για να βοηθήσει τις αγορές να προσαρμοστούν καλύτερα σε πιο απότομες και γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», όπως αναφέρει η τελευταία έρευνα του Bloomberg, με τη συμμετοχή των οικονομολόγων, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Σχεδόν το 80% προβλέπει ότι το όργανο, γνωστό ως «Μηχανισμός Προστασίας Μεταφοράς», θα προβλέπει ήπιους'ωρους για τις κυβερνήσεις που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει.
Σχεδόν όλοι αναμένουν ότι η ρευστότητα που δημιουργούν οι αγορές του, θα απορροφηθεί εκ νέου σε μια διαδικασία που ονομάζεται αποστείρωση (sterilization).

Πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Καθώς ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ και  πλησιάζει σε διψήφιο νούμερο, οι οικονομολόγοι βλέπουν την ΕΚΤ να επιταχύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ωστόσο, εξακολουθούν να θεωρούν ότι παραμένει πίσω από την καμπύλη, με την Federal Reserve να ξεκινά τη νομισματική σύσφιξη τον Μάρτιο και τώρα να εξετάζει μια ιστορική αύξηση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της 27ης Ιουλίου.
Οι οικονομολόγοι βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων, επί του παρόντος στο -0,5%, να αυξάνεται κατά 0,25% αυτόν τον μήνα και κατά 0,50% τον Σεπτέμβριο και το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί στο 1,25% τον Μάρτιο του 2023.
«Ο σχεδιασμός του ολοκαίνουργιου εργαλείου θα αφήσει τη μέγιστη διακριτική ευχέρεια στο Διοικητικό Συμβούλιο», δήλωσε ο Christian Tedman, οικονομολόγος της Dekabank.
«Με το να είναι σκόπιμα ανακριβείς, οι κεντρικοί τραπεζίτες ελπίζουν ότι αφενός η ύπαρξη ενός τέτοιου εργαλείου μπορεί να είναι αρκετή για να αποφύγει την αναταραχή στις νομισματικές αγορές»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης