Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέχρι που θα φτάσει η βουτιά του ευρώ; - Σε ποιο σενάριο θα πέσει στα 90 cents, η αδυναμία της ΕΚΤ

Μέχρι που θα φτάσει η βουτιά του ευρώ; - Σε ποιο σενάριο θα πέσει στα 90 cents, η αδυναμία της ΕΚΤ

Μια υποτίμηση 1% του ευρώ θα μπορούσε να προσθέσει έως και 0,11 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό μέσα σε ένα χρόνο

Σχετικά Άρθρα
Μπορεί αυτές τις ημέρες η Ευρωζώνη να υποδέχεται το 20ο μέλος της, την Κροατία, αλλά το ενιαίο νόμισμα διολίσθησε προς ένα λιγότερο ευπρόσδεκτο ορόσημο: την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο των ΗΠΑ.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι το πόσο χαμηλά μπορεί να πάει το ευρώ, εν μέσω ανησυχιών ότι η ταχεία πτώση του φέτος θα μπορούσε να επιδεινώσει το κόστος ζωής για εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους.
Τελικά, καθώς το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός συμπιέζουν το βιοτικό επίπεδο, μπορεί να υπάρξει πολιτικό τίμημα.
«Η πτώση του ευρώ έχει πολύ περισσότερο περιθώριο μπροστά μας», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών (Institute for International Finance), Robin Brooks. «Μόλις ξεκινάμε», πρόσθεσε.

Στην απόλυτη ισοτιμία

Το ευρώ έχει φτάσει στην απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.
Η τελευταία φορά που το ευρώ άξιζε λιγότερο από το δολάριο ήταν το 2002, όταν το κοινό νόμισμα ήταν στα σπάργανα και τα μοιράζονταν μόνο 12 κράτη μέλη.
Το ενιαίο νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 10% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.
Ήταν μια ταχεία διολίσθηση, εν μέρει λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ και εν μέρει λόγω της ισχυρότερης ζήτησης για το δολάριο ως ασφαλές νόμισμα.

Δεν είναι μόνο αρνητική η πτώση

Όπως πάντα, δεν λείπουν οι αναλυτές που θεωρούν ότι η πτώση δεν είναι μόνο αρνητική.
Υπάρχουν πλεονεκτήματα σε μια πτώση νομίσματος, καθώς οι εξαγωγές γίνονται φθηνότερες και πιο ελκυστικές.
Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Paolo Gentiloni προειδοποίησε ότι θα ήταν «λάθος» να δούμε τη διολίσθηση του ευρώ με αυτούς τους όρους.
«Φυσικά, ενθαρρύνει την εξαγωγική ικανότητα, αλλά πρέπει να δούμε και την αρνητική πλευρά αυτού του νομίσματος», είπε.
Ένα αδύναμο ευρώ καθιστά τις εισαγωγές πιο ακριβές — αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ένας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που έχει προειδοποιήσει για αυτόν τον κίνδυνο είναι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau.
Προειδοποίησε νωρίτερα φέτος ότι η κεντρική τράπεζα «θα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία, ως σημαντική κινητήρια δύναμη του εισαγόμενου πληθωρισμού».
«Ένα ευρώ που είναι πολύ αδύναμο θα ήταν αντίθετο με τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε.
Έγγραφο της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε το 2020 ανέφερε μοντέλα που εκτιμούν ότι μια υποτίμηση 1% του ευρώ έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων θα μπορούσε να προσθέσει έως και 0,11 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό μέσα σε ένα χρόνο — και 0,25 ποσοστιαίες μονάδες σε τρία χρόνια.

Δεν υπάρχει πάτος ακόμα;

Το ευρώ μπορεί κάλλιστα να μην έχει φτάσει στον πάτο του, δεδομένου των επίμονων κινδύνων ότι η διακοπή του ρωσικού αερίου θα μπορούσε να φέρει την περιοχή σε βαθιά ύφεση, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Κάποιοι πρότειναν ότι ένα ευρώ θα μπορούσε να πέσει έως και στα 90 σεντς ΗΠΑ στη ζοφερή αλλά όχι αδύνατη περίπτωση που η Ρωσία δεν επανεκκινήσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1.
Αυτό το σενάριο θα μπορούσε με τη σειρά του να περιορίσει σημαντικά την ικανότητα της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια, κάτι που δεν έχει κάνει ακόμη.
Αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στις 21 Ιουλίου, όταν θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της, και ίσως να ανακοινώσει μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αντίθετα, έχει προχωρήσει με μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων.
«Η Fed εξακολουθεί να θεωρείται ότι έχει περισσότερο χώρο για να αυξήσει τα επιτόκια στο μέλλον», εξήγησε ο στρατηγικός αναλυτής ξένων νομισμάτων της UniCredit, Roberto Mialich.
«Από την άλλη πλευρά, άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας, ενδέχεται να αναγκαστούν να γίνουν πιο συνετές, δεδομένης της πιο άμεσης έκθεσης των αντίστοιχων οικονομιών τους στην κρίση φυσικού αερίου και ενέργειας».
Ταυτόχρονα, το δολάριο επωφελείται από τις ασφαλείς ροές, με τους επενδυτές να σπεύδουν στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ως αντιστάθμιση έναντι της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας.
Εάν το ευρώ συνεχίσει να υποχωρεί, «αναμφίβολα η ΕΚΤ θα ανησυχήσει αρκετά από την κίνηση — ειδικά εάν εξελιχθεί σε μια νοοτροπία «oversold στην ευρωζώνη»», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING, Chris Turner.
«Ωστόσο, ενώπιον του διαφαινόμενου κινδύνου ύφεσης - και το ευρώ είναι ένα προκυκλικό νόμισμα - τα χέρια της ΕΚΤ μπορεί να είναι δεμένα στην ικανότητά της να απειλεί με πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για την υπεράσπιση του ευρώ», πρόσθεσε.
Το ίδιο πιστεύει και ο αναλυτής Jordan Rochester της Nomura, ο οποίος προτείνει τους πελάτες να σορτάρουν το ευρώ από τον Απρίλιο.
Εάν δεν αποκατασταθεί η λειτουργία του Nord Stream 1, το ευρώ μπορεί να πέσει στα 90 σεντς κατά τη διάρκεια του προσεχή χειμώνα, έγραψε.
«Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη ίσως να μην καταφέρει να αποθηκεύσει επακρείς ποσότητες φυσικού αερίου για το χειμώνα και να υποχρεωθεί να περιορίσει την ενεργειακή της κατανάλωση», είπε.
«Αν δεν είναι οικονομική κρίση, τι είναι;»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης