Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην απόλυτη ισοτιμία το ευρώ έναντι του δολαρίου - Στo 1,0000 δολ. μετά από 20 χρόνια

Στην απόλυτη ισοτιμία το ευρώ έναντι του δολαρίου - Στo 1,0000 δολ. μετά από 20 χρόνια
Ο δείκτης του δολαρίου έφτασε στις 108,19 μονάδες, στο υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2002
Σχετικά Άρθρα
Γεγονός είναι η απόλυτη ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, με το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ευρώ, λόγω ανησυχιών ότι μια ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει την Ευρωζώνη σε ύφεση.
Την ίδια ώρα, το δολάριο ενισχύεται από τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα και πιο πολύ από τις άλλες κεντρικές τράπεζες.
Το ευρώ υποχωρεί στο 1,000 δολ. έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ήτοι στο πιο αδύναμο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, από τον Δεκέμβριο 2002.
Ο δείκτης του δολαρίου έφτασε στις 108,19 μονάδες, στο υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2002.
usd.jpg

USD3.JPG

Καταλύτης η λειτουργία του Nord Stream

Ο μεγαλύτερος ενιαίος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, ο αγωγός Nord Stream 1, ξεκίνησε την ετήσια συντήρηση τη Δευτέρα, με τις ροές να αναμένεται να σταματήσουν για 10 ημέρες.
Κυβερνήσεις, αγορές και εταιρείες ανησυχούν ότι το κλείσιμο μπορεί να παραταθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία για τις αγορές είναι εάν ο Nord Stream 1 πρόκειται να επιστρέψει στη λειτουργία ή όχι», δήλωσε ο Bipan Rai, επικεφαλής στρατηγικής FX στην CIBC Capital Markets, προσθέτοντας ότι «οι αγορές πιθανότατα θα τιμολογήσουν μια ύφεση.

Δεμένα τα χέρια της ΕΚΤ

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, οι traders στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει πιο αργά στην αύξηση των επιτοκίων καθώς η οικονομία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ύφεση.
Η διολίσθηση της Ευρώπης στην ύφεση επιταχύνεται, όπως έδειξαν και τα τελευταία στοιχεία για τους σύνθετους ΡΜΙ στην Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίοι υποχώρησαν και οι δύο τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση στον τομέα των υπηρεσιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman συνεχίζει να προβλέπει υποτονική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά και σημαντικούς κινδύνους εάν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν αυξηθούν μετά το τέλος της περιόδου συντήρησης του αγωγού στα μέσα Ιουλίου.
Πράγματι, οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία εμποδίζουν την ικανότητα της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια τόσο γρήγορα όσο η Fed, παρά τον πληθωρισμό ρεκόρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης