Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άτακτη υποχώρηση των ΗΠΑ: Γιατί o πρόεδρος Biden καταργεί δασμούς Trump σε προϊόντα της Κίνας

Άτακτη υποχώρηση των ΗΠΑ: Γιατί o πρόεδρος Biden καταργεί δασμούς Trump σε προϊόντα της Κίνας
Αναποτελεσματικότητα των δασμών και πληθωρισμός οδηγούν τον Αμερικανό πρόεδρο να καταργήσει ορισμένους δασμούς σε προϊόντα της Κίνας
Σχετικά Άρθρα

Την κατάργηση ορισμένων από τους δασμούς που επέβαλε ο προκάτοχός του Donalt Trump σε αγαθά περίπου 350 δισ. δολαρίων, τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν από την Κίνα, σκέφτεται η κυβέρνηση του Joe Biden.
Ο λόγος δεν έχει να κάνει τόσο με την όποια εξομάλυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.
Η άποψη Biden πως η Κίνα παραμένει μια απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα, παραμένει και μάλιστα η στάση αυτή έγινε αντικείμενο ανακοίνωσης από πλευράς κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ότι η αμερικανική θεωρία της κινεζικής απειλής βλάπτει τις διμερείς σχέσεις, ΗΠΑ - Κίνας.
"Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν έτσι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν την αυξανόμενη κινεζοφοβία.
Εάν αυτός ο «πληθωρισμός απειλής» συνεχίσει ανεξέλεγκτος, η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κίνα θα οδηγήσει μόνο σε αδιέξοδο που δεν προσφέρει διέξοδο", φέρεται να είπε ο Wang Yi. σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Κινέζος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι, «οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ εξακολουθούν να μην έχουν ξεφύγει από τις δυσκολίες που προκάλεσε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακόμη και να αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις», φέρεται να είπε.

Αναποτελεσματικότητα και άνοδος του πληθωρισμού

Ενώ λοιπόν η Κίνα μιλά με αυστηρή γλώσσα για τις σχέσεις των δύο κρατών ο Αμερικανός πρόεδρος, σκεπτόμενος την,
- οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τον πληθωρισμό, αλλά και
- την αναποτελεσματικόιτητα των δασμών,
αποφασίζει να προχωρήσει σε άρση κάποιων εξ' αυτών προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στη μέση και χαμηλού εισοδήματος αμερικανική οικογένεια.
- οι δασμοί βλάπτουν τους καταναλωτές, εκτιμά η κυβέρνησή του 
Ενας καλύτερο επιχείρημα θα ήταν επίσης, ότι οι δασμοί,
- δεν κατόρθωσαν να επιφέρουν αλλαγές εξαρχής στη συμπεριφορά της Κίνας.

Ο Joe Biden δεν σχεδίασε τους δασμούς, ήταν ο Donald Trump, ο οποίος προσπάθησε να τιμωρήσει αθέμιτες πρακτικές, όπως είναι οι κινεζικές καταχρήσεις πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά έκανε λάθος, αφήνοντάς τους σε ισχύ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Κίνα αρχικά συμφώνησε να αγοράσει επιπλέον 200 δισ. δολάρια σε προϊόντα από τις ΗΠΑ σε διάστημα δύο ετών και να κάνει ουσιαστικές αλλαγές πολιτικής.
Αυτό δεν συνέβη.
Η Κίνα δεν αγόρασε κανένα από αυτά τα επιπλέον προϊόντα από τις ΗΠΑ, όπως διαπιστώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson.

Ο δείκτης του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, έχει οδηγήσει σε επανεξέταση του μέτρου των δασμών.

Το Αμερικανικό Φόρουμ Δράση υπολογίζει ότι οι δασμοί σε είδη όπως είναι τα παιχνίδια, οι μπογιές και το σαπούνι κοστίζουν στους καταναλωτές και στις καταναλώτριες στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 50 δισ. δολάρια ετησίως.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιοι στην ομάδα του προέδρου Joe Biden, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, ρέπουν προς την κατάργηση ορισμένων δασμών άμεσα, όπως ανέφερε σχετικώς σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson εκτιμά ότι ο ανταγωνιστικός αντίκτυπος της απόσυρσης όλων των δασμών θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια πτώση κατά μία ποσοστιαία μονάδα επί του δείκτη τιμών καταναλωτή στη χώρα.
Σημειωτέον ότι ο δείκτης αυτός τον Μάιο και σε ετήσια βάση εμφάνισε μια άνοδο της τάξεως του 8,6%.
Συν τοις άλλοις, σήμερα πλέον έχουν συμβεί γεγονότα απρόβλεπτα, τα οποία έχουν καταστήσει άνευ νοήματος τους δασμούς που προώθησε η κυβέρνηση του τέως προέδρου Donald Trump.

H πανδημία εκτίναξε το έλλειμμα

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών, το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αυξήθηκε κατά 15% από το 2020 έως το 2021 και έχει ενισχυθεί ξανά από τις αρχές του 2022 και έως τώρα.
Παρά το γεγονός αυτό, όμως, οι δασμοί επί των κινεζικών εισαγωγών εξακολουθούν να έχουν πολιτική αξία, διότι η Κίνα παραμένει ένας από τους λίγους υπερκομματικούς στόχους στην Ουάσιγκτον, πίσω από τον οποίο συντάσσονται Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden μελετά το ενδεχόμενο να προβεί σε αύξηση άλλων δασμών σε εισαγόμενα από την Κίνα είδη, όπως είναι τα μηχανήματα βιομηχανικής χρήσης, ενώ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν είδη υψηλής τεχνολογίας, σημείωσε η εφημερίδα Wall Street Journal.
Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος Joe Biden διατρέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί πως μεταχειρίζεται με ηπιότητα την Κίνα, ειδικά από τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία είχε προσεγγίσει κατά την προεκλογική εκστρατεία του.
Επιπλέον, και οι κρατικές επιδοτήσεις καθώς και άλλες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές αποτελούν πρόβλημα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Ωστόσο, οι μέσω δασμών επιθέσεις δεν επιφέρουν αποτέλεσμα. Ο δε πληθωρισμός προκαλεί απλώς το θανάσιμο πλήγμα σε μια ιδέα η οποία ούτως ή άλλως δεν είχε πολλά περιθώρια επιβίωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης