Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Ετοιμάζει δημοσιονομική τόνωση με πωλήσεις ομολόγων 220 δισ. δολαρίων

Κίνα: Ετοιμάζει δημοσιονομική τόνωση με πωλήσεις ομολόγων 220 δισ. δολαρίων
Οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί γύρω στο 4,1% φέτος, χάνοντας τον στόχο ανάπτυξης του Πεκίνου στο 5,5%.
Σχετικά Άρθρα

Η Κίνα, όπως είχαν προβλέψει οικονομολόγοι, ήδη από το 2021, προετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια τεράστια δημοσιονομική τόνωση η οποία θα έχει τη μορφή ενός παλιρροϊκού κύματος πωλήσεων ομολόγων.
Και αυτό, διότι η χώρα της Άπω Ανατολής παραμένει οικονομικά περιορισμένη και ψάχνει να βρει τρόπους να «φύγει μπροστά».
Με την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου να παραπαίει, ειδικά αφού ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping κατέστησε σαφές πριν από εβδομάδες ότι το «Covid zero» δεν προχωράει τα πράγματα, δημιουργείται «μηδενική πιθανότητα» να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης του Πεκίνου για το 2022 στο 5,5%.

Ανέβασε τα επιτόκια

Η επιβράδυνση της Κίνας ανάγκασε πρόσφατα την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα βασικά επιτόκια για τα μακροπρόθεσμα δάνεια για να μετριάσει την πτώση στην αγορά των ακινήτων και τα lockdown. Το Bloomberg αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις τοπικές κυβερνήσεις να πουλήσουν 1,5 τρις. γιουάν (220 δις. δολάρια) ομολόγων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ενώ η έκδοση τοπικών ομολόγων δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που «η έκδοση έχει γίνει γρήγορα, υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες στο Πεκίνο για τη δεινή κατάσταση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου».

Οι Κινέζοι ελπίζουν

Η Κίνα προσπαθεί απεγνωσμένα να αντισταθμίσει την πίεση στην οικονομία.
Εάν το νομοθετικό σώμα της χώρας εγκρίνει την πρόταση με τα ομόλογα, το ποσό αυτό θα προστεθεί στο 1,1 τρις. γιουάν (164 δις. δολάρια) που δόθηκαν τον Ιούνιο για την υποστήριξη στις υποδομές.
Snag_1d31f7ff.png
Ανάπτυξη 4,1% το 2022

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προέβλεψαν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί γύρω στο 4,1% φέτος, χάνοντας τον στόχο ανάπτυξης του Πεκίνου στο 5,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης