Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η Uniper ζήτησε και επίσημα διάσωση από την γερμανική κυβέρνηση - Θα χρειαστεί 9 δισ. ευρώ

Γερμανία: Η Uniper ζήτησε και επίσημα διάσωση από την γερμανική κυβέρνηση - Θα χρειαστεί 9 δισ. ευρώ
Το πακέτο διάσωσης που θα χρειαστεί η Uniper θα αγγίζει τα 9 δις ευρώ - θα είναι δηλαδή διπλάσια της χρηματιστηριακής της αξίας
Σχετικά Άρθρα

Τρεις μέρες μετά την πλήρη κρατικοποίηση της EDF από την κυβέρνηση Macron προκειμένου να αποροφηθούν από το Δημόσιο οι μεγάλες ζημιές της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας απο την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, η κορυφαία γερμανική εταιρεία Uniper SE ζήτησε επίσημα από τη γερμανική κυβέρνηση ένα πρόγραμμα διάσωσης.
Η Uniper, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει ένα «σχετικό» μετοχικό μερίδιο και να της παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση χρέους αυξάνοντας τις κρατικές πιστωτικές διευκολύνσεις.
Η Uniper είναι σε συνομιλίες με την γερμανική κυβέρνηση εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Στις συνομιλίες αυτές οι δύο πλευρές προσπαθούν να διαγράψουν τις βασικές γραμμές ενός σχεδίου διάσωσης, ενώ αξιωματούχοι υπολόγισαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η εταιρεία θα χρειαστεί περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ - ποσο υπερδιπλάσιο της χρηματιστηριακής της αξίας.
Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης δεν έγιναν ανακοινώσεις, αλλά είναι γνωστό ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη συμμετοχή του Δημοσίου σε απειλούμενες ενεργειακές εταιρείες, προκειμένου να αποτρέψει τις πτωχεύσεις, όχι μόνο της Uniper αλλά και άλλων εταιρειών.
Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck έχει μιλήσει μάλιστα για το ενδεχόμενο να δούμε την κατάρρευση μιας ή περισσότερων ενεργειακών εταιρειών σαν «μια στιγμή Lehman Brothers» και θα προκαλέσει ντόμινο και περισσότερες καταρρεύσεις.
Η Uniper ανακοίνωσε ότι ο βασικός της μέτοχος Fortum Oyj – που με τη σειρά της ανήκει εν μέρει στη φινλανδική κυβέρνηση– βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Γερμανίας. Η Fortum πρότεινε «μια αναδιάρθρωση της Uniper με στόχο τη δημιουργία μιας εταιρείας ασφάλειας εφοδιασμού υπό την ιδιοκτησία της γερμανικής κυβέρνησης».
Σε ξεχωριστή δήλωση, η Fortum είπε ότι έχει ήδη υποστηρίξει την Uniper «ουσιαστικά» με μια πιστωτική διευκόλυνση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία «έχει σχεδόν εξαντληθεί».
Η Uniper άρχισε να καταρρέει από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς κατέληξε να αγοράζει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην ακριβή αγορά spot.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης