Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική κρίση στη Mεγάλη Βρετανία: Ποιοι είναι οι πέντε λόγοι που «έριξαν» τον Boris Johnson

Πολιτική κρίση στη Mεγάλη Βρετανία: Ποιοι είναι οι πέντε λόγοι που «έριξαν» τον Boris Johnson
Σεξουαλικές παρενοχλήσεις, πορνό, πάρτι και ασυδοσία συνετέλεσαν στην αποπομπή του, ύστερα από ένα πολυήμερο αγώνα για να κρατηθεί στην εξουσία
Σχετικά Άρθρα

Την παραίτησή του από την αρχηγία του κόμματος των συντηρητικών όσο και από την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας αναγκάστηκε να υποβάλει ο Boris Johnson, έπειτα από μπαράζ παραιτήσεων κορυφαίων υπουργών του και βουλευτών, στον απόηχο μιας σειράς σκανδάλων…
Σεξουαλικές παρενοχλήσεις, πορνό, πάρτι και ασυδοσία συνετέλεσαν στην αποπομπή του, ύστερα από ένα πολυήμερο αγώνα για να κρατηθεί στην εξουσία.
Ο Johnson, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για το Brexit και οδήγησε το κόμμα του σε μια εμφατική εκλογική νίκη τον Δεκέμβριο του 2019, δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρη η βούληση του κοινοβουλευτικού Συντηρητικού Κόμματος να υπάρξει νέος αρχηγός και επομένως νέος πρωθυπουργός». 
«Τις τελευταίες εβδομάδες προσπάθησα να πείσω τους συναδέλφους μου ότι δεν πρέπει να αλλάξουμε κυβέρνηση όταν έχουμε επιτύχει τόσο πολλά», είπε έξω από την Downing St. εν μέσω αποδοκιμασιών από το πλήθος.

Tα σκάνδαλα…

Τον Φεβρουάριο, ο Johnson διόρισε τον Pincher αναπληρωτή υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία.
Την περασμένη εβδομάδα ο Pincher τέθηκε εκτός κόμματος αφού παραδέχτηκε ότι είχε θωπεύσει δύο άνδρες ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης στη διάρκεια νυχτερινής εξόδου.
Στην πορεία έγινε γνωστό ότι ο Pincher είχε κατηγορηθεί και για άλλες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.
Ο όρος «Partygate» επινοήθηκε ως αναφορά σε ένα σκάνδαλο με πάρτι που διοργανώθηκαν σε κυβερνητικούς χώρους, περιλαμβανομένου του ίδιου του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ντάουνινγκ Στριτ, και που αποδείχτηκε ότι παραβίασαν τους αυστηρούς κανονισμούς κατά της COVID-19.
Οι Συντηρητικοί του Johnson έχουν πληγεί και από άλλα σκάνδαλα με πρωταγωνιστές βουλευτές που κατηγορούνται για σεξουαλικές απρέπειες, ανάμεσά τους και δύο περιπτώσεις που οδήγησαν σε παραιτήσεις βουλευτών.
Τον περασμένο χρόνο, μία επιτροπή του κοινοβουλίου συνέστησε την αναστολή της βουλευτκής ιδιότητας του συντηρητικού βουλευτή και πρώην υπουργού Οwen Patterson για 30 ημέρες, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εμπλακεί σε μια «απίστευτη υπόθεση λόμπινγκ επ’ αμοιβή» ασκώντας πίεση για λογαριασμό εταιρειών που τον πλήρωναν. 

Οι λόγοι…

Ωστόσο, είθισται τέτοιους είδους σκάνδαλα να μένουν στην αφάνεια…
Οι πραγματικοί λόγοι για την αποπομπή Johnson έχουν να κάνουν με το ότι δεν κυβερνούσε σαν θατσερικός συντηρητικός όπως ήλπιζαν οι ψηφοφόροι που τον είχαν εκλέξει.
Το κορυφαίο ζήτημα στη Βρετανία, όπως και στις ΗΠΑ, είναι ο πληθωρισμός, ή όπως λέγεται στη Βρετανία, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, το «κόστος ζωής».
Υπήρχαν σχέδια να διορθωθεί το ζήτημα; Προφανώς όχι.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν το Brexit, για το οποίο δέχτηκε μεγάλη κριτική.

Τρίτο είναι η μετανάστευση: Οι μετανάστες εξακολουθούν να εισέρχονται και να διεκδικούν επιδόματα και άλλα πράγματα στα οποία δεν έχουν πρόσβαση οι απλοί Βρετανοί.
Κανένας λογικός ηγέτης δεν θα επέτρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο για να ευχαριστήσει τους γραφειοκράτες της ΕΕ.
Υπήρχαν και άλλα διάφορα αδικήματα, όπως η άρνηση να επιτραπεί η είσοδος.

Τέσσερα ήταν η «υπερθέρμανση του πλανήτη» και η προσπάθειά του να αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο στη Μεγάλη Βρετανία, προωθώντας μια πράσινη μετάβαση, η οποία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στους καταναλωτές.

Τέλος, τα lockdown και γενικά η διαχείριση της COVID προκάλεσαν ένα κύμα οργής εναντίον του…

Εν ολίγοις, ενώ ήταν ένας συντηρητικό ηγέτης, κυβερνούσε ως αριστερός.
Η δυσαρέσκεια στη Βρετανία οφείλεται στην ηγεσία του και στη μη εφαρμογή των θατσερικών ζητουμένων της κομματικής του πλατφόρμας.
Τώρα η Βρετανία αντιμετωπίζει την επικίνδυνη προοπτική των πρόωρων εκλογών και την πραγματική προοπτική να αναλάβουν οι αριστεροί του Εργατικού Κόμματος.
Θα διαλύσουν το Brexit και θα τυπώσουν χρήματα σαν μανιακοί, οδηγώντας τον πληθωρισμό στα ύψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης