Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική κρίση στη Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Boris Johnson - Φαβορί για την ηγεσία ο υπουργός Άμυνας Wallace

Πολιτική κρίση στη Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Boris Johnson - Φαβορί για την ηγεσία ο υπουργός Άμυνας Wallace
Ο Boris Johnson δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρη η βούληση του κοινοβουλευτικού Συντηρητικού Κόμματος…

Την παραίτηση του από την ηγεσία του Συντηρητικού Kόμματος όσο και από την πρωθυπουργία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια διαγγέλματος του ο Boris Johnson, με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Ben Wallace να θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή του.
Ωστόσο, όπως επισήμανε, θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έως ότου εκλεγεί ο νέος αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος, κάτι που το αργότερο πρέπει να έχει γίνει έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν και είναι προγραμματισμένο το συνέδριο των Συντηρητικών.
Ο Johnson, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για το Brexit και οδήγησε το κόμμα του σε μια εμφατική εκλογική νίκη τον Δεκέμβριο του 2019, δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρη η βούληση του κοινοβουλευτικού Συντηρητικού Κόμματος να υπάρξει νέος αρχηγός και επομένως νέος πρωθυπουργός».
Η εξέλιξη αυτή πάντως δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά για το ποια θα είναι η συνέχεια, καθώς η προοπτική του να παραμείνει ο Johnson στην πρωθυπουργία προκαλεί ενστάσεις στις τάξεις των Συντηρητικών, πολλοί εκ των οποίων αξιώνουν την άμεση αποχώρηση του και από το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Εργατικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες διεμήνυσαν πως σε αυτήν την περίπτωση θα καταθέσουν πρόταση μομφής.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται αν μη τι άλλο για μια τεράστια αποτυχία του Boris Johnson, ο οποίος αν και κατάφερε μια τεράστια εκλογική νίκη το 2019, βρέθηκε ύστερα από περίπου 2,5 χρόνια να είναι πολιτικά έκθετος και ταπεινωμένος από μια σειρά σκανδάλων που δεν κατάφερε όχι μόνο να αποτρέψει αλλά και να διαχειριστεί.
Και κάπως έτσι σήμανε το τέλος εποχής για τον Βρετανό πολιτικό που κατάφερε να ολοκληρώσει το Brexit, το μεγαλύτερο πολιτικό εγχείρημα των τελευταίων δεκαετιών στη Μ. Βρετανία.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι η πρωθυπουργική θητεία του Johnson είναι μικρότερη ακόμα και από αυτής της προκατόχου του, της Theresa May, η οποία και αυτή - όπως και πολλοί άλλοι Βρετανοί πρωθυπουργοί τις τελευταίες δύο δεκαετίες - δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη θητεία της.

Θα στηρίξω όσο μπορώ το νέο αρχηγό

Στο διάγγελμα του ο Johnson είπε ότι όλες τις τελευταίες ημέρες προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του ότι θα ήταν αρκετά εκκεντρικό να αλλάξει η ηγεσία του κόμματος, όταν η κυβέρνηση έχει κάνει τόσα πολλά, όταν έχει τόσο ισχυρή εντολή και όταν το κόμμα προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις.
«Λυπάμαι που δεν τους έπεισα με τα επιχειρήματά μου.
Όμως όπως είδαμε, το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό» υποστήριξε ο Johnson, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους Βρετανούς που ψήφισαν τους Συντηρητικούς στις τελευταίες εκλογές.
«Είμαι πάρα πολύ περήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του Brexit, στη διευθέτηση των σχέσεών μας με την Ευρώπη, στην ανάκτηση της δύναμης αυτής της χώρας να κάνει τους δικούς της νόμους στο Κοινοβούλιο.
Διαχειριστήκαμε την πανδημία, κάνοντας τους ταχύτερους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, είχαμε την ταχύτερη έξοδο από τα lockdown και τους τελευταίους μήνες ηγηθήκαμε στις προσπάθειες της Δύσης να αντισταθεί στην επιθετικότητα του Putin στην Ουκρανία» είπε ο Johnson, αναφέροντας πως θα στηρίξει το νέο ηγέτη του κόμματος όσο μπορεί.
«Και σε εσάς, τους Βρετανούς.
Ξέρω ότι θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα είναι ανακουφισμένοι και ίσως αρκετοί που θα απογοητεύτηκαν.
Θέλων να ξέρετε πόσο στενοχωρημένος είμαι που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο» είπε ο Johnson.

Πρόταση μομφής από Εργατικούς και Φιλελεύθερους εάν δεν φύγει ο Johnson

Αποφασισμένοι να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του Boris Johnson εφόσον αυτός παραμείνει στην πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας δηλώνουν οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.
«Το δικό του κόμμα συμπέρανε εντέλει ότι είναι ακατάλληλος για την πρωθυπουργία.
Αν δεν τον ξεφορτωθούν, τότε το Εργατικό (Κόμμα) θα επέμβει για το εθνικό συμφέρον και θα καταθέσει πρόταση μομφής διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον πρωθυπουργό να μένει αγκιστρωμένος για μήνες και μήνες» είπε ο Keith Starmer, ο επικεφαλής των Εργατικών.
Την πρόταση αυτή αναμένεται να στηρίξουν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.
Όπως είπε ο Ed Davey, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, το κόμμα του θα στηρίξει την πρόταση μομφής των Εργατικών, εάν ο Johnson δεν αποχωρήσει άμεσα από το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Σημειώνεται πως δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο τι έπεται, εφόσον η κυβέρνηση των Συντηρητικών χάσει την εμπιστοσύνη στη Βουλή.

Φαβορί για την ηγεσία ο Wallace - Η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Ben Wallace θεωρείται φαβορί μεταξύ των στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος για να αναλάβει την προεδρία των Τόρις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σημερινής δημοσκόπησης του YouGov.
Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού των Συντηρητικών όποιος βουλευτής του κόμματος το επιθυμεί μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα με την στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων του και μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.
Από εκεί και πέρα η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού έχει δύο φάσεις.
Στην πρώτη, μετά από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θα επιλεγούν δύο υποψήφιοι, ενώ στην δεύτερη θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών είναι η επιτροπή 1922.

Μίνι ράλι ανακούφισης σε στερλίνα και FTSE 100 εν αναμονή της παραίτησης Johnson

Με κέρδη κινείται και σήμερα η στερλίνα λόγω των προσδοκιών ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson θα παραιτηθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.
Η λίρα σημείωσε άνοδο 0,35% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί στα 1,1971 δολ. περίπου, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο πάνω από 1%, εν αναμονή της παραίτησης Johnson.
Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε στα 2,181%.
Και τα τρία αυτά στοιχεία δείχνουν ότι οι αγορές εκλαμβάνουν ως θετική εξέλιξη την παραίτηση Johnson, καθώς αποχωρούν όλο και περισσότερα μέλη από την κυβέρνησή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης