Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Οι Συντηρητικοί άνοιξαν το δρόμο για την πρόταση μομφής που θα ρίξει τον Johnson

Βρετανία: Οι Συντηρητικοί άνοιξαν το δρόμο για την πρόταση μομφής που θα ρίξει τον Johnson
Οι Συντηρητικοί άλλαξαν μέσα σε λίγες ώρες το καταστατικό τους - Θέμα χρόνου η πρόταση μομφής που θα ρίξει τον Johnson
Σχετικά Άρθρα

Στους 7 ανέρχονται ήδη οι υπουργοί της κυβέρνησης Johnson που σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους με αιχμές προς τον Βρετανό πρωθυπουργό και στους 27 οι βασικοί κυβερνητικοί συνεργάτες
Παρόλα αυτά ο Boris Johnson, μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου αργά το μεσημέρι, αρνούνταν να παραιτηθεί και απέρριπτε τις αιχμές των υπουργών του ότι δεν είναι ικανός να κυβερνήσει, υπόσχονταν μάλιστα ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος, προκαλώντας τον χλευασμό και σχόλια περιφρόνησης από πολλούς δικούς του βουλευτές. 
Άλλοι πέντε υπουργοί της κυβέρνησης των Συντηρητικών παραιτήθηκαν νωρίς το απόγευμα, με κοινή επιστολή τους την οπιία έδωσαν στη δημοσιότητα.

Ποιοι υπουργοί παραιτήθηκαν, με συλλογική επιστολή

Οι υπουργοί αυτοί είναι:
H Julia Lopez που ήταν Υπουργός Πολιτισμού
O Lee Rowley που ήταν Υπουργός Επιχειρηματικότητας.
O Alex Burghart που ηταν Υπουργός Παιδείας.
O Neil O'Brien που ήταν εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.
O Kemi Badenoch που ήταν Υπουργός για τοπικά ζητήματα.
Οι πέντε Υπουργοί ακολούθησαν τους Rishi Sunak και Sajid Javid που υπέβαλαν χτες τις παραιτήσεις τους από τα κορυφαία Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.
Στην κοινή επιστολή τους οι πέντε πρώην υπουργοί των Συντηρητικών τόνισαν ότι «γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει δεδομένων των ζητημάτων που έχουν έρθει στο φως» και ζήτησαν από τον Boris Johnson να παραδώσει τα ηνία - του κόμματος και της χώρας.

Η κοινή επιστολή των πέντε υπουργών αναφέρει

«Με μεγάλη λύπη παραιτούμαστε ως μέλη της κυβέρνησης.
Ήταν τιμή μας να υπηρετήσουμε στην κυβέρνησή σας και παραμένουμε εξαιρετικά ευγνώμονες για την ευκαιρία που μας δώσατε να υπηρετήσουμε τη χώρα μας.
Είχατε το πιο δύσκολο έργο σε μια γενιά. Θαυμάζουμε πολύ το σθένος, την αντοχή και τη διαρκή αισιοδοξία σας.
Μπορείτε δικαίως να είστε περήφανοι για τις σημαντικές αποφάσεις που, με κοινή επιδοκιμασία, πετύχατε.
Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει δεδομένων των θεμάτων που ήρθαν στο φως και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν.
Καλή τη πίστει πρέπει να ζητήσουμε, για το καλό του κόμματος και της χώρας, να παραδώσετε τα ηνία».With regret, I am resigning from my position as Minister for Media, Data & Digital Infrastructure. I am grateful to the Prime Minister for giving me the opportunity to serve the nation I love. pic.twitter.com/QcRvkdkISd


Οι Συντηρητικοί άλλαξαν το καταστατικό τους ανοίγοντας  το δρόμο για πρόταση μομφής κατά του Johnson

O Boris Johnson είχε γλιτώσει παρά τρίχα από μια πρόταση μομφής τον Ιούνιο και χάρη στην έστω και οριακή ψήφο εμπιστοσύνης που είχε λάβει τότε, είχε ασυλία για 12 μήνες καθώς δεν μπορούσε να του επιβληθεί ως τότε άλλη πρόταση μομφής.
Ωστόσο, με πρωτοβουλία δύο βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος αργά το απόγευμα οι κομματικοί κανόνες άλλαξαν, προκειμένου να πέσει ο Boris Johnson το συντομότερο δυνατό.
Συγκεκριμένα, στην εσωκομματική διαμάχη των Συντηρητικών, παρενέβη η λεγόμενη Επιτροπή 1922 του κόμματος και άλλαξε το κατασταστικό, ώστε  να επιτραπεί μια νέα πρόταση μομφής κατά του Johnson.
Τα βρετανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η Επιτροπή 1922 είναι πιθανό να επιτρέψει μια νέα ψηφοφορία ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, επιφέροντας το οριστικό πολιτικό τέλος του Boris Johnson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης