Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Οι Τόρις θέλουν να τελειώσουν τον Johnson – Game over λένε τα ΜΜΕ

Βρετανία: Οι Τόρις θέλουν να τελειώσουν τον Johnson – Game over λένε τα ΜΜΕ
Για την επιβίωση του παλεύει ο Johnson μετά τις παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών και σειράς υφυπουργών
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται και πάλι ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson ύστερα από την παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών του – του ΥΠΟΙΚ, Rishi Sunak και του υπουργού Υγείας Sajid Javid – και σειράς υφυπουργών και συμβούλων της κυβέρνησης του στον απόηχο του νέου σεξουαλικού σκανδάλου με τον Chris Pincher, τον αρμόδιο για την κομματική πειθαρχία στους Συντηρητικούς, ο οποίος παραιτήθηκε ύστερα από τις καταγγελίες σε βάρος του για θωπείες σε δύο άντρες.
Το νέο αυτό σκάνδαλο φέρεται να αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι τόσο για τους Τόρις όσο και για τους υπουργούς και μέλη της κυβέρνησης κατά του πρωθυπουργού Boris Johnson, το πολιτικό προφίλ του οποίου δέχεται απανωτά πολιτικά «χτυπήματα» το τελευταίο διάστημα.
Στο εσωτερικό των Συντηρητικών επικρατεί αναβρασμός
ενώ πολλοί είναι οι βουλευτές που ζητούν την άμεση εκδίωξη του από την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο έχουν παραιτηθεί 15 μέλη της κυβέρνησης του, τη στιγμή που απευθύνεται έκκληση στην αρμόδια Επιτροπή 1922 του κόμματος, να αλλάξει το κατασταστικό και να επιτρέψει μια νέα πρόταση μομφής κατά του Johnson (η προηγούμενη είχε γίνει τον Ιούνιο και ο Johnson είχε επιβιώσει αν και 148 βουλευτές τον είχαν καταψηφίσει).
Τα βρετανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η Επιτροπή 1922 είναι πολύ πιθανό να επιτρέψει μια νέα ψηφοφορία ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που εκτιμάται πως αυτό θα είναι και το οριστικό πολιτικό τέλος του Johnson

Αναβρασμός στους Συντηρητικούς κατά Johnson

Αναβρασμός κατά του πρωθυπουργού Boris Johnson επικρατεί στο εσωτερικό των Συντηρητικών, καθώς βουλευτές ζητούν από την αρμόδια Επιτροπή 1922 του κόμματος να αλλάξει τους κανόνες και να επιτρέψει μια νέα ψηφοφορία για πρόταση μομφής σε βάρος του Βρετανού πρωθυπουργού.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή εξετάζει το σενάριο αυτό, επιτρέποντας μια δεύτερη ψηφοφορία κατά του Johnson ενδεχομένως και εντός της επόμενης εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται πως αφού ο Johnson είχε επιβιώσει της πρότασης μομφής του περασμένου Ιουνίου, θεωρούνταν πως θα είχε πολιτικής ασυλίας για τους επόμενους 12 μήνες.
Ωστόσο, Βρετανοί Συντηρητικοί βουλευτές ζητούν να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς του Συντηρητικού Κόμματος προκειμένου να καταστεί δυνατό να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής κατά του Johnson.
«Είναι ζωτικής σημασίας η Επιτροπή 1922 να επανεξετάσει επειγόντως τους κανόνες που εμποδίζουν τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας επί πρότασης μομφής.
Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» αναφέρει ο βουλευτής Tom Hunt.

Επιμένει ο Johnson: Δεν φεύγω

Παρόλο αυτά ο Johnson δεν το βάζει κάτω.
Αφού έσπευσε να διορίσει στη θέση του Rishi Sunak στο υπουργείο Οικονομικών, τον Nadhim Zahawi και στη θέση του Sajid Javid στο υπουργείο Υγείας, τον Steve Barclay, ο Βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε να στείλει το μήνυμα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να το βάλει κάτω, διαμηνύοντας πως είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους και να υλοποιήσει ότι έχει δεσμευτεί απέναντι στους Βρετανούς πολίτες.
Αυτό άλλωστε επανέλαβε και κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης στο Κοινοβούλιο απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών.
«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τη θητεία που μου ανατέθηκε.
Η δουλειά ενός πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες, όταν του έχει ανατεθεί μια κολοσσιαία εντολή, είναι να συνεχίσει και αυτό είναι που θα κάνω» είπε ο Johnson τονίζοντας  ότι η οικονομία αντιμετωπίζει δύσκολους καιρούς και ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει το χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια.
«Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που περιμένεις από μια κυβέρνηση να συνεχίσει τη δουλειά της, όχι να φύγει, να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της» υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Η πρόθεση αυτή πάντως του Johnson δεν βρίσκει απήχηση στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς πολλοί είναι πλέον οι βουλευτές που υποστηρίζουν πως ο πολιτικός χρόνος του Βρετανού πρωθυπουργού έχει ήδη λήξει.
Μάλιστα, σήμερα 6/7 την παραίτηση τους υπέβαλαν δύο υφυπουργοί Παιδείας, μια υφυπουργός Δικαιοσύνης, μια υφυπουργός Οικονομικών και πολλά κυβερνητικά στελέχη και βοηθοί υπουργών.

Πυρά από βουλευτές

«Υποπτεύομαι ότι θα πρέπει να τον βγάλουμε από την Downing Street κλοτσώντας και φωνάζοντας.
Αν πρόκειται να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο, τότε θα το πράξουμε» ανέφερε υπό καθεστώς ανωνυμίας ένας Βρετανός Συντηρητικός βουλευτής, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με το BBC, αυξάνεται πλέον ο αριθμός των Συντηρητικών βουλευτών, οι οποίοι αν και είχαν ψηφίσει υπέρ του Johnson στην πρόταση ψήφο δυσπιστίας, προκειμένου να αποκαταστήσει την χαμένη αξιοπιστία του κόμματος μετά το partygate, πλέον δηλώνουν πως δεν πρόκειται να σταθούν στο πλάι του.

Δεν κάνει πια

Η πολιτική εκτίμηση που υπάρχει πλέον στο κόμμα είναι πως ο Johnson δεν είναι πλέον εκείνος ο πολιτικός, ο οποίος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα φέρει τη νίκη στις επόμενες εκλογές, καθώς το κόμμα του πλήττεται διαρκώς από σκάνδαλα – ακόμα και ο ίδιος ο Johnson τιμωρήθηκε με πρόστιμο για παραβιάσεις του νόμου όσον αφορά το partygate – ενώ παράλληλα η κυβέρνηση του αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ακρίβεια και στον πληθωρισμό που πλήττει τη βρετανική κοινωνία.
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάποια πολιτική προσωπικότητα που θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Johnson, γύρω από τον οποίο πάντως στοιχίζονται κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη, όπως η ΥΠΕΞ, Liz Truss, η οποία θεωρείται ως μια από τους πιθανούς διαδόχους του Βρετανού πρωθυπουργού.

Game over

Ωστόσο, ο Βρετανικός Τύπος φαίνεται πως έχει βγάλει την ετυμηγορία του.
Οι βρετανικοί Times κάνουν λόγο για «Game Over» για τον Boris Johnson, κατηγορώντας τον ότι το μεγάλο λάθος που έκανε, ήταν ότι έμεινε γαντζωμένος στην εξουσία με αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη των Βρετανών και του κόμματος.
Μάλιστα το δημοσίευμα εκτιμά πως ο Johnson δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρει να ανακτήσει το κύρος του και να ηγηθεί του κόμματος και της χώρας σε μια περίοδο τεράστιων προκλήσεων και κρίσεων και για αυτό το λόγο επισημαίνει πως το καλύτερο θα ήταν, να φύγει.
Στην ίδια γραμμή και η εφημερίδα Telegraph, η οποία υποστηρίζει πως αν ο Johnson δεν παραιτηθεί, θα πάρει μαζί του στην κατηφόρα και τους Συντηρητικούς και τη Μ. Βρετανία ενώ και η Daily Mail, αν και εξαίρει τον Johnson για το ότι ολοκλήρωσε το Brexit, υποστηρίζει ότι μοιάζει να είναι καταδικασμένος να αποχωρήσει από τη Downing Street.
Από την πλευρά του ο Guardian υπογραμμίζει πως τα μόνα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν είναι πώς και πότε ο Johnson θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας και από την ηγεσία των Τόρις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης