Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική κρίση στη Bρετανία - Διαδοχικές παραιτήσεις υπουργών, αντιπροέδρου, βουλευτών, με αιχμές για Johnson

Πολιτική κρίση στη Bρετανία - Διαδοχικές παραιτήσεις υπουργών, αντιπροέδρου, βουλευτών, με αιχμές για Johnson
Σε πολιτική κρίση βυθίζεται η Βρετανία, μετά την παραίτηση δύο υπουργών, του αντιπροέδρου και τριών βουλευτών των Συντηρητικών, με καταγγελίες σε βάρος του Boris Johnson

Tριγμοί καταγράφονται στην κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, με τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, Rishi Sunak και Sajid Javid, αντίστοιχα, να υποβάλλουν την παραίτησή τους με διαφορά λίγων, μόλις, λεπτών και μία ώρα μετά σειρά να παίρνει, υποβάλλοντας την παραίτηση του και ο αντιπροέδρος των Συντηρητικών, Bin Afolami. 
Οι δύο παραιτήσεις-«φωτιά» έγιναν λίγο μετά τη «συγγνώμη» που ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός για την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης με πρωταγωνιστή τον βουλευτή Chris Pincher, τον οποίο είχε διορίσει σε θέση ο Boris Johnson ενώ διεξαγόταν έρευνα σε βάρος του.
«Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω με καλή συνείδηση», είπε ο υπουργός Υγείας Sajid Javid, προσθέτοντας ότι και πολλοί άλλοι βουλευτές
έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του Johnson να κυβερνά για το εθνικό συμφέρον.
«Λυπάμαι που λέω, ωστόσο, ότι είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας - και ως εκ τούτου έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μου επίσης» είπε ο Javid σε επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην επιστολή του, ο Rishi Sunak αναφέρει ότι «το κοινό περιμένει δικαίως η κυβέρνηση να συμπεριφερθεί σωστά, αρμοδίως και σοβαρά».
Και προσθέτει: «Πιστεύω για αυτά τα πρότυπα αξίζει να παλέψουμε και για αυτό παραιτούμαι».
Ο Sunak λέει ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Πιστεύω δημόσια ότι το κοινό είναι έτοιμο να ακούσει αυτήν την αλήθεια. Οι λαοί μας πρέπει να γνωρίζουν ότι ενώ υπάρχει δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον, δεν είναι εύκολο».
«Κατά την προετοιμασία για την προτεινόμενη κοινή μας ομιλία για την οικονομία την επόμενη εβδομάδα, μου έγινε σαφές ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές. Λυπάμαι που αποχωρώ από την κυβέρνηση, αλλά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», προσθέτει.


Περίπου μία ώρα, μετά την υποβολή των παραιτήσεων από τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας στη Βρετανία, την παραίτησή του, με αιχμές κατά τον Johnson ανακοίνωσε και ο Αντιπροέδρος των Συντηρητικών, Bin Afolami και μάλιστα από τηλεοράσεως. 
Μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο TV Talk ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του.
Ο Bin Afolami είπε στη συνέντευξή του: «Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πλέον μόνο τη δική μου υποστήριξη, αλλά του κόμματος και της χώρας. Και για το λόγο αυτό νομίζω ότι πρέπει να παραιτηθεί. Πρέπει κανείς να παραιτηθεί, δεν μπορώ να υπηρετήσω υπό τον πρωθυπουργό».

  Όπως παρατηρούν οι αναλυτές στο Λονδίνο μετά την παραίτηση των δύο αυτών κορυφαίων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης o πρωθυπουργός Boris Johnson  βρίσκεται στο «χείλος της κατάρρευσης».
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Liz Truss δήλωνε πως σε αντιδιαστολή με τους παραιτηθέντες κυβερνητικούς αξιωματούχους στηρίζει «100%» τον πρωθυπουργό Boris Johnson, και ενώ άρχιζαν οι συζητήσεις για το ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες των δύο παραιτηθέντων Υπουργών  τους οποίους ήθελε μάλιστα να ορίσει ευθύς αμέσως ο Johnson για να πάρει την επικοινωνική πρωτοβουλία, νέος γύρος παραιτήσεων ακολούθησε.
Έτσι ο Johnson έχασε και τους βουλευτές και γραμματείς του Κοινοβουλίου Jonathan Gullis και Saqib Bhatti που ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους και μάλιστα τις ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
Κατά τα βρετανικά ΜΜΕ ο Gullis ήταν ένας πολύ πιστός υποστηρικτής του πρωθυπουργού Johnson και η παραίτησή του αποτελεί σημαντική απώλεια για εκείνον.
Αργότερα και τρίτος Συντηρητικός βουλευτής, ο Anthony Browne, έγραψε σε επιστολή του ότι έχει χάσει όλη την πίστη του στον Johnson και ότι έχει έρθει η ώρα να απομακρυνθεί από τη θέση του.
Και λίγο μετά η επίσης Συντηρητική βουλευτής Nicola Richards παραιτήθηκε επίσης από τη θέση της στο Υπουργείο Μεταφορών.

Ο Johnson βγήκε να απολογηθεί στο BBC

Υπό την πίεση της παραίτησης των κορυφαίων υπουργών  και άλλων στελεχών του, ο Boris Johnson επιχείρησε να απολογηθεί με μια επτάλεπτη συνέντευξή του στο BBC.
Ερωτώμενος λοιπόν αν δέχεται ως σοβαρό λάθος του το ότι έδωσε  κυβερνητική θέση στον Pincher, απάντησε ως εξής
«Ναι, νομίζω ότι ήταν ένα λάθος και ζητώ συγγνώμη γι' αυτό. Ζητώ συγγνώμη από όλους όσους θίχτηκαν από αυτό. Θέλω απλώς να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει χώρος σε αυτή την κυβέρνηση για οποιονδήποτε ντροπιάζει την θέση του».
Μάλιστα, στη συνέχεια ο Johnson παραδέχθηκε ότι όταν συνέβη το περιστατικό της παρενόχλησης δύο ανδρών από τον - μεθυσμένο - βουλευτή, ο οποίος ήταν τότε υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, είχε συζητήσει μαζί του το θέμα, ενώ είχε πλήρως ενημερωθεί για τα πραγματικά περιστατικά.
«Αν είχα τον χρόνο να το ξανασκεφτώ, θα αναγνώριζα ότι δεν επρόκειτο να διδαχτεί κάτι, ούτε να αλλάξει τον εαυτό του. Γι' αυτό και το μετανιώνω», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός - και επανέλαβε για τρίτη φορά την συγγνώμη του προς εκείνους που είχαν θιγεί από την συμπεριφορά του.
Όταν όμως ο δημοσιογράφος του BBC παρατήρησε ότι την περασμένη Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Johnson είχε αρνηθεί ότι ως πρωθυπουργός είχε γνώση για τις κατηγορίες που βάραιναν τον Pincher, εκείνος σάστισε και είπε:
«Λοιπόν, δεν... εκείνη την εποχή έδινα βάρος σε άλλα πράγματα κι αυτό που σας λέω τώρα είναι ό,τι θυμάμαι», απάντησε, για να πει στη συνέχεια ότι τα περί σεξουαλικής παρενόχλησης ήταν «φήμες, χωρίς κάτι το συγκεκριμένο», για να επανέλθει αμέσως στη «γραμμή» ότι ήθελε να δώσει στον βουλευτή την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορούσε να γίνει καλύτερος, «αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορούσε και γι' αυτό είμαι πολύ απογοητευμένος και λυπάμαι για το λάθος που έκανα». 

Daily Telegraph: Ο Steve Barkley στη θέση του υπουργού Υγείας 

Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι η Βρετανία βρίσκεται σε ανοιχτή πολιτική κρίση, που ουδείς επί του παρόντος μπορεί να γνωρίζει αν θα οδηγήσει σε πτώση του πρωθυπουργού Boris Johnson ή όχι, αφού στον Τύπο διαρρέουν διάφορα σενάρια. 
Για παράδειγμα σύμφωνα με τη Daily Mail, η κρίση δεν έχει κορυφώσει ακόμη καθώς παραμένει η απειλή για νέες παραιτήσεις αξιωματούχων του Johnson και των Συντηρητικών μέσα στη νύχτα.
Αντίθετα, η Daily Telegraph δημοσιεύει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός διατηρεί τον έλεγχο και διόρισε ήδη τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, Steve Barkley, στη θέση του υπουργού Υγείας.

Ο Nadhim Zahawi διορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson διόρισε τον Nadhim Zahawi υπουργό Οικονομικών, αντικαθιστώντας τον Rishi Sunak που παραιτήθηκε νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Johnson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης