Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο διάσωσης 9,4 δισ. δολάρια για τη Uniper - Κατέρρευσε η μετοχή, στο -28%

Γερμανία: Η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο διάσωσης 9,4 δισ. δολάρια για τη Uniper - Κατέρρευσε η μετοχή, στο -28%
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο περιορισμός των ρωσικών ροών φυσικού αερίου κοστίζουν στην Uniper 30 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα
Σχετικά Άρθρα

Στα 9,4 δισ. δολάρια αναμένεται να φτάσει το πακέτο διάσωσης που θα λάβει η εταιρεία φυσικού αερίου Uniper από την γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Η κυβέρνηση Scholz εξετάζει την εφαρμογή διαφόρων εναλλακτικών μέτρων προκειμένου να στηρίξει τη Uniper και πιθανώς και άλλες ενεργειακές εταιρείες, τα οποία περιλαμβάνουν την παροχή δανείων και εγγυήσεων, την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου από το Δημόσιο και τη μετακύλιση μέρους της αύξησης του κόστους στους πελάτες, είπαν δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.
Το υπουργείο Οικονομικών και η Uniper αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η εταιρεία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει ρευστότητα. Οι μετοχές της Uniper βυθίστηκαν σήμερα Δευτέρα 4/7 κατά 28%.
Η Γερμανία, η οποία έχει χτίσει το οικονομικό της μοντέλο στο φθηνό ρωσικό αέριο, παλεύει να αντιμετωπίσει τις μειωμένες ροές.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο περιορισμός των ρωσικών ροών φυσικού αερίου κοστίζουν στην Uniper 30 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

«Κίνδυνος Lehman» αν η Ρωσία κλείσει οριστικά τις κάνουλες

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck έχει προειδοποιήσει ότι η κρίση φυσικού αερίου μπορεί να προκαλέσει ντόμινο καταρρεύσεων στην αγορά, παρόμοιο με αυτό που ξεκίνησε η Lehman Brothers στην οικονομική κρίση.
Στο πλαίσιο του σχεδίου, η κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθεσία που θα επιτρέψει στο κράτος να αποκτήσει μερίδια σε ενεργειακές εταιρείες που έχουν προβλήματα, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. Θα επιτρέψει επίσης να επωμιστούν περισσότερο το βάρος οι πελάτες μέσω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.
Το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να εγκρίνει το νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλει φόρο στους καταναλωτές για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου.
Η Ρωσία μείωσε τις αποστολές μέσω του μεγαλύτερου αγωγού Nord Stream κατά 60% και ο αγωγός θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα για συντήρηση.
Η Γερμανία φοβάται ότι η Ρωσία δεν θα ανοίξει την κάνουλα μετά τη συντήρηση.
Στην περίπτωση αυτή, η Uniper θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης