Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz (Γερμανία): «Ιστορική πρόκληση» ο πληθωρισμός, ζητάμε εθνική συναίνεση εργοδοτών - συνδικάτων

Scholz (Γερμανία): «Ιστορική πρόκληση» ο πληθωρισμός, ζητάμε εθνική συναίνεση εργοδοτών - συνδικάτων
Εθνική συναίνεση και προτάσεις για μέτρα αντιμετώπισης του πληθωρισμού ζήτησε από συνδικάτα και εργοδότες ο Γερμανός καγκελάριος
Σχετικά Άρθρα

Η Γερμανία πρέπει να αναλάβει επείγουσα δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει μια «ιστορική» αύξηση του κόστους ζωής, δήλωσε ο καγκελάριος Olaf Scholz και προχώρησε σε σύγκριση της τρέχουσας κατάστασης με την κρίση πληθωρισμού της δεκαετίας του 1960 και του 1970.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των εργοδοτών, των συνδικάτων και της Bundesbank, ο καγκελάριος Scholz τους ζήτησε να του προτείνουν μέτρα που θα αμβλύνουν την πίεση στους καταναλωτές.
Στόχος αυτής της -σπάνιας- κοινής προσπάθειας, γράφει το Bloomberg, είναι η ανάπτυξη πολιτικών καταπολέμησης του πληθωρισμού τις επόμενες εβδομάδες, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.
«Η τρέχουσα κρίση δεν θα τελειώσει τις επόμενες εβδομάδες», επισήμανε ο Scholz σε δηλώσεις του έξω από την καγκελαρία στο Βερολίνο.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Για να το θέσω διαφορετικά, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση».
Η γερμανική κυβέρνηση σπεύδει να αντιμετωπίσει την ασταμάτητη άνοδο των τιμών, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου εκτινάσσεται μετά τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ARD την Κυριακή, ο Scholz είπε ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής θα μπορούσε να έχει «εκρηκτικά» αποτελέσματα στη γερμανική κοινωνία, προκαλώντας διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Αίτημα Scholz για εθνική ενότητα

«Για μένα είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα: Στεκόμαστε ενωμένοι».
Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο γερμανικός τρικομματικός συνασπισμός, υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη Olaf Scholz, έχει εγκρίνει δύο πακέτα βοήθειας για να μετριάσει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού. Τα μέτρα, αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ, περιλαμβάνουν άρση των επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, έκπτωση στα εισιτήρια των δημόσιων συγκοινωνιών και παροχή επιδομάτων 300 ευρώ ανά φορολογούμενο και 100 ευρώ ανά παιδί.
Τα μέτρα αυτά έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού σε 8,2% τον Ιούνιο από 8,7% τον Μάιο, δεν είναι όμως δυνατό να περιλάβουν τον αντίκτυπο του αυξημένου ενεργειακού κόστους ή ακόμη χειρότερα μιας διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο δεύτερο στάδιο, ωστόσο δεν ενεργοποίησε τη δυνατότητα να μεταβιβάζονται οι αυξημένες τιμές από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στους πελάτες. Ταυτόχρονα, οι λογαριασμοί των καταναλωτών μπορεί να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν, προειδοποιούν οι αξιωματούχοι.
Η Yasmin Fahimi, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB), ζήτησε από την κυβέρνηση να επιβληθεί ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά.
Τόσο η Fahimi όσο και ο Reiner Dulger, επικεφαλής της εργοδοτικής ένωσης BDA, συμφώνησαν ότι οι μισθοί δεν συγκαταλέγονται επί του παρόντος στους παράγοντες που αυξάνουν τις τιμές καταναλωτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης