Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Εκβιαστική προειδοποίηση σε Φινλανδία - Σουηδία να τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας για είσοδο στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Εκβιαστική προειδοποίηση σε Φινλανδία - Σουηδία να τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας για είσοδο στο ΝΑΤΟ
Τούρκος αξιωματούχος προειδοποιεί Σουηδία και Φινλανδία για τις συνέπειες της παραβίασης των όρων της συμφωνίας που δέχτηκαν για να άρει το βέτο και μπορέσουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Η μη εφαρμογή του μνημονίου κοστίζει πολύ περισσότερο από την επιβολή του, δήλωσε σήμερα Κυριακή 3 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Akif Çağatay Kılıç, αναφερόμενος στη συμφωνία του ΝΑΤΟ που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας.
Μιλώντας στο Anadolu Agency (AA), ο Kılıç αξιολόγησε το μνημόνιο που υπέγραψαν η Άγκυρα, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι σχετικά με τις διαδικασίες ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
Ο Kılıç δήλωσε ότι υποβάλλοντας αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η Σουηδία και η Φινλανδία άλλαξαν την πολιτική της ουδετερότητας, την οποία διατήρησαν μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ότι το τελικό στάδιο της διπλωματικής διαδικασίας ήταν η υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Η συμφωνία Τουρκίας - Φινλανδίας - Σουηδίας

Οι αιτήσεις ένταξής τους κρατήθηκαν σε αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή από την Τουρκία, η οποία ζήτησε εγγυήσεις ότι οι σκανδιναβικές χώρες θα συμμετάσχουν στον αγώνα της Τουρκίας κατά των τρομοκρατών που συνδέονται με το PKK και θα εκδίδουν γρήγορα υπόπτους.
Η διαφορά επιλύθηκε με ένα μνημόνιο 10 σημείων,  το οποίο φαινόταν να αντιμετωπίζει πολλές από τις ανησυχίες της Τουρκίας για την τρομοκρατία και να άρει το εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα που επιβλήθηκε ως απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία το 2019.
Η συμφωνία αναφέρει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα συνεργαστούν στενά με την Τουρκία σε θέματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή πληροφοριών, την έκδοση και, γενικά, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με το υπογεγραμμένο μνημόνιο, η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύτηκαν να μην υποστηρίξουν το PKK/YPG ή το FETÖ, υπό την ηγεσία του Fetullah Gulen που εδρεύει στις ΗΠΑ, ο οποίος σύμφωνα με την Άγκυρα οργάνωσε μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Το υπογεγραμμένο υπόμνημα δεν αναφέρει πρόσωπα προς έκδοση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας υπέγραψαν αυτό το μνημόνιο κατανόησης, εξήγησε ο Kılıç, τονίζοντας ότι η συμφωνία επανέφερε το PKK στην ημερήσια διάταξη καθώς καταγράφηκε στο μνημόνιο ως τρομοκρατική οργάνωση.
Συμφώνησαν να πολεμήσουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK και τις θυγατρικές της, συμπεριλαμβανομένου του συριακού παρακλάδου της, YPG, ο Kılıç είπε: «Το πιο σημαντικό, η FETÖ (η τρομοκρατική ομάδα Γκιουλενιστών) αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως «τρομοκρατική οργάνωση» σε ένα διεθνές έγγραφο.
Η FETÖ συμπεριλήφθηκε σε ένα διεθνές μνημόνιο συνεννόησης ως τρομοκρατική οργάνωση όπως ακριβώς την θεωρεί η Τουρκία», χωρίς να αναφέρονται άλλα πρόσωπα προς έκδοση.

Κάλυψη της Τουρκίας

Ο Kılıç επεσήμανε ότι το μνημόνιο αποκάλυψε ξεκάθαρα τις επιφυλάξεις, τις επιθυμίες και την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, μεταφέροντας παράλληλα το μήνυμα ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στέκονται δίπλα στη χώρα έναντι των υπαρξιακών απειλών.
Υπογραμμίζοντας ότι η υπογραφή του μνημονίου δεν σημαίνει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως τη διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, ο Kılıç είπε: "Η διαδικασία διαπραγμάτευσης συνεχίζεται και θα οδηγηθεί τελικά στα κοινοβούλια.
Μιλάμε για μια διαδικασία που πρέπει να περάσει μέσω των κοινοβουλίων όλων των συμμάχων χωρών του ΝΑΤΟ.
Το μνημόνιο είναι η αρχή αυτής της δουλειάς».

Το μνημόνιο και οι δεσμεύσεις

Ο Kılıç υπογράμμισε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν αναληφθεί γραπτές δεσμεύσεις. «Αν δεν τηρήσεις αυτές τις δεσμεύσεις, λυπάμαι, δεν θα πουν ότι είσαι άνθρωπος του λόγου σου, ούτε μπορούμε να σε εμπιστευτούμε σε καμία δήθεν συμφωνία που καταλήξουμε. Όχι επιβολή του μνημονίου κοστίζει πολύ περισσότερο από την επιβολή της. Επειδή η εμπιστοσύνη θα χαθεί, τα λόγια σας δεν θα έχουν νόημα. Υπάρχει μια διαδικασία που ξεκινά με αυτή την έννοια. Θα παρακολουθούμε εάν οι εγγυήσεις που δίνονται γραπτώς εκπληρώνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας που ορίζεται στο αυτό το σημείο."
Η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την άρση του βέτο της Τουρκίας στις προσπάθειες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ δεν είναι το τέλος του θέματος και υποχρεώνει τα σκανδιναβικά κράτη να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, δήλωσε ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan την Παρασκευή.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Erdogan είπε ότι δεν θα βιάσουμε την επικύρωση των συμφωνιών στο Κοινοβούλιο που στην ουσία οριστικοποιεί την είσοδο των μελών.

Δεν θα επικυρώσουμε την συνθήκη ένταξης αν δεν δούμε πρόοδο

Η Άγκυρα προειδοποιεί ξεκάθαρα τις δύο χώρες, ότι θα πρέπει πρώτα να δει εάν η Σουηδία και η Φινλανδία τηρούν τις υποσχέσεις που δόθηκαν βάσει του μνημονίου, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης υπόπτων που αναζητά η Τουρκία, και αναλόγως θα προχωρήσει στην επικύρωση της εισόδου τους.
«Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό: Αυτές οι υπογραφές δεν σημαίνουν ότι το θέμα έχει ολοκληρωθεί...
Χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου μας, αυτό δεν τίθεται σε ισχύ.
Επομένως, δεν χρειάζεται να βιαστείτε», είπε ο Erdogan.
Με την υπογραφή του μνημονίου, η Τουρκία άρει την ένσταση για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
Σε αντάλλαγμα, η Φινλανδία και η Σουηδία θα αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την τρομοκρατία.

Ξεκάθαρα μηνύματα

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη στο τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ο Erdogan έστειλε παρόμοια μηνύματα στο διεθνές κοινό, τονίζοντας ότι, αναμένει από τις δύο χώρες να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία.
Ο Erdogan είπε στη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι μπορεί ακόμα εμποδίσει τις προσπάθειές τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εάν αποτύχουν να εφαρμόσουν τη νέα συμφωνία με την Άγκυρα.
Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία στη συμφωνία σχετικά με τις προσπάθειές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 «τρομοκράτες», είπε.
«Έχουμε τονίσει έντονα το μήνυμα ότι αναμένουμε γνήσια αλληλεγγύη από τους συμμάχους μας, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη», είπε ο Erdogan σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής στην οποία οι σκανδιναβικές χώρες προσκλήθηκαν επίσημα στο στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει πρώτα να τηρήσουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία στη συμφωνία για άρση του βέτο στις προσπάθειές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, διαφορετικά η επικύρωση δεν θα σταλεί στο Κοινοβούλιο, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες πρέπει να ολοκληρώσουν νομοθετικές αλλαγές σχετικά με τους τρομοκράτες. το ταχύτερο δυνατό.
Οι αιτήσεις ένταξης νέων χωρών πρέπει να εγκριθούν από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και να επικυρωθούν από τα αντίστοιχα κοινοβούλια των χωρών.
Η επικύρωση στα κοινοβούλια των συμμάχων είναι πιθανό να διαρκέσει έως και ένα χρόνο και μόλις ολοκληρωθεί, μόνο τότε η Φινλανδία και η Σουηδία θα καλύπτονται από τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, θέτοντας υπό την προστατευτική πυρηνική ομπρέλα των Ηνωμένων Πολιτειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης