Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Biden ευχαρίστησε δημοσίως τον Erdogan για την συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Ο Biden ευχαρίστησε δημοσίως τον Erdogan για την συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία
Μπροστά στις κάμερες ξεκίησε η συνάντηση Biden - Erdogan, με δηλώσεις αβροφροσύνης...
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ευχαρίστησε δημοσίως τον Τούρκο ομόλογό του Rejep Tayip Erdogan για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτό που κάνατε σε σχέση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, για όλη την εργασία που κάνατε για να βοηθήσετε την Ουκρανία, κάνατε μια εξαιρετική δουλειά για αυτό και ευχαριστώ. Και όταν έχουμε την ευκαιρία θα ήθελα να τα συζητήσουμε περαιτέρω αυτά τα θέματα», δήλωσε ο Joe Biden προς τον Τούρκο πρόεδρο.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Κι εγώ θα ήθελα να αναφέρω ότι χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι μαζί σας μετά από τόσο καιρό».
Ο Erdogan στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η διπλωματία θα βοηθήσει να επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Σημειώνεται ότι αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας που ήρε το βέτο της Άγκυρας στην ένταξη των δύο σκανδιβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, άρχισαν τα ερωτηματικά ως προς τα ανταλλάγματα που ίσως έλαβε η Τουρκία.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έσπευσε τότε να υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ «δεν προσέφεραν τίποτα» στην Άγκυρα προκειμένου εκείνη να αλλάξει στάση.
Διαφαίνεται λοιπόν ότι η όποια παραχώρηση γίνει προς την Τουρκία θα έρθει ως επιβράβευση της στάσης της και όχι ως κάτι που απαίτησε και πήρε ο Τούρκος πρόεδρος από τις ΗΠΑ.
Το πρακτορείο Bloomberg πάντως έχει μεταδώσει ότι στο επίκεντρο της συνάντησης Biden - Erdogan είναι η πώληση δεκάδων νέων πολεμικών αεροσκαφών F-16 για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ο Erdogan προσπαθεί να αξιοποιήσει τη σχετικά θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ μετά από μια περίοδο ψυχρών σχέσεων λόγω της αγοράς προηγμένων ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων από την κυβέρνησή του.
Στο μεταξύ, η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε να δηλώνει δημοσίως νωρίτερα πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».
«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», κατέληξε η Wallander.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης