Τελευταία Νέα
Διεθνή

TikTok: Ενημέρωσε τη Γερουσία για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων

TikTok:  Ενημέρωσε τη Γερουσία για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων
Με επιστολή της προς Αμερικανούς γερουσιαστές η TikTok επιχειρεί να διαλύσει την καχυποψία σχετικά με «τα δεδομένα των χρηστών και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ»
Σχετικά Άρθρα

Η κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok ενημέρωσε Αμερικανούς γερουσιαστές ότι επεξεργαζόταν μια τελική συμφωνία με την κυβέρνηση που θα «προστατεύει πλήρως τα δεδομένα των χρηστών και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».
Η επιστολή του TikTok, την οποία αποκάλυψε το Reuters το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022, ήρθε ως απάντηση σε ερωτήσεις που τέθηκαν σε άλλη επιστολή της 27ης Ιουνίου από ομάδα γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικάνων Μάρσα Μπλάκμπερν και Τεντ Κρουζ.
Το TikTok, που ανήκει στον κινεζικό τεχνολογικό όμιλο ByteDance, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικών μέσων στον κόσμο, με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες παγκοσμίως.
Προφανώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται από την κινεζική εταιρεία ως η μεγαλύτερη αγορά της.

Συνεργασία με την Oracle

Σύμφωνα με την επιστολή, επισημαίνεται στους γερουσιαστές ότι η εφαρμογή σύντομων βίντεο συνεργάζεται με την αμερικανική Oracle για «νέους προηγμένους ελέγχους ασφάλειας δεδομένων που ελπίζουμε να οριστικοποιήσουμε στο εγγύς μέλλον».
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα η TikTok ανακοίνωσε την ολοκλήρωση μετεγκατάστασης των δεδομένων που αφορούσαν Αμερικανούς χρήστες της πλατφόρμας σε διακομιστές της Oracle, αλλά εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί κέντρα δεδομένων σε ΗΠΑ και Σιγκαπούρη για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.
Στην επιστολή αναγνωρίζεται επίσης από την κινεζική εταιρείας ότι οι υπάλληλοι που εδρεύουν στην Κίνα «μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών του TikTok στις ΗΠΑ που υπόκεινται σε μια σειρά ισχυρών ελέγχων κυβερνοασφάλειας και πρωτοκόλλων έγκρισης εξουσιοδότησης που επιβλέπονται από την ομάδα ασφαλείας μας που εδρεύει στις ΗΠΑ».

Η υπόθεση

Η TikTok είπε ότι πρόκειται «να διαγράψει τα προστατευμένα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ από τα δικά μας συστήματα και να μεταφέρει τη λειτουργία της πλήρως στους διακομιστές στο cloud της Oracle που βρίσκονται στις ΗΠΑ».

Τα δεδομένα και η κομμουνιστική κυβέρνηση

Η επιστολή του TikTok ήρθε σχεδόν δύο χρόνια αφότου επιτροπή εθνικής ασφάλειας της Γερουσίας των ΗΠΑ ζήτησε από την ByteDance να εκχωρήσει ουσιαστικά το TikTok λόγω των φόβων ότι τα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας.
Η συγκεκριμένη εντολή δεν εφαρμόστηκε ποτέ αφού προηγήθηκε η εναλλαγή στον Λευκό Οίκο, με τον Joe Biden να διαδέχεται τον Dοnald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ πέρυσι.
Η επιτροπή, ωστόσο, γνωστή ως Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS), εξακολουθεί να διεξάγει έλεγχο εθνικής ασφάλειας της εταιρείας, σύμφωνα με την επιστολή.
Σημειώνεται ότι η κινεζική κυβέρνηση πήρε ένα μερίδιο και θέση στο διοικητικό συμβούλιο μίας από τις εταιρικές οντότητες της ByteDance το 2021
Η TikTok εξηγεί στην επιστολή της προς τους γερουσιαστές ότι η απόκτηση του 1% της Beijing Douyin Information Service Ltd ήταν απαραίτητη για την απόκτηση άδειας ειδήσεων στην Κίνα.
Το TikTok κυκλοφορεί στην Κίνα με την ονομασία Douyin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης