Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Εργαλείο διείσδυσης» της Κίνας το TikTok

ΗΠΑ: «Εργαλείο διείσδυσης» της Κίνας το TikTok
Ο πρώην Κινέζος λογοκριτής του διαδικτύου Liou Lipeng δήλωσε ότι η TikTok είχε επιδιώξει να προσλάβει ανθρώπους σαν κι αυτόν για να παρακολουθούν τους χρήστες των ΗΠΑ.
Σχετικά Άρθρα
Η εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή σύντομων βίντεο TikTok δεν είναι παρά «άλλο ένα εργαλείο διείσδυσης» για την εκστρατεία κατασκοπείας του Πεκίνου στην Αμερική, δήλωσαν Αμερικανοί νομοθέτες μετά την είδηση της διαρροής εσωτερικών καταγραφών που φέρονται να δείχνουν ότι τα ιδιωτικά δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής στις ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα παραβιαστεί στην Κίνα.
Μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2021 και του Ιανουαρίου, μηχανικοί πληροφορικής στην Κίνα είχαν πρόσβαση στα αμερικανικά δεδομένα της εφαρμογής, σύμφωνα με τις ηχογραφήσεις 80 εσωτερικών συναντήσεων που διέρρευσαν και τις οποίες επικαλείται το BuzzFeed News.
Επιπλέον, οι υπάλληλοι της TikTok κατά καιρούς έπρεπε να απευθύνονται στους συναδέλφους τους στην Κίνα για να καθορίσουν τον τρόπο ροής των δεδομένων των ΗΠΑ, στα οποία το προσωπικό των ΗΠΑ δεν είχε εξουσιοδότηση για ανεξάρτητη πρόσβαση, αναφέρει η έκθεση.

Σε ποιον ανήκει το TikTok

Το TikTok ανήκει στον τεχνολογικό γίγαντα ByteDance με έδρα το Πεκίνο και έχει προκαλέσει ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού σχετικά με το κατά πόσον τα δεδομένα του μπορούν να είναι προσβάσιμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), δεδομένου ότι οι νόμοι του υποχρεώνουν τις εταιρείες να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας όταν τους ζητείται.

«Τα πάντα φαίνονται στην Κίνα», δήλωσε μέλος του τμήματος Αξιοπιστίας και Ασφάλειας της TikTok σε συνάντηση του Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με την έκθεση.

«Δεν υπάρχει καμία έκπληξη σε αυτό, το TikTok είναι απλώς άλλο ένα επιθετικό εργαλείο της κομμουνιστικής Κίνας για να διεισδύσει στις προσωπικές και ιδιόκτητες πληροφορίες των Αμερικανών», δήλωσε ο βουλευτής Ken Back.

Σε διάφορες δημόσιες δηλώσεις της, η εταιρεία υποστήριξε ότι αποθηκεύει τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ τοπικά και δεν θα τα μοιραζόταν με τις κινεζικές αρχές.
Ο κινεζικός νόμος περί εθνικών πληροφοριών απαιτεί από όλους τους οργανισμούς και τους πολίτες να «υποστηρίζουν, να βοηθούν και να συνεργάζονται με τις προσπάθειες των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με τον νόμο» και να «προστατεύουν τα μυστικά εργασίας των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών που γνωρίζουν».
Εξαιτίας αυτού, οι κινεζικές επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραδώσουν όποια δεδομένα ζητούν οι αρχές και να αρνηθούν να το κάνουν δημοσίως, δήλωσαν εμπειρογνώμονες.

Το TikTok αρνείται

Σε ακρόαση στο Κογκρέσο τον Οκτώβριο του 2021, ο Michail Becerman, αντιπρόεδρος και επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής στην Αμερική για την TikTok, αρνήθηκε ότι οι υπάλληλοι της ByteDance έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της TikTok.
Είπε στους νομοθέτες ότι «μια παγκοσμίου φήμης ομάδα ασφαλείας με έδρα τις ΗΠΑ» χειρίζεται την πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ και αποθηκεύει αντίγραφα ασφαλείας στη Σιγκαπούρη.
Κάθε κομμάτι τεχνολογίας που προέρχεται από την Κίνα είναι όπλο
Ο πρώην Κινέζος λογοκριτής του διαδικτύου Liou Lipeng δήλωσε ότι η TikTok είχε επιδιώξει να προσλάβει ανθρώπους σαν κι αυτόν για να παρακολουθούν τους χρήστες των ΗΠΑ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης