Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επισιτιστική κρίση – νέο σοκ: Η Ρωσία θα απαιτεί μετά το φυσικό αέριο την πληρωμή των σιτηρών σε ρούβλια

Επισιτιστική κρίση –  νέο σοκ: Η Ρωσία  θα απαιτεί  μετά το φυσικό αέριο την πληρωμή των σιτηρών σε ρούβλια

Ακολουθεί την απόφαση του Μαρτίου να χρεώνει πελάτες από «μη φιλικές» χώρες - συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πελατών στην Ευρώπη - σε ρούβλια για το φυσικό αέριο αντί για τα δολάρια και ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Αφού απείλησε να το προζωρήσει σε αυτή την επιθετική κίνηση εδώ και μερικούς μήνες, η Ρωσία αποφάσισε να επεκτείνει τη λίστα των εμπορευμάτων για τα οποία απαιτεί πληρωμή σε ρούβλια ώστε να περιλαμβάνει πλέον τις εξαγωγές σιτηρών, από την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό νομικό ιστότοπο. το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022.
Έτσι, τα δημητριακά, το ηλιέλαιο και άλλα συναφή προϊόντα είναι εντάσονται στην απόφαση του Μαρτίου να χρεώνει τους πελάτες από «μη φιλικές» χώρες - συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πελατών στην Ευρώπη - σε ρούβλια για το φυσικό αέριο αντί για τα δολάρια και ευρώ.

Σε φιλικές χώρες…

Εκτός από αυτήν την κίνηση, πρόσφατα ο υπουργός Γεωργίας Dmitry Patrushev ανακοίνωσε ότι τα γεωργικά προϊόντα της Ρωσίας θα πάνε μόνο σε "φιλικές χώρες" και σύμφωνα με «ποιος το χρειάζεται περισσότερο» - μια εξαιρετικά σημαντική δήλωση που σίγουρα θα συνεχίσει να σπέρνει την αβεβαιότητα και το χάος για την παγκόσμια προσφορά τροφίμων.

Η κατανομή της προσφοράς

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 14% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και κατατάσσονται στην πρώτη και πέμπτη θέση  αντίστοιχα.
Και οι δύο χώρες είναι εξέχοντες εξαγωγείς, παρέχοντας σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.
Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι επίσης σημαντικοί παραγωγοί και εξαγωγείς σιταριού.
Η Κίνα και η Ινδία είναι σημαντικοί παραγωγοί σιταριού, αλλά είναι καθαροί εισαγωγείς και παρέχουν σχετικά μικρά μερίδια στις παγκόσμιες εξαγωγές σιταριού.
Άλλες χώρες με αρκετά μεγάλα μερίδια εξαγωγών σιταριού περιλαμβάνουν την Αυστραλία (8,4%), την Αργεντινή (6,6%), το Καζακστάν (4,1%) και την Τουρκία (3,4%).

Παράταση για τους δασμούς

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν περαιτέρω το νέο διάταγμα που δημοσιεύτηκε προβλέπει επίσης παράταση ενός έτους των δασμών που θα καταβάλλονται σε εθνικό νόμισμα για το εξαγόμενο ηλιέλαιο και ηλιέλαιο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023."
Και περαιτέρω, «Στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού πληρωμής, η βασική τιμή για τον υπολογισμό του εξαγωγικού δασμού στο σιτάρι θα είναι 15.000 ρούβλια (πάνω από 267 δολ. ανά τόνο», επισημαίνεται.

Εξάρτηση από τις εισαγωγέ σιτηρών

Ενώ η Ρωσία κατηγόρησε τις δυτικές κυρώσεις που στοχεύουν στην τιμωρία και την απομόνωση της ρωσικής οικονομίας για την ανατίναξη της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων, και ειδικά οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής εξαρτώνται ήδη σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, οι χώρες G7 πριν από μέρες στη σύνοδο κορυφής τους στη Γερμανία κατηγόρησε τη Μόσχα σε μια δήλωση για αυτό που αποκάλεσε «μια επίθεση με γεωπολιτικά κίνητρα στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Στα λιμάνια

Καθώς αυτές οι κατηγορίες για «επίθεση στην προμήθεια τροφίμων» κατά της Ρωσίας από τη Δύση επιμένουν ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες καθώς οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας παρέμειναν μπλοκαρισμένες στα κατεστραμμένα από τον πόλεμο λιμάνια, το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης τη στρατιωτική εξόρυξη της Ουκρανίας για την παρεμπόδιση των σιτηρών. την ασφαλή διέλευση των πλοίων.
Η λεγόμενη «αύξηση των τιμών εξαιτίας του Putin» - την οποία επικαλέσθηκε ο Λευκός Οίκος- αποτέλεσε επίσης κεντρικό σημείο συζήτησης στη συζήτηση των αυξανόμενων φόβων για τον πληθωρισμό.

H αντεπίθεση των BRICS

Σε δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή 1 Ιουλίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατηγόρησε τις «ανεύθυνες ενέργειες» των ίδιων των χωρών της G7.
«Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού δεν συνέβη χθες - είναι αποτέλεσμα... πολλών ετών ανεύθυνης μακροοικονομικής πολιτικής των χωρών της G7», δήλωσε ο Putin κατά τη διάρκεια της συνάντησης των BRICS Plus.
«Είμαστε σίγουρα έτοιμοι να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε με καλή πίστη όλες τις συμβατικές μας υποχρεώσεις για την προμήθεια γεωργικών προϊόντων, λιπασμάτων, μεταφορέων ενέργειας και άλλων κρίσιμων προϊόντων», τόνισε .
Περαιτέρω αναφέρθηκε σε αυτό που οι δυτικοί ηγέτες συχνά αναφέρουν ως παραβίαση της «διεθνούς έννομης τάξης που βασίζεται σε κανόνες» από τη Ρωσία, διερωτώμενος σαρκαστικά:
«Ποιούς κανόνες;
Ποιος έφτιαξε αυτούς τους κανόνες;».

Ρεκόρ στα έσοδα


Εν τω μεταξύ, οι New York Times νωρίτερα τον Ιούνιο αξιολόγησαν ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα σχετικά με τις προσπάθειες ΗΠΑ-ΕΕ να προκαλέσουν σοβαρή και μόνιμη ζημιά στη ρωσική οικονομία, επθσημαίνοντας: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη και σκληρές κυρώσεις με στόχο να χτυπήσει το στήθος του πολέμου της Μόσχας.
Ωστόσο, τα έσοδα της Ρωσίας από τα ορυκτά καύσιμα, που είναι μακράν η μεγαλύτερη εξαγωγή της, εκτοξεύτηκαν σε ρεκόρ τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου της στην Ουκρανία, λόγω των απροσδόκητων κερδών από τις πωλήσεις πετρελαίου εν μέσω ανόδου των τιμών».
«Η Ρωσία κέρδισε πολύ πιθανό έσοδα ρεκόρ 93 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα τις πρώτες 100 ημέρες της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα. ερευνητικός οργανισμός με έδρα το Ελσίνκι της Φινλανδίας», συνέχισε η έκθεση την οποία επικαλέστηκε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης