Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Για πρώτη φορά τον Ιούνιο η Ευρώπη εισήγαγε περισσότερο LNG απο τις ΗΠΑ παρά φυσικό αέριο από τη Ρωσία

ΙΕΑ: Για πρώτη φορά τον Ιούνιο η Ευρώπη εισήγαγε περισσότερο LNG απο τις ΗΠΑ παρά φυσικό αέριο από τη Ρωσία
Η απότομη αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού LNG αποδίδεται στο μερικό κλείσιμο της στρόφιγγας των ρωσικών αγωγών και τη διακοπή των αποστολών ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες που δεν συμμορφώθηκαν με τον όρο της πληρωμής σε ρούβλια
Σχετικά Άρθρα
Για πρώτη φορά τον Ιούνιο οι ΗΠΑ έστειλαν περισσότερο LNG στην Ευρώπη από το φυσικό αέριο που έφτασε μέσω των ρωσικών αγωγών.
Αυτό προκύπτει μέσα απο τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που επικαλείται το Bloomberg.
Μετά το μερικό κλείσιμο της στρόφιγγας των ρωσικών αγωγών προς την Ευρωπη από τη Gazprom κατά 60% που σημειώθηκε τον Ιούνιο αλλά και τη διακοπή των αποστολών ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες που δεν συμμορφώθηκαν με τον όρο της πληρωμής σε ρούβλια, η Ευρώπη στράφηκε σε εναλλακτικές λύσεις προμήθειας φυσικού αερίου.
Η Ρωσία κάλυψε πέρσι περισσότερο από το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι πρόσφατες απότομες περικοπές της Ρωσίας οδήγησαν στον πρώτο μήνα στην ιστορία που η ΕΕ εισήγαγε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ μέσω υγροποίησης παρά από τη Ρωσία μέσω αγωγού», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol.
«Η πτώση της ρωσικής προσφοράς ενεργοποιεί την ΕΕ για να προετοιμαστεί ενόψει ενός σκληρού χειμώνα»., πρόσθεσε.
πινακασ.JPG

Η αύξηση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη συμβαίνει εν μέσω αύξησης της παραγωγής του καυσίμου στη χώρα μετά την έναρξη των εξαγωγών το 2016, που μεταμόρφωσαν το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας, γράφει το Bloomberg.
Μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ συμφώνησε να εισαγάγει επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα αμερικανικού LNG φέτος, προκειμένου να αρχίσει να απεξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Σ' έναν φιλόδοξο στόχο, η Ένωση επιδίωξε να αντικαταστήσει το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου με LNG από διάφορες πηγές μέσα στη χρονιά.
Η Ρωσία στέλνει περίπου 150 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών κάθε χρόνο και επιπλέον 14-18 δισ. κυβικά μέτρα LNG.
Αν προσθέσουμε και το LNG, όμως, το οποίο συνεχίζει να φτάνει στην Ευρώπη, η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί συνολικά τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου στην ήπειρο, παραμένοντας πάνω από τις ΗΠΑ. Το 2021, η Ρωσία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη, μετά τις ΗΠΑ και το Κατάρ και πριν από την Αλγερία, σύμφωνα με την ετήσια στατιστική επισκόπηση της BP.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης