Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν δεδομένα σε παιδιά για την ταυτόχρονη χρήση εμβολίων COVID-19 και άλλων εμβολίων

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν δεδομένα σε παιδιά για την ταυτόχρονη χρήση εμβολίων COVID-19 και άλλων εμβολίων
Οι γονείς, θα πρέπει να εξετάζουν τον κίνδυνο και τα οφέλη κάθε εμβολίου, να εξετάζουν την ασθένεια και τη θεραπεία της .
Σχετικά Άρθρα
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σε επικαιροποιημένες οδηγίες στις 24 Ιουνίου, αναφέρουν ότι τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών μπορούν να λαμβάνουν ταυτόχρονα εμβόλια COVID-19 και άλλα παιδικά εμβόλια την ίδια ημέρα, παρόλο που δεν έχει διεξαχθεί καμία μελέτη ασφάλειας από τους κατασκευαστές των εμβολίων.
Η οδηγία έρχεται αφού το CDC συνέστησε στις 18 Ιουνίου την χορήγηση εμβολίων mRNA COVID-19 για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών.
Πριν από αυτό, τόσο η Pfizer όσο και η Moderna είχαν πει στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης (ACIP), η οποία παρέχει στο CDC συστάσεις σχετικά με τα εμβόλια, ότι δεν διέθεταν τέτοια δεδομένα, καθώς οι μελέτες τους επικεντρώνονταν μόνο στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19 mRNA.
«Δεν επιτρέψαμε την ταυτόχρονη ανοσοποίηση για το είδος αυτής της μελέτης», δήλωσε η Δρ. Rituparna Das, αντιπρόεδρος για τα εμβόλια COVID-19 στη Moderna, στους συμμετέχοντες στο πάνελ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στις 18 Ιουνίου.
«Ζητήσαμε από τους ερευνητές να αντισταθμίσουν το εμβόλιο της γρίπης κατά περίπου δύο εβδομάδες και να αντισταθμίσουν άλλα εμβόλια που χορηγούνται συνήθως κατά τέσσερις εβδομάδες.
«Και έτσι, δεν έχουμε ακόμη δεδομένα ταυτόχρονης χορήγησης.
Ο Δρ. William Gruber, ανώτερος αντιπρόεδρος κλινικής έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων στην Pfizer, δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν διαθέτει επίσης δεδομένα σχετικά με το θέμα αυτό, διότι η Pfizer υποχρέωσε τους ερευνητές να περιμένουν δύο εβδομάδες πριν και μετά την χορήγηση εμβολίου COVID-19 στα παιδιά πριν τους χορηγηθούν αδρανοποιημένα εμβόλια.

Το CDC παραδέχτηκε πως υπήρχαν στοιχεία για την ασφάλεια

Παρόλα αυτά, το CDC προχώρησε στη σύσταση της συγχορήγησης των εμβολίων COVID-19 και άλλων εμβολιασμών ρουτίνας, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για την ασφάλεια.
Χαλαρή απαίτηση για μελέτες ασφάλειας συν-χορήγησης
Το CDC δεν απάντησε στις οδηγίες αυτές, ενώ ο FDA δήλωσε μόνο ότι «τα ενημερωτικά δελτία για κάθε εγκεκριμένο εμβόλιο αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τη συν-χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου COVID-19 με άλλα εμβόλια».
Ο επιστήμονας του FDA Δρ. Doran Fink, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις μελέτες συγχορήγησης, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή υγείας δεν έχει «συνήθως ζητήσει ή απαιτήσει» τέτοιες μελέτες, εκτός εάν η εταιρεία υποβάλλει αίτηση για την αδειοδότηση του εμβολίου για βρέφη μικρότερα των έξι μηνών.
Ο Δρ. Michael Nelson, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του FDA, ανησυχεί για την έλλειψη στοιχείων σχετικά με την ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίων.
«Θα σας πω ότι αν δεν πάρουμε μια γρήγορη απάντηση στο ερώτημα της συγχορήγησης, αυτό θα αποτελέσει εμπόδιο στην ολοκλήρωση της σειράς των τριών δόσεων για το εμβόλιο αυτό και πιθανότατα για το εμβόλιο Moderna», δήλωσε ο Νέλσον.
«Το να πρέπει να το πάρουν μεμονωμένα θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τις οικογένειες και τα παιδιά εδώ στις ΗΠΑ».

«Είμαι υπέρ της επιλογής των ασθενών»

Ο Δρ. James Johnston, οικογενειακός ιατρός, λέει ότι οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα διαχωρισμού των εμβολίων, εάν έχουν ανησυχίες για το αν το παιδί τους θα λάβει πολλαπλά εμβόλια την ίδια ημέρα.
Νομίζω ότι οι ασθενείς, οι γονείς, θα πρέπει να εξετάζουν τον κίνδυνο και τα οφέλη κάθε εμβολίου, να εξετάζουν την ασθένεια και τη θεραπεία της και να διαχωρίζουν σε διάστημα εκείνα τα εμβόλια στα οποία συναινούν, ώστε να δώσουν στο ανοσοποιητικό σύστημα τη μέγιστη πιθανότητα να ανακάμψει από αυτόν τον ψεύτικο πόλεμο», δήλωσε ο Johnston.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης