Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη: Το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer επηρεάζει το σπέρμα

Μελέτη: Το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer επηρεάζει το σπέρμα
Υπήρξε μείωση της συγκέντρωσης σπέρματος μεταξύ 75 και 120 ημερών μετά τον εμβολιασμό.
Σχετικά Άρθρα
Το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα σπέρματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 220 δείγματα σπέρματος από τρεις τράπεζες σπέρματος στο Ισραήλ, τα οποία προήλθαν από άνδρες που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου.
Η συλλογή σπέρματος προγραμματίστηκε επτά ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Itai Gat της Τράπεζας σπέρματος και της Μονάδας Ανδρολογίας του Ιατρικού Κέντρου Shamir και της Ιατρικής Σχολής Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, διαπίστωσαν ότι υπήρξε μείωση της συγκέντρωσης σπέρματος μεταξύ 75 και 120 ημερών μετά τον εμβολιασμό.
Η μείωση αυτή οδήγησε σε μείωση του αριθμού των κινούμενων σπερματοζωαρίων, δηλαδή του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
Οι δοκιμές παρακολούθησης που ολοκληρώθηκαν 150 ημέρες μετά τον εμβολιασμό αποκάλυψαν «συνολική ανάκαμψη», με τον όγκο του σπέρματος και την κινητικότητα του σπέρματος να ανακάμπτουν, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ωστόσο, τα επίπεδα που περιγράφονται στη μελέτη εξακολουθούσαν να είναι χαμηλότερα από ό,τι πριν από τον εμβολιασμό.
Οι τελευταίες μετρήσεις «δεν ήταν στατιστικά σημαντικές» σε σύγκριση με τις πρώτες, αν και εξακολουθούσαν να είναι χαμηλότερες, δήλωσε ο Gat.

«Συνολικά αποδεικνύουμε τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του εμβολιασμού όσον αφορά την ανάλυση σπέρματος μεταξύ των δωρητών σπέρματος.
Η προσωρινή πτώση που διαπιστώσαμε είναι παρόμοια με τις ήδη γνωστές παρενέργειες μια σύντομης εμπύρετης ασθένειας (π.χ. γρίπη), που ακολουθείται από μεταγενέστερη ανάκαμψη», δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα.
«Φαίνεται ότι η ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται σε περιπτώσεις κοινών λοιμώξεων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη βραχυπρόθεσμη εξασθένιση της παραγωγής σπέρματος».
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η νόσηση από την COVID-19 προκαλεί αλλαγή στη σύνθεση του σπέρματος και ότι ορισμένες ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν σε εξασθένιση της παραγωγής σπέρματος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης