Διεθνή

Επισιτιστική κρίση; Η Αίγυπτος αγοράζει 180.000 τόνους σιταριού από την Ινδία

Επισιτιστική κρίση; Η Αίγυπτος αγοράζει 180.000 τόνους σιταριού από την Ινδία
Η κρίση στην Ουκρανία αύξησε το κόστος των εισαγωγών για την Αίγυπτο, η οποία επιδοτεί σε μεγάλο βαθμό το ψωμί για περισσότερους από 70 εκατομμύρια πολίτες εκ των 103 εκατομμυρίων του πληθυσμού της
Σχετικά Άρθρα

Η Αίγυπτος υπέγραψε σύμβαση για την αγορά 180.000 τόνων σιταριού από την Ινδία, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Προμηθειών της χώρας Aly Moselhy, σύμφωνα με το Reuters την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022.
Η ποσότητα είναι κατά πολύ μικρότερη από ό,τι είχε συμφωνηθεί αρχικά

Εκτόξευση του κόστους

Η Αίγυπτος, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, αναζητά εναλλακτικές λύσεις μετά το μπλόκο των εξαγωγών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν οι κύριοι προμηθευτές σιταριού της Αιγύπτου.
Η κρίση στην Ουκρανία αύξησε επίσης το κόστος των εισαγωγών για την Αίγυπτο, η οποία επιδοτεί σε μεγάλο βαθμό το ψωμί για περισσότερους από 70 εκατομμύρια πολίτες εκ των 103 εκατομμυρίων του πληθυσμού της.

Απαγόρευση εξαγωγών από Ινδία

Ο Moselhy είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η Αίγυπτος είχε συμφωνήσει να αγοράσει 500.000 τόνους σιταριού από την Ινδία αλλά ότι δεν είχε υπογραφεί η σχετική σύμβαση.
Η Ινδία είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού τον Μάιο λόγω της μειωμένης εγχώριας παραγωγής, αλλά εξαίρεσε χώρες με ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας όπως η Αίγυπτος.

Με τη Ρωσία

«Με βάση αυτά που είχε πει ο προμηθευτής, προϋπόθεση ήταν το σιτάρι να βρίσκεται στα λιμάνια. Τότε θα γινόταν διαθέσιμο», σημείωσε ο Moselhy  
«Είχαμε συμφωνήσει για 500.000 τόνους, αλλά προέκυψε ότι (ο προμηθευτής) έχει 180.000 τόνους στο λιμάνι», πρόσθεσε.
Ο Moselhy επισήμανε ακόμα ότι η Αίγυπτος βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με Ρώσους προμηθευτές για ενδεχόμενη συμφωνία αγοράς σιταριού.
Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος υπουργός είχε δηλώσει ότι η χώρα σχεδιάζει να μειώσει τις εισαγωγές σιταριού κατά 500.000 τόνους ετησίως ή περίπου 10%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης