Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης: Και η Αίγυπτος περιορίζει τις εισαγωγές στα σιτηρά λόγω πληθωρισμού

Επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης:  Και η  Αίγυπτος περιορίζει τις  εισαγωγές στα σιτηρά λόγω πληθωρισμού

Περικοπές στις εισαγωγές σιτηρών κατά 500.000 τόνους ετησίως, ή περίπου 10% αποφάσισε η Αιγυπτιακή κυβέρνηση

Σχετικά Άρθρα

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να μειώσει τις εισαγωγές σιταριού κατά 500.000 τόνους ετησίως, ή περίπου 10%, βγάζοντας περισσότερο επιδοτούμενο ψωμί από το σιτάρι της, δήλωσε ο υπουργός Εφοδιασμού Aly El-Moselhy, σύμφωνα με το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 27 Ιουνίου 2022.
Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο πλήττεται από την άνοδο των τιμών στη αγορά εμπορευμάτων ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επιδιώκουν να ενισχύσουν την εξάρτησή τους από την τοπική παραγωγή σιταριού σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις εισαγωγές.

Επιδοτήσεις και φόβος για κοινωνικές αναταραχές

Οι αρχές καλούν τους μυλωνάδες που παράγουν το αλεύρι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδότησης να αυξήσουν την ποσότητα του πίτουρου σιταριού που χρησιμοποιείται.
Η επισιτιστική ασφάλεια αποτελεί κλειδί στο κράτος των 100 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η πλειοψηφία επωφελείται από το επιδοτούμενο ψωμί, με τους αξιωματούχους να έχουν κατά νου το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και άλλων αυξήσεων του κόστους διαβίωσης που συνδέονται με την πρόσφατη υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας.

Μείωση των αποθεμάτων

Ο El-Moselhy δήλωσε την Κυριακή 27 Ιουνίου 2022 ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισάγει 5 εκατομμύρια-5,5 εκατομμύρια τόνους σιταριού κατά το επόμενο οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Ιουλίου.
Τα τρέχοντα αποθέματα σιταριού είναι αρκετά για 5,7 μήνες, σημείωσε, και οι αγορές τοπικού σιταριού είναι αυξημένες κατά 12% σε 3,92 εκατομμύρια τόνους μέχρι στιγμής το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης