Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Δεσμευόμαστε να πολεμήσουμε «χωρίς επιφυλάξεις» τον πληθωρισμό

Powell (Fed): Δεσμευόμαστε να πολεμήσουμε «χωρίς επιφυλάξεις» τον πληθωρισμό
Ο Powell επανέλαβε ότι η Fed ελπίζει πως θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, αναγνωρίζοντας πάντως ότι αυτό είναι πλέον δύσκολο
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος της Fed J Powell επανέλαβε ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας τη δέσμευση της τράπεζας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, «χωρίς επιφυλάξεις», κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στην αρμόδια επιτροπή.
«Έχουμε μια σφικτή αγορά εργασίας και βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον στόχο μας για τον πληθωρισμό», είπε ο Powell στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Γερουσίας.
«Πρέπει πραγματικά να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών, να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%, γιατί χωρίς αυτό δεν θα μπορέσουμε να έχει διάρκεια η περίοδος μέγιστης απασχόλησης», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Fed επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να ελπίζει πως θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, αναγνωρίζοντας πάντως ότι αυτό είναι πλέον δύσκολο.
«Αυτό έχει καταστεί πολύ πιο δύσκολο με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα με τον πόλεμο που ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου», είπε ο Powell, επισημαίνοντας πάντως ότι «στην Fed δεν πιστεύουμε ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη».
Υποστήριξε ακόμα ότι είναι εφικτό να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς αυτό να επιφέρει πλήγμα στην αγορά εργασίας και ότι ο στόχος της τράπεζας είναι περιοριστεί η ζήτηση, όχι να προκληθεί ανεργία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αναγνώρισε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η ανεργία», προσθέτοντας όμως «από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο όπου βρίσκεται».
Ο κ. Powell παραδέχτηκε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έκανε σωστή εκτίμηση για τον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού.
Απαντώντας στη γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Ann Wagner που δήλωσε στον Powell ότι πιστεύει ότι η Fed «υποτίμησε τον πραγματικό πληθωρισμό», ο Powell απάντησε.
«Τον υποτιμήσαμε. Με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης, σαφώς και το κάναμε», απάντησε ο πρόεδρος της Fed, δηλώνοντας πάντως ότι ο ίδιος έχει αναγνωρίσει και το προηγούμενο διάστημα ότι θα ήταν σκόπιμο η Fed να είχε κινηθεί πιο γρήγορα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης