Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Άνευ όρων η δέσμευση για την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων, στόχος το 2% - Πιθανή η ύφεση

Powell (Fed): Άνευ όρων η δέσμευση για την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων, στόχος το 2% - Πιθανή η ύφεση
Σήμα για αναβάθμιση της νομισματικής σύσφιξης από τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell... στο χειρότερο α' εξάμηνο από την εποχή του Nixon
Σχετικά Άρθρα
Σήμα για «άνευ όρων» αναβάθμιση της νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέπεμψε ο πρόεδρός της Jerome Powell… κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου την Τετάρτη 22 Ιουνίου, με στόχο την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσων, ενώ δήλωσε πως η εκδήλωση ύφεσης παραμένει... πιθανότητα. 
«Στη Fed κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στο να μειώσουμε τον πληθωρισμό και κινούμαστε γρήγορα για να το κάνουμε» δήλωσε ο επικεφαλής της Fed στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, προσθέτοντας: «Έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε όσο και την αποφασιστικότητα που θα χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών για χάρη των αμερικανικών οικογενειών και επιχειρήσεων».
Παράλληλα, ο Powell είπε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, με ισχυρή αγορά εργασίας και επίμονα υψηλή ζήτηση.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ «ζεστός» και πρέπει να μειωθεί. 
Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε την αβεβαιότητα όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι μια «ομαλή προσγείωση» έχει γίνει πιο δύσκολη και ότι μια ύφεση σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
«Τους επόμενους μήνες, θα αναζητήσουμε πειστικές αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται καθοδικά.
Επιδίωξή μας είναι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.
Αναμένουμε ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα βοηθήσουν.
Ο ρυθμός αυτών των αλλαγών θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές για την οικονομία» είπε ο Powell. 
Ο επικεφαλής policy maker σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού που συνδέονται με την Covid στην Κίνα εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Πρόσθεσε δε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, αλλά επηρεάζει πολλές παγκόσμιες οικονομίες.
Οι παρατηρήσεις του Powell είναι μέρος μιας εξαμηνιαίας έκθεσης για τη νομισματική πολιτική που συνετάχθη με εντολή του Κογκρέσου - πιο κοινά γνωστή στις αγορές ως έκθεση και μαρτυρία του Humfrey Hawkings.

Σύσφιξη…

Υπενθυμίζεται πως στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια σωρευτικά κατά 150 μονάδες βάσης –1,5 ποσοστιαία μονάδα– σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που «τρέχει» με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό του εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.
Η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς της περασμένης εβδομάδας σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μεμονωμένη αύξηση από το 1994. 
Ο Powell τόνισε ότι πιστεύει ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο κατά του πληθωρισμού και επεσήμανε η οικονομία είναι σε καλή θέση για να χειριστεί υψηλότερα επιτόκια.
Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο ακόμη και για αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης εφόσον μια τέτοια κίνηση κριθεί επιβεβλημένη, υπογραμμίζοντας πως οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής οφείλουν να επιδεικνύουν ευελιξία για να αντιμετωπίζουν τις μεταβολές των οικονομικών δεδομένων.

Ωστόσο, έχουν εμφανιστεί ρωγμές στην οικονομία που δείχνουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια έρχονται εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υποχώρησε με ετήσιο ρυθμό 1,5% το πρώτο τρίμηνο και είναι σταθερό το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Atlanta Fed.
Οι πωλήσεις κατοικιών βυθίζονται και υπήρξαν ακόμη και κάποιες ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνεται αργά σε μια περίοδο που οι προσαρμοσμένοι με τον πληθωρισμό μισθοί μειώθηκαν κατά 3% το περασμένο έτος.
Παρά τις οικονομικές διακυμάνσεις, ο Powell και οι άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υποδείξει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν.
Οι προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στη συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της Fed θα αυξηθεί στο 3,4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, από το τρέχον στοχευμένο εύρος 1,5%-17,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης