Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διέγραψαν τις απώλειες οι αγορές, δεν απέκλεισε ύφεση ο Powell - Ο DAX -0,4%, τα futures της Wall -0,5%

Διέγραψαν τις απώλειες οι αγορές, δεν απέκλεισε ύφεση ο Powell - Ο DAX -0,4%, τα futures της Wall -0,5%
Δεν απέκλεισε ύφεση της αμερικανικής οικονομίας ο Powell
Σχετικά Άρθρα

Με το βλέμμα στον διοικητή της Federal Reserve, Jerome Powell, πορεύονται οι διεθνείς αγορές, ο οποίος καταθέτει για δεύτερη ημέρα στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Οι αγορές διέγραψαν τις πρωινές απώλειες, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην αναβάθμιση του ενεργειακού συναγερμού για το φυσικό αέριο.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX υποχωρεί 0,4% στις 13.093 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 7.106 μονάδες.
Στις 5.944 μονάδες με άνοδο 0,4% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,5% στις 21.912 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί οριακά στις 8.141 μονάδες.
Άνοδο 0,5% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.

Επιθετική αύξηση επιτοκίων και κίνδυνος ύφεσης

Ο Powell δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα παραμένει «σθεναρά δεσμευμένη» στη μείωση του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι μια ύφεση είναι «σίγουρα μια πιθανότητα. Δεν είναι καθόλου το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».
Ο πρόεδρος της Fed αρνήθηκε επίσης να αποκλείσει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης κατά την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο.
«Η αφήγηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται αρκετά ξεκάθαρη.
Ο πληθωρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί και δεδομένου ότι οι παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς δεν δείχνουν σημάδια χαλάρωσης, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αφαιρέσουν τον ατμό από τη ζήτηση αυστηροποιώντας τη νομισματική πολιτική», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.
«Αν αυτή η επιβράδυνση θα μετατραπεί σε ήπια προσγείωση ή σε ύφεση μένει να φανεί».
Στις ανησυχίες στην Ευρώπη προστίθενται ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις στο ρωσικό αργό και η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck αναμένεται να κάνει δηλώσεις για την «ασφάλεια της ενέργειας και του εφοδιασμού», καθώς η χώρα προσαρμόζεται στην προοπτική να ξεμείνει από ρωσικό αέριο.

Norges Bank: Αύξησε τα επιτόκια στο 1,25% από 0,75% - Η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 20 χρόνια

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, τη μεγαλύτερη από το 2002, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων αυτού του μεγέθους καθώς η χώρα επιδιώκει να ελέγξει τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με το Reuters, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Norges Bank αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων όψεως στο 1,25% από 0,75%, υπερβαίνοντας τις δικές της προβλέψεις που έκανε τον Μάρτιο για αύξηση στο 1,0%.
«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση της επιτροπής για τις προοπτικές και τους κινδύνους, το επιτόκιο πολιτικής πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω στο 1,5% τον Αύγουστο», δήλωσε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Ida Wolden Bache.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από 25 μονάδες βάσης», σημείωσε.
Από τους 20 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters πριν από την ανακοίνωση της Πέμπτης, 14 είχαν προβλέψει ότι η Norges Bank θα τα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ έξι είπαν ότι η αύξηση κατά 50 μ.β. στο 1,25% ήταν το πιο πιθανό αποτέλεσμα.
Για το υπόλοιπο του 2022, το σχέδιο της Norges Bank είναι να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 bps σε κάθε μία από τις τέσσερις εναπομείνασες συνεδριάσεις πολιτικής της, αν και οι μεγαλύτερες αυξήσεις μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή, δήλωσε η Bache σε συνέντευξη Τύπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης