Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 40 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο - Στο 9,1% τον Μάιο του 2022

Σε υψηλά 40 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο - Στο 9,1% τον Μάιο του 2022

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες

 

Στο 9,1% έφτασε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε τον Μάιο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζουν να εντείνουν την κρίση κόστους ζωής στη χώρα.
Η άνοδος 9,1% του δείκτη τιμών καταναλωτή, η υψηλότερη των τελευταίων 40 ετών, ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters και ελαφρώς υψηλότερη από την αύξηση 9% που καταγράφηκε τον Απρίλιο, σημειώνοντας την πιο απότομη ετήσια άνοδο από την έναρξη των καταγραφών το 1989.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες για άνοδο 0,6%, αλλά πολύ λιγότερο από τη μηνιαία αύξηση 2,5% τον Απρίλιο, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται κάπως.
Η μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στον πληθωρισμό προήλθε από τη στέγαση και τις οικιακές υπηρεσίες, κυρίως ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, μαζί με τις μεταφορές (κυρίως καύσιμα κινητήρων και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα).

Συνεχείς οι αυξήσεις επιτοκίων από την Bank of England

Η Τράπεζα της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε την πέμπτη συνεχή αύξηση των επιτοκίων, αν και ήταν λιγότερη από τις επιθετικές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στις ΗΠΑ και την Ελβετία, καθώς φαίνεται να τιθασεύει τον πληθωρισμό χωρίς να επιδεινώνει την τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση.
Το βασικό τραπεζικό επιτόκιο βρίσκεται επί του παρόντος σε υψηλό 13 ετών στο 1,25% με την Bank of England να αναμένει ότι ο πληθωρισμός του ΔΤΚ θα ξεπεράσει το 11% μέχρι τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης