Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (ΕΚΤ): Με το «νέο εργαλείο» οι παρεμβάσεις μας στην αγορά θα είναι «αποστειρωμένες»

Villeroy (ΕΚΤ): Με το «νέο εργαλείο» οι παρεμβάσεις μας στην αγορά θα είναι «αποστειρωμένες»
Οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του νέου εργαλείου της ΕΚΤ θα γίνονται με τρόπο που δεν θα επηρεάζουν τη νομισματική της πολιτική που θα έχει σαν στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού, τόνισε ο Villeroy
Σχετικά Άρθρα

Δυο ακόμη σημαντικές λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να ανακόψει τους κινδύνους «κατακερματισμού» στις αγορές ομολόγων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ολική επαναφορά της κρίσης χρέους η οποία σάρωσε τα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου κατά την προηγούμενη δεκαετία, έδωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy.
Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η έκτακτη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας κατά την οποία ανακοινώθηκε ότι η ΕΚΤ θα δώσει εντολή στους αξιωματούχους της να επισπεύσουν  τις προετοιμασίες για τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου τη χρήση θα εγκρίνει στη συνέχεια το ΔΣ της ΕΚΤ, ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευση της ΕΚΤ να διασφαλίσει σταθερές τιμές, αλλά και την προστασία του ευρώ.

«Αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ένα υποστηρικτικό εργαλείο.
Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για όσο είναι αναγκαίο, ώστε να ξεκαθαρίσουμε ότι η δέσμευση μας να προστατεύσουμε το ευρώ δεν έχει όρια», ανέφερε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.
«Όσο πιο αξιόπιστο είναι το εργαλείο αυτό, τόσο το λιγότερο ενδεχομένως να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί στην πράξη.
Έτσι λειτουργεί ένα υποστηρικτικό πλαίσιο
», πρόσθεσε.
Ο Villeroy σημείωσε ότι ένα εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η επανεμφάνιση κινδύνων κατακερματισμού είναι αναγκαίο, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες του ευρώ.
Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ ανέφερε παράλληλα ότι το πρόγραμμα θα διέπεται από κανόνες, ωστόσο η ΕΚΤ θα έχει την ευελιξία να ενεργεί κατά το δοκούν και οι παρεμβάσεις της στην αγορά θα πρέπει να είναι «αποστειρωμένες», δηλαδή να γίνονται με τρόπο που δεν θα επηρεάζουν την νομισματική της πολιτική, η οποία κατά την ίδια περίοδο θα είναι συσφυκτική, δηλαδή θα περιλαμβάνει αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. 
Τέλος, ο Francois Villeroy σημείωσε ότι τα ομόλογα που θα αγοράζονται δεν είναι απαραίτητο να διακρατηθούν έως τη λήξη τους, αλλά αντίθετα μέχρι να υποχωρήσουν οι αναταράξεις στις αγορές.
«Με άλλα λόγια, θα μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στις αγορές αλλά και στις πωλήσεις των ομολόγων μετά από κάποιο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης