Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός το 2022 – Στο τραπέζι άρση του φόρου στο φυσικό αέριο

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός το 2022 – Στο τραπέζι άρση του φόρου στο φυσικό αέριο
Μέτρα για την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων - Σε περιδίνηση η αμεριακινή οικονομία
Σχετικά Άρθρα

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δήλωσε ότι ορισμένοι δασμοί στην Κίνα που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Donald Trump δεν εξυπηρετούν «κανένα στρατηγικό σκοπό» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Biden τους επανεξετάζει ως έναν τρόπο να μειωθεί ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters τη Κυριακή 19 Ιουνίου 2022.
Την ίδια ώρα, δήλωσε ότι ο πληθωθισμός το 2022 κινείται σε υψηλά επίπεδα, και αυτό που φαίνεται είναι ότι θα διατηρηθεί σε αυτά και το υπόποιπο του έτους.

Μονιμές οι πιέσεις

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε στο 8,6% τον Μάιο, ένα νέο υψηλό 40 ετών που σηματοδοτεί ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές παραμένουν σταθερές στο πλαίσιο του οικονομικού κύκλου.
Αυτά τα στοιχεία διέλυσαν κάθε ελπίδα ότι ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να υποχωρεί, ωθώντας την Federal Reserve να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το 1994.

Ενεργειακή κρίση


Ένα άλλο στέλεχος της κυβέρνησης Biden, η υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm, πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος αξιολογεί επίσης μια παύση του ομοσπονδιακού φόρου επί του φυσικού αερίου ως επιλογή για τη μείωση των τιμών.
Τα σχόλια των αξιωματούχων την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022  έρχονται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Biden αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και τις τιμές της βενζίνης που σημειώνουν ρεκόρ.
«Ο πρόεδρος Biden επανεξετάζει τη δασμολογική πολιτική έναντι της Κίνας”, δήλωσε η Yellen σε συνέντευξή της την Κυριακή στο ABC News.

Η απόφαση

«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Κίνα εμπλέκεται σε μια σειρά από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν, αλλά οι δασμοί που κληρονομήσαμε, ορισμένοι δεν εξυπηρετούν κανένα στρατηγικό σκοπό και αυξάνουν το κόστος για τους καταναλωτές» πρόσθεσε
. Δεν απαρίθμησε συγκεκριμένους δασμούς και αρνήθηκε να πει πότε η κυβέρνηση μπορεί να λάβει απόφαση.
Ο Biden έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει ορισμένους από τους δασμούς που επέβαλε ο προκάτοχός του σε κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018 και το 2019 εν μέσω ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο οικονομιών του κόσμου.
Η Jennifer Granholm δήλωσε στο CNN ότι η παύση του ομοσπονδιακού φόρου επί του φυσικού αερίου «δεν έχει φύγει από το τραπέζι»
A customer fuels a vehicle at a gas station in San Francisco, California, US, on Thursday, June 9, 2022. Stratospheric Fuel prices have broken records for at least seven days with the average cost of fuel per gallon hitting $4.96 as of June 8, according to the American Automobile Association. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg
H ύφεση και η αγορά εργασίας

Τόσο η Granholm όσο και η Yellen επανέλαβαν τη θέση του Biden ότι η ύφεση «δεν είναι αναπόφευκτη», με την υπουργό Οικονομικών να λέει ότι η αγορά εργασίας και οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές.
Το κατά πόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα διολισθήσει σε ύφεση αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία για τους διευθύνοντες συμβούλους, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την κυβέρνηση Biden.
«Η αγορά εργασίας είναι πολύ ισχυρή, αναμφισβήτητα η ισχυρότερη της μεταπολεμικής περιόδου», δήλωσε η Yellen στο ABC News.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αναμένει επιβράδυνση της οικονομίας, ενώ αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός είναι «απαράδεκτα υψηλός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης