Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρώπη: Παρά την πρωτοφανή προπαγάνδα, μεταστρέφεται η κοινή γνώμη στο Ουκρανικό – Εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία

Ευρώπη: Παρά την πρωτοφανή προπαγάνδα, μεταστρέφεται η κοινή γνώμη στο Ουκρανικό – Εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία

Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν ειρήνευση στο Ουκρανικό με παραχωρήσεις της Ουκρανίας στο εδαφικό, σύμφωνα με έρευνα του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων

 

 

Σχετικά Άρθρα

Διχάζει τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σημαντικότερο στοιχείο των γεωπολιτικών εξελίξεων στο Ουκρανικό – ο τρόπος με τον οποίο θα τελείωσε αυτό που ο Vladimir Putin στις 24 Φεβρουαρίου 2022 αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Την ώρα που διακηρυγμένος στόχος κυρίως της αμερικανικής προπαγάνδας είναι η πλήρης ήττα των Ρώσων στο πολεμικό μέτωπο (και ενδεχομένως αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία), αυτή τη στιγμή επικρατεί διχασμός μεταξύ εκείνων που θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να παραχωρηθούν στη Ρωσία, και άλλων που πιστεύουν ότι η Ρωσία πρέπει ξεκάθαρα να ηττηθεί και να τιμωρηθεί με τους πρώτους να παίρνουν το προβάδισμα.

Οι τάσεις της κοινής γνώμης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2022 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στο Βερολίνο, η σχετική πλειοψηφία του 35% των Ευρωπαίων θέλει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό, ενώ το 22% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί και η Δύση δεν πρέπει να προσφέρει στη Ρωσία οποιεσδήποτε παραχωρήσεις.
Στην έρευνα συμμετείχαν κάτοικοι από 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας στα μέσα Μαΐου, τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Εδαφικές παραχωρήσεις από την Ουκρανία

Οι ερωτηθέντες που επιθυμούν την ειρήνευση το συντομότερο δυνατό αποτελούν την πλειονότητα σε όλες τις χώρες εκτός από την Πολωνία, επιμένοντας ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει ακόμα κι αν η Ουκρανία χρειαστεί να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.
Οι Ιταλοί ανησυχούν λιγότερο για τα αντίποινα για τη Ρωσία, με το 52% των ερωτηθέντων να θέλουν απλώς τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή οικονομία και έχει επιδεινώσει την κρίση του κόστους ζωής.
Αντίθετα, μόνο το 16% θα έβλεπε λογικό τον πόλεμο να συνεχίζεται.
Μια παρόμοια ιστορία μπορεί να δει κανείς στη Γερμανία όπου το 49 % θέλει ειρήνη σε σύγκριση με το 16 % που υποστηρίζει τη συνέχιση του πολέμου.
Ακολουθεί η Ρουμανία με 42/23, η Γαλλία με 41/20 και η Σουηδία με 38/22.
Αντίθετα, το 41% ων Πολωνών επιθυμεί την ήττα και την τιμωρία της Ρωσίας με μόλις το 16% να υποστηρίζει μια ειρηνευτική συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης.
Στα μάτια των περισσότερων Ευρωπαίων, υπάρχει ξεκάθαρος υποκινητής για το ξέσπασμα του πολέμου, με το 73% όλων των ερωτηθέντων να κατηγορεί τη Ρωσία, ενώ το 15% πιστεύει ότι η ευθύνη βρίσκεται στην πλευρά της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ευθύνες

Το ερώτημα ποιος είναι το κύριο εμπόδιο για την ειρήνη δεν διχάζει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους.
Και σε αυτή την περίπτωση επισημαίνουν τη Ρωσία (64%), αλλά στην περίπτωση των Ιταλών το ποσοστό είναι μόλις 39%, ενώ το 35% κατηγορεί την Ουκρανία και τη Δύση.
Στο ερώτημα εάν ο πόλεμος θα πρέπει να οδηγήσει σε διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία, το 50% όσων τοποθετούνται υπέρ της ειρήνης επιθυμούν τον τερματισμό όλων των οικονομικών δεσμών, το 42 % των πολιτισμικών δεσμών και το 40 % των διπλωματικών δεσμών με τη Μόσχα.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 82% του «φιλοπόλεμου» στρατοπέδου θα ήθελε να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 81% θα προμήθευε στην Ουκρανία επιπλέον όπλα και το 52 % θα έστελνε στρατεύματα της ΕΕ για να υπερασπιστεί την Ουκρανία.
Στην περίπτωση των ειρηνόφιλων το 52% θα υποστήριζε ένα embargo πετρελαίου, το 47% μεταφορές όπλων στην Ουκρανία και μόνο το 24% ανάπτυξη στρατευμάτων.

Οι συνέπειες

Εξετάζοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πολέμου, το 61% φοβάται μια απότομη αύξηση του κόστους στέγασης και των τιμών της ενέργειας, και το ίδιο ποσοστό των ερωτηθέντων ανησυχεί για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.
Η τρίτη πηγή ανησυχίας είναι η χρήση χημικών όπλων από Ρώσους (46 %).
Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία θεωρείται πιο σημαντική από τους ερωτηθέντες (58%) από την επίτευξη των κλιματικών στόχων (26%).

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης