Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ η Ευρώπη χρησιμοποιεί τα αποθέματα του χειμώνα σε φυσικό αέριο… η Κίνα επενδύει σε τεράστιο έργο LNG στο Κατάρ

Ενώ η Ευρώπη χρησιμοποιεί τα αποθέματα του χειμώνα σε φυσικό αέριο… η Κίνα επενδύει σε τεράστιο έργο LNG στο Κατάρ
Η Κίνα θα επενδύσει στο γιγάντιο έργο LNG του Κατάρ, αφήνοντας την Ευρώπη… αμήχανη

Δύο ασύνδετα γεγονότα… συνδέονται απόλυτα.
Από την μια η Ευρώπη αρχίζει να χρησιμοποιεί τα αποθέματα φυσικού αερίου για τον χειμώνα… επιβεβαιώνοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δραματικός ενεργειακά.
Από την άλλη πλευρά η Κίνα που ταυτίζεται με τις ρωσικές θέσεις επενδύει σε ένα τεράστιο έργο LNG στο Κατάρ το οποίο είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο…

Η Ευρώπη χρησιμοποιεί τα αποθέματα φυσικού αερίου του χειμώνα

Η Ευρώπη άρχισε να χρησιμοποιεί αποθέματα φυσικού αερίου για το χειμώνα λόγω της μείωσης των προμηθειών από τη Ρωσία
Η Gas Infrastructure Europe αναφέρει ότι τα αποθέματα αποθήκευσης καυσίμων μειώθηκαν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα
Η μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου αναγκάζει την Ευρώπη να απελευθερώσει τα αποθέματά της, τα οποία προορίζονταν για το χειμώνα, ανέφερε το Bloomberg.
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν πλήρεις κατά 52% και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, τα αποθέματα καυσίμου μειώθηκαν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream σε σύγκριση με το σχέδιο λόγω της άκαιρης επιστροφής των αντλιοστασίων αερίου από την επισκευή της Siemens και των εντοπισμένων τεχνικών δυσλειτουργιών των κινητήρων.

Η Siemens Energy ισχυρίζεται ότι ένας από τους αεριοστρόβιλους για το Nord Stream, αφού επισκευάστηκε, δεν μπορεί ακόμη να επιστραφεί στη Γερμανία από το Μόντρεαλ λόγω των κυρώσεων του Καναδά κατά της Ρωσίας

Η Κίνα θα επενδύσει στο γιγάντιο έργο LNG του Κατάρ, αφήνοντας την Ευρώπη… αμήχανη

Σε μια εποχή που μια απελπισμένη Ευρώπη δίνει μάχη για κάθε σταγόνα LNG που μπορεί να εισάγει, η Κίνα πρόκειται να βάλει χέρι στο LNF.
Το Reuters αναφέρει ότι κινεζικές κρατικές εταιρείες ενέργειας διαπραγματεύονται επενδύσεις στην επέκταση του Βόρειου Πεδίου του Κατάρ και είναι έτοιμες να κλείσουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αφήσει την Ευρώπη αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερο ενεργειακό υπερπληθωρισμό.

Το North Field είναι το τμήμα του Κατάρ του μεγαλύτερου υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο μοιράζεται με το Ιράν.
Το τμήμα του Ιράν ονομάζεται South Pars.

Ο εφοδιασμός με LNG έχει γίνει πρόσφατα κορυφαία προτεραιότητα για τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να απομακρυνθεί από το φυσικό αέριο της Ρωσίας μέσω αγωγών.
Η κατάσταση εφοδιασμού είναι τόσο οριακή που για να προμηθεύουν όγκους LNG στην Ευρώπη, οι παραγωγοί των ΗΠΑ έπρεπε να στείλουν φορτία που προορίζονταν αρχικά για ασιατικές χώρες.

Όπως αναφέρει η OilPrice, το Κατάρ ήταν μέχρι πρόσφατα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, έχασε προσωρινά την πρωτιά από την Αυστραλία και το 2022 αναμένεται να ξεπεραστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της αύξησης των εξαγωγών LNG.

Εάν οι κινεζικές κρατικές εταιρείες ολοκληρώσουν επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις τους με το Κατάρ, αυτή θα είναι η πρώτη συνεργασία φυσικού αερίου μεταξύ Κίνας και Κατάρ, ενώ μέχρι τώρα, οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στο φυσικό αέριο του Κατάρ ήταν διεθνείς εταιρείες ενέργειας.

Για το Κατάρ, η συμφωνία θα ήταν μέρος μιας προγραμματισμένης επέκτασης της παρουσίας του φυσικού αερίου που παράγει στην Ασία, ενώ για την Κίνα, θα παρείχε την τόσο αναγκαία διαφοροποίηση από τον σημερινό κορυφαίο προμηθευτή του, την Αυστραλία, εν μέσω τεταμένων διμερών σχέσεων.
Θα έδινε επίσης στο Πεκίνο – και συνεπώς στη Μόσχα - δικαίωμα πρώτης άρνησης ή veto σε κάθε φορτίο που κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Η επέκταση North Field East κοστολογείται 30 δισεκ. δολάρια ενώ το Κατάρ είχαν επιλέξει τέσσερις εταίρους για το έργο, συμπεριλαμβανομένων των Shell, TotalEnergies, Exxon και ConocoPhillips.

Μόλις ολοκληρωθεί, το 2027, η επέκταση θα ενισχύσει την εξαγωγική ικανότητα LNG του Κατάρ έως και 64%, ισχυροποιώντας τη θέση της χώρας στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου.
Και οι τέσσερις εταιρείες συμμετέχουν στην παραγωγή LNG στο Κατάρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης